Mødedato: 22.08.2022, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Input til udpegning af fagområde til frisættelse på beskæftigelsesområdet

Resumé

Regeringen og KL indgik den 8. juni aftale om kommunernes økonomi i 2023. Et af elementerne i den aftale, var muligheden for, at fire kommuner kunne blive frikommune på beskæftigelsesområdet (frisættelse). Det var allerede en mulighed at blive frikommune på 2 børneområder (dagtilbud og folkeskole) og ældreområdet. Det er samtidig besluttet, at hvis en kommune bliver frikommune på beskæftigelsesområdet, kan den samme kommune ikke blive frikommune på et af de tre andre velfærdsområder. Beskæftigelses – og Integrationsudvalget skal godkende, at beskæftigelsesområdet meldes ind som velfærdsområde for frikommune og input til fælles sag i ØU og BR om valg af ønskeområde til frikommune for Københavns Kommune.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at beskæftigelsesområdet meldes ind til ØU/BR som velfærdsområde for frikommuneforsøg
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender input til ØU/BR om frikommune.  

Problemstilling

Med økonomiaftalen mellem KL og regeringen er det besluttet, at der skal udpeges 4 kommuner som frikommuner, der i videst muligt omfang skal sættes fri af statslig regulering for at gøre mere plads til kreativitet og nytænkning på beskæftigelsesområdet. Forsøget skal køre i en treårig periode, hvor de udpegede kommuner skal have størst mulig frihed til at lave den beskæftigelsesindsats, som de mener kommer borgeren allermest til gavn. Oprindeligt ville regeringen udpege de fire kommuner, men det er nu besluttet, at interesserede kommuner kan melde ind til KL, og regeringen derefter vil udpege frikommunerne. Det vides ikke på nuværende tidspunkt, hvad det præcis indebærer at være frikommune.

Det er kun muligt at være frikommune på et af velfærdsområderne, hvorfor kommunens ansøgning skal drøftes og besluttes i BR. Denne proces er startet. ØU fik forelagt en sag den 16. august om at igangsætte processen for udpegning af frisættelsesområder. Her blev Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget og Børne- og Ungeudvalget bedt om at komme med input. Det er disse input udvalget skal godkende med denne indstilling.

KL bedt om primo august at få en forhåndstilkendegivelse fra de kommuner, der ønsker at komme i betragtning til at blive frikommuner på beskæftigelsesområdet. Forvaltningen har derfor sendt en forhåndstilkendegivelse til KL med forbehold for politisk godkendelse.

Løsning

BIU er blevet bedt om at komme med input til sagen om deltagelse i frisættelsesforsøget (frikommuner), der skal behandles på BR den 22. september. Her skal der redegøres for, hvorfor København bør blive frikommune på Beskæftigelsesområdet. Forvaltningen gør opmærksom på, at såfremt København bliver sat fri på beskæftigelsesområdet (frikommune) kan kommunen ikke også samtidig sættes fri på et af de tre andre velfærdsområder (dagtilbudsområdet, folkeskoleområdet og ældreområdet).

Forvaltningen indstiller, at BIU sender følgende input til ØU og BR med ønske om, at København bliver frikommune på beskæftigelsesområdet:

Der er gennem flere år arbejdet hårdt for at professionalisere indsatsen i Jobcenter København. Det er blandt andet sket ved at udvikle en professionel uddannelse af ansatte med borgerkontakt, systematisk udarbejdelse af arbejdsgange og gennem at arbejde med tilgangen til borgerne fx ift. indholdet i jobsamtaler og ordlyden i de breve, der sendes til borgerne. Der er sket meget, men manøvrerummet for at ændre indsatsen er begrænset af den gældende lovgivning, der på beskæftigelsesområdet er meget detaljeret.

Konkret foreslår forvaltningen, at der ved en udnævnelse til frikommune på beskæftigelsesområdet ses på muligheder for:

  • I større grad at tilrettelægge kontaktforløbet ud fra en forventning om risiko for langtidsledighed. Det vil sige en tidlig indsats med mange samtaler for ledige i risiko for langtidsledighed og senere/færre samtaler for ledige, der forventes selv at finde beskæftigelse inden for de første 6 måneder.
  • Mulighed for et tættere tværfagligt samarbejde med socialområdet for udsatte borgere.
  • At tilrettelægge den aktive indsats i forhold til borgernes behov og ikke i forhold til, hvornår de skal have en indsats, og hvilken indsats de må tilbydes. Der er i dag regler for, hvor ofte borgerne skal have en indsats og i nogle tilfælde også, hvilken type indsats de må få.
  • At fjerne noget af fokus i samtaler fra vejledning om ret, pligt og sanktioner til at fokusere på borgerens jobsøgning, kompetencer og muligheder på arbejdsmarkedet.
  • At forbedre mulighederne for at få borgere med handicap i job.
  • At anvende et digitalt jobunivers til de stærkeste ledige, hvor de selv kan søge hjælp til deres jobsøgning, få gode råd og holde styr på, hvor de har søgt og kan søge.

Dette skal sikre en serviceminded og mere effektiv beskæftigelsesindsats, der er endnu tættere på den enkelte borger, og hvor den enkelte konsulent i Jobcenter København kan anvende sin faglighed.

Beskæftigelsesområdet er et meget lovreguleret område, og det er lovreguleret helt ned i detaljen. Det giver et lille lokalt politisk manøvrerum, og gør det svært at afprøve om nye måder at tilrettelægge indsats og/eller indhold kan øge effekterne og bringe flere borgere i arbejde. Beskæftigelsesområdet er derfor et oplagt område at søge om at blive sat fri på.

Politisk handlerum

Hvis indstillingen ikke stemmes igennem vil det formentlig betyde, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen ikke kan nå at behandle udvalgets input.

Økonomi

Sagen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

ØU vil få forelagt en sag den 13. september med henblik på behandling i BR 22. september, hvor ovenstående input vil indgå sammen med input fra SOU og BUU. Processen i kommunen skal være afsluttet den 30. september.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt i sin helhed uden afstemning.

Til top