Mødedato: 22.08.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Anbefalinger fra Ekspertænketank for Integration vedr. uddannelse (A-sag)

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvaget drøfter Ekperttænketank for Integrations anbefalinger inden for temaet ’Skolen i byen’

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter Eksperttænketank for Integrations anbefalinger vedr. Skolen i byen.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender at Eksperttænketank for Integrations anbefalinger videregives til Børne- og Ungdomsudvalget samt andre relevante fagudvalg, således at anbefalingerne kan indgå i budgetforhandlingerne 2012. 

Problemstilling

Eksperttænketank for Integration (ETI) er pga. sit arbejde på tværs af forvaltningsområder nedsat efter Lov om kommunernes styrelse § 17 stk. 4. Tænketanken refererer derfor til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med det formål, at yde kvalificeret sparring og indsamle viden til løsning af integrationsproblematikker i Københavns Kommune.

 

Eksperttænketank for Integration blev med beslutning i Borgerrepræsentationen nedsat den 16. juni 2010. Eksperttænketanken havde ifølge kommissoriet til opgave at yde kvalificeret sparring i form af anbefalinger baseret på forskningsbaseret viden og veldokumenteret praktisk erfaring, i forhold til et tema prioriteret af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedtog den 6. december 2010 at indstille ’Skolen i byen’, som Eksperttænketankens tema i 2011. Skolen i byen er valgt som tema, fordi  skolen er en central institution i skabelsen af tillid til samfundet. Anbefalingerne tager udgangspunkt i følgende udfordringer: 

 

     27 % af etniske minoritetselever har læseproblemer i 2. klasse. Til sammenligning er gennemsnittet for alle elever i 2. klasse 13 %.

     Karaktergennemsnittet for etniske minoritetselever i 2010 var 5,99. Til sammenligning var karaktergennemsnittet for etniske danske elever 6,39.
     Ca. 4 ud af 10 drenge med indvandrer- eller efterkommerbaggrund, har ingen ungdomsuddannelse som 26-årige og er marginaliseret fra arbejdsmarkedet.   (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd).


Med henblik på at kvalificere den politiske drøftelse har Eksperttænketankens forkvinde, Agi Csonka, præsenteret ETIs anbefalinger for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget den 17. august 2011 samt drøftet ETIs anbefalinger med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på udvalgets møde den 20. juni 2011.

Løsning

På trods af at der kan spores en fremgang i etniske minoritetselevers faglige præstationer ved  folkeskolens afsluttende prøve, vurderer ETI fortsat, at Københavns Kommune står overfor betydelige udfordringer i forhold til at sikre et skolesystem, der giver lige mulighed for at skoleelever kan forlade folkeskolen med gode faglige resultater, uanset etnisk baggrund. ETI har derfor udarbejdet 9 anbefalinger, som peger på fire veje til at øge inklusionen i København og forbedre de faglige resultater blandt etniske minoriteter.

 

1. Skolen i byen:
En vej til at sikre inklusion og forbedre de faglige resultater blandt etniske minorietselever, er at gøre folkeskolen til en betydningsfuld aktør i lokalmiljøet. Dels via inddragelse af- og samarbejde med lokalmiljøet, dels gennem fokus på, hvordan der kan skabes et godt og konstruktivt skole-hjemsamarbejde med etniske minoritetsforældre.  

 

     Anbefaling 1: Det anbefales, at der gennemføres forsøg med skolen som kulturcenter hvor skolen får en central rolle i lokalmiljøet.

     Anbefaling 2: Det anbefales, at der udarbejdes en hvidbog om erfaringerne med det gode skole-hjemsamarbejde i Københavns Kommune.

 

2. Samspil mellem forvaltning og skole:
En tæt dialog- og samarbejde om målsætninger, handleplaner og opfølgende evalueringer af kommunale og lokale projekter, vurderes at være væsentlige forudsætninger for at øge etniske minoritetselever faglige præstationer samt for at øge inklusionen.

 


    
Anbefaling 3: Det anbefales, at der opsættes klare mål for øget faglighed og systematisk opfølgning.

     Anbefaling 4: Det anbefales, at der foretages systematiske evalueringer af nye projekter og indsatser.

 

3. Sprog og mangfoldighed i skolen:
Mangfoldighed og flersprogethed er en ressource, som skolerne skal anerkende og bruge aktivt i skolekulturen og i undervisningen, således at ressourcesynet også bliver synligt for de etniske minoritetselever selv. Alle lærere er forpligtet til at inddrage Dansk som andetsprog som en dimension i undervisningen, men det kræver at lærene har de rette kompetencer til at inddrage Dansk som andet sprog på en kvalificeret måde, og at skoleledelsen bakker lærerne op i dette arbejde. En kvalificeret undervisning, og et ressourcesyn på flersprogethed og mangfoldighed vurderes at være vigtigt for at skabe inklusion og forbedrede faglige færdigheder.

 


    
Anbefaling 5: Det anbefales, at der etableres netværksmøde blandt skoleledere med fokus på flersprogethed og mangfoldighed.

     Anbefaling 6:  Det anbefales, at der fortages selvevaluering af lærernes undervisningspraksis, med særlig fokus på inddragelsen af dansk som andetsprog.

     Anbefaling 7:  Det anbefales, at der iværksættes forsøg med at tilbyde faglig undervisning på minoritetssprog i ungdomsskolen.

 


4. Lige muligheder for alle:
Undersøgelser viser at etniske minoritetsdrenge præsterer markant dårligere end etniske minoritetspiger og etnisk danske elever. Ligeledes fremgår det af undersøgelser, at lærernes tilgang til etniske minoritetselever i almindelighed, og etniske minoritetsdrenge i særdeleshed har betydning for at de unge skaber en særlig selvforståelse, som påvirker deres faglige præstationer og identitetsdannelse negativt. Dette er således væsentligt at være bevidst om i arbejdet med at skabe forbedrede faglige resultater og øget integration blandt etniske minoriteter.  

 

     Anbefaling 8: Det anbefales, at der fortages selvevaluering af lærernes tilgang til etniske minoritetsdrenge.

     Anbefaling 9: Det anbefales, at der igangsættes forsøg med undervisningsprogram (AVID) der fokuserer målrettet på studiekompetence og studieparathed.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Anna Mee Allerslev sender, på vegne af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Eksperttænketank for Integrations anbefalinger til de relevante fagudvalg.


Morten Binder                                              /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

1. at blev drøftet

Følgende ændringsforslag blev stillet af C til 2. at:

”at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget videregiver Eksperttænketank for Integrations anbefalinger til Børne- og Ungdomsudvalget samt andre relevante fagudvalg”.

Ændringsforslaget blev enstemmigt godkendt og det oprindelige 2. at bortfaldt dermed.

O og C havde følgende protokolbemærkning:

”O g C anbefaler ikke at punkt 7 medtages i anbefalingerne til BUU (Børne- og Ungdomsudvalget), da en indsats for at lære det danske sprog er langt vigtigere”

Til top