Mødedato: 23.05.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Drøftelse af vision, pejlemærker og særlige fokusområder møde 3

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i 1. halvår 2022 en række drøftelser, hvor udvalget skal udvikle deres vision og strategiske fokusområder for den nye udvalgsperiode. På udvalgsmøde d. 23. maj 2022 får udvalget forvaltningens opsamling af udvalgets drøftelser til godkendelse og skal derefter drøfte de enkelte pejlemærker og særlige fokusområder. Udvalget kan under hvert pejlemærke og særlige fokusområde uddybe, hvad de er optagede af, og hvilke ønsker de har til formål og indsats.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens opsamling på udvalgets drøftelser.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter de enkelte pejlemærker og særlige fokusområder.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte på udvalgsmøde d. 7. februar 2022 processen for udarbejdelse af en ny vision og nye fokusområder.

Udvalget vil i 1. halvår 2022 have en række drøftelser, hvor de har mulighed for at sætte den overordnede strategiske retning for forvaltningen ved at formulere en vision og evt. et antal fokusområder. Det kan også være nogle overordnede tematikker mere bredt set. 

Udvalgets drøftelser forventes at munde ud i en vision med pejlemærker og særlige fokusområder. Forvaltningen vil på den baggrund udarbejde korte ’one pager’-beskrivelser af hvert område indeholdende centrale problemstillinger og en helt overordnet ramme, som skitserer mandatet for forvaltningens videre arbejde med området.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøftede på udvalgsmøde d. 19. april 2022 forvaltningens opsamling på udvalgets vision med pejlemærker, særlige fokusområder og emner til oplæg eller temadrøftelser. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) har indarbejdet udvalgets bemærkninger i følgende opsamling.

Udvalget vil arbejde videre med pejlemærker og særlige fokusområder på udvalgsmøderne d. 23. maj og 20. juni 2022.

Opsamling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har spillet ind med emner til, hvad der skal være udvalgets fokusområder i 2022-2025, og der danner sig en mosaik af emner med forskellig karakter. Derfor inddeles emnerne på tre forskellige niveauer i opsamlingen:

  1. Vision med pejlemærker
  2. Særlige fokusområder
  3. Emner til oplæg eller temadrøftelser

1. Vision med pejlemærker

Kerneopgaven for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er at hjælpe ledige københavnere i job og uddannelse. Forvaltningen foreslår, at den eksisterende vision, som blev vedtaget af det forrige udvalg i 2018, videreføres, da den er ambitiøs, og det vil sikre kontinuitet. Den eksisterende vision lyder: ”Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal med omsorg, inddragelse og høj faglighed skabe gode brugeroplevelser og hjælpe ledige københavnere i ordinære job og uddannelse for at sikre et værdigt forsørgelsesgrundlag og være en stærk samarbejdspartner for virksomhederne”.

I arbejdet med at hjælpe ledige borgere i job og uddannelse giver udvalget forvaltningen et antal pejlemærker, der udstikker en fælles kurs og fælles forståelse for forvaltningens måde at arbejde på.

Vision og pejlemærkerne for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er:

 

Rekrutteringsudfordringer: BIF skal have fokus på, hvilke medarbejdere og hvilke kompetencer arbejdsmarkedet har brug for, både når det gælder private og offentlige arbejdspladser. Det kan bl.a. handle om tiltrækning og rekruttering af international arbejdskraft og samarbejdet i Øresundsregionen.

Opkvalificering og uddannelse: BIF skal have fokus på opkvalificering og uddannelse som en vej til beskæftigelse. Ledige kan få de kompetencer, som er efterspurgte på arbejdsmarkedet, og dermed skabes et match mellem virksomhedernes behov og de lediges kompetencer.

Borgere i kanten af arbejdsmarkedet: BIF skal bruge den nuværende højkonjunktur til at hjælpe flere udsatte borgere til at være en del af arbejdsmarkedet. Når arbejdsgivere oplever mangel på arbejdskraft, kan det skabe et potentiale for andre og mere udsatte borgere kan komme ind på arbejdsmarkedet. Alternativt skal de pågældende borgere afklares til fleksjob eller førtidspension.

Integration og sprog: BIF skal styrke integrationen af og sprogkundskaber hos de borgere, der har behov for det. Det gælder både vestlige og ikke-vestlige borgere. Det handler om relevant sprogundervisning, gerne kombineret med beskæftigelsesrettede tilbud.

Fremtidens arbejdsmarked: BIF skal have blik for, hvilke kompetencer private og offentlige arbejdspladser efterspørger både nu og i den nære fremtid med henblik på at ledige borgere opkvalificeres med de efterspurgte kompetencer. Fx gør den stigende digitalisering i samfundet det stadig sværere at klare sig på arbejdsmarkedet uden digitale kompetencer. Også den grønne omstilling giver anledning til nye behov for kompetencer.

Medarbejdertrivsel: BIF skal have et stærkt fokus på at styrke medarbejdertrivslen i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Det er ambitionen at sikre høj medarbejdertrivsel og at medarbejderne er stolte over deres arbejdsplads, og dermed kan yde den bedst mulige indsats og service til borgere og virksomheder. Der skal derfor arbejdes på at styrke trivsel og motivation blandt medarbejderne i BIF.

2. Særlige fokusområder

Hvor pejlemærkerne ovenfor er nogle tilgange og en fælles kurs, som vil gælde for forvaltningen i hele udvalgets valgperiode, sætter udvalget også spot på nogle særlige fokusområder, som udvalget vil arbejde fokuseret med i dele af valgperioden. Det er allerede planlagt, at udvalget skal behandle forskellige sager mv. på forskellige områder i indeværende valgperiode. Fx en ny tværgående integrationspolitik, handleplan mod racisme og diskrimination, tilpasning af beskæftigelsesindsatsen som følge af finansiering af tidlig pension (”Arne-pensionen”) mv.

Derudover vil udvalget gerne sætte spot på et antal særlige fokusområder, som udvalget ser som særligt vigtige. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil i 2022 arbejde med følgende særlige fokusområder: 

  • Ukrainske flygtninge i København
  • Borgere med handicap/funktionsnedsættelse.

Ukrainske flygtninge: Den russiske invasion af Ukraine begyndte den 24. februar 2022 og har startet en større flygtningestrøm. Kommunerne har en stor opgave med at hjælpe de ukrainske flygtninge, som har behov for et sted at bo og formidling til jobs. mv. Udvalget har samtidig fokus på indsatsen for flygtninge fra andre dele af verden.

Borgere med handicap/funktionsnedsættelse: Der er generelt på landsplan større ledighed blandt borgere med handicap, dvs. med varig fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse, end blandt borgere uden handicap, og gabet i beskæftigelse mellem de to grupper er vokset [i]. Der er en stor opgave med at mindske barriererne for, at borgere med handicap kommer i job. Både af hensyn til den enkelte borger, og samtidig kan personer med handicap udgøre en uudnyttet arbejdskraftsressource.   

3. Emner til oplæg eller temadrøftelser

Udover emnerne i pejlemærker og særlige fokusområder har udvalget nævnt nogle emner, som udvalget ønsker at drøfte eller få en status på i løbet af udvalgsperioden. Der er tale om følgende emner:

Oplæg og temadrøftelser:

  • Iværksætteri (23. maj 2022)
  • Erhvervsfremme (3. kvartal 2022)
  • Samarbejde med socialøkonomiske virksomheder (SØV) og foreningslivet i København (4. kvartal 2022)
  • Kooperativer og demokratiske virksomheder (evt. BIF’s rolle i forhold til Økonomiforvaltningen) (1. kvartal 2023)

Skriftlig orientering eller status:

  • Fastholdelse af seniorer i job (3. kvartal 2022)
  • Tilfredshed med Jobcenter København, særligt aktivitetsparate borgere (3. kvartal 2022 og 1. kvartal 2023)
  • IPS (Individual Placement and Support), som er en håndholdt, virksomhedsrettet indsats for borgere med udvalgte psykiatriske diagnoser eller rusmiddelproblemer, og om metoden kan udbredes til flere målgrupper (1. kvartal 2023).

Økonomi

Udgifter til facilitering af processen, som varetages af et eksternt konsulentbureau, afholdes inden for forvaltningens ramme.

Videre proces

Fase 2: Mandat på overordnet, strategisk niveau fra udvalget til forvaltningen

Udvalgsmøde den 23. maj 2022 (nærværende BIU-møde)

  • Drøftelse af pejlemærker og de særlige fokusområder. Udvalgsmedlemmerne kan uddybe, hvad de er optagede af, og hvilke ønsker de har til formål og indsats.

Udvalgsmøde den 20. juni 2022

  • En ”one pager” for hvert pejlemærke og særlige fokusområde præsenteres. Udvalget giver mandat til forvaltningen om at arbejde ud fra den vedtagne vision og nye fokusområder.

Marianne Becker Andersen / Lars Ethelberg Nielsen


 

[i]Kilde: VIVE, Handicap og beskæftigelse 2020 – Viden til at understøtte, at flere personer med handicap kommer i beskæftigelse, 2021

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt og forvaltningen tager udvalgets bemærkninger med i det videre arbejde med visionen.

Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.

Til top