Mødedato: 22.08.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Tilsyn med beskæftigelsescentrenes tilbud 2010 (B-sag)

Se alle bilag

1 gang årligt afrapporteres resultaterne af tilsyn med de beskæftigelsesfremmende tilbud som kommunen anvender. Her vedrører det tilsyn med kommunens egne tilbud til arbejdsmarkedsparate ledige på beskæftigelsescentrene. 

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager resultatet af tilsyn med beskæftigelsescentrene til efterretning.  

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens 3 beskæftigelsescentre leverer en stor del af de vejlednings- afklarings- og opkvalificeringsforløb, som kommunen benytter til arbejdsmarkedsparate ledige. Fra 2011 er beskæftigelsescentrenes tilbud åbnet for dagpengemodtagere, men i 2010 var tilbuddene målrettet arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere.

Forvaltningen fører tilsyn med beskæftigelsescentrenes indsats og leverancer til Jobcenter København. Tilsynet gennemføres fra og med februar 2010 af en ekstern tilsynsenhed - Europakontoret i Skåne. De har i starten af 2011 aflagt den første rapport om resultaterne af det løbende tilsyn med tilbuddene for 2010 (bilag 1). På baggrund af afrapporteringen fra tilsynet har forvaltningen efterfølgende en dialog med beskæftigelsescentrene om evt. behov for justering af tilbuddet eller forhold omkring tilbuddet.

Det er nu blevet tid til at forelægge udvalget en opsamling på årsresultatet af tilsynet med Beskæftigelsescentrene for 2010.

Løsning

”Europakontoret i Skåne” har som tilsynsenhed udarbejdet en årsrapport om tilsynsvirksomheden for 2010, jf. bilag 1. Tilsynets afrapportering sker på baggrund af 1 kontrolbesøg og 1 opfølgningsbesøg hos de tre beskæftigelsescentre der som kommunens egne aktiveringssteder leverer tilbud til arbejdsmarkedsparate ledige. Beskæftigelsescentrene får mulighed for at kommentere tilsynets afrapportering fra besøgene - inden forvaltningen herefter sammenholder og vurderer de påtalte forhold efter besøgene. På baggrund af tilsynets afrapportering og centrenes bemærkninger gives hvert beskæftigelsescenter en konkret tilbagemelding vedrørende dennes indsats. Forvaltningen sondrer i denne forbindelse mellem mangelfulde forhold, som ikke er afhjulpet efter tilsynets kontrolbesøg, som værende af henholdsvis ”mindre kritisabel grad”, ”mere kritisabel grad” og ”meget kritisabel grad”. Ved ikke mangelfulde forhold udtales der ingen kritik.

Forhold af mindre kritisabel grad omfatter mindre væsentlige problemstillinger omkring beskæftigelsescentrenes leverancer: Forhold, som vil have mindre eller ringe betydning for jobcentrenes arbejde og forpligtelser under loven.

Forhold af mere kritisabel grad omfatter væsentligere problemstillinger omkring beskæftigelsescentrenes  leverancer: Forhold, som har betydning for jobcentrets arbejde og forpligtelser under loven i forhold til beskæftigelsesindsatsen.
 
Forhold af meget kritisabel grad omfatter særdeles væsentlige problemstillinger omkring beskæftigelsescentrenes leverancer.: Forhold, som vil være grove overtrædelser af lovgivningen eller den aftalte opgavevaretagelse.
 
Resultat af tilsyn med rammeaftalerne for udførelse af indsatsen i 2010

Tilsynets hovedkonklusion i årsrapporten for det samlede tilsyn (bilag 1, jf. side 9) er, at beskæftigelsescentrene generelt overholder de forpligtigelser der er forbundet med tilbuddene og at centrene arbejder konstruktivt med tilsynets bemærkninger, således at der er gode forudsætninger for et effektivt tilsyn. Der har endvidere ikke været indgívet klager fra borgere til tilsynet i 2010.

Forvaltningen har på baggrund af tilsynets løbende tilbagemeldinger fundet anledning til at udtale kritik som følger: 

På 1 af de 3 beskæftigelsescentre (Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration, CBSI ) fandt tilsynet ingen mangelfulde forhold ved udførelsen af indsatsen og leverancer til Jobcenter København. Forvaltningen tog dette til efterretning og udtalte ingen kritik.

På 1 ud af de 3 beskæftigelsescentre (Center for afklaring og beskæftigelse, CAB) fandt tilsynet under kontrolbesøgene og det efterfølgende opfølgningsbesøg flere mangelfulde forhold. Efter dialog om resultatet blev der iværksat endnu et kontrol og opfølgningsbesøg, hvorefter de påtalte forhold var tilfredsstillende afhjulpet. Forvaltningen tog dette til efterretning og fandt ikke anledning til at udtale kritik. De mangelfulde forhold vedrørte bl.a. deltagernes vurdering af tilbuddet samt centrets evne til at redegøre for indholdet i tilbuddet.

På det sidste beskæftigelsescenter (Center for kompetence og beskæftigelse, CKB) fandt tilsynet under kontrolbesøgene 1 mangelfuldt forhold, som ikke var afhjulpet tilfredsstillende ved opfølgningsbesøget. Det handler om centrets evne til at redegøre for tilbuddets indholdsmæssige sammensætning. I den videre dialog har centret på betryggende vis kunnet redegøre for indholdet, dog har forvaltningen fundet det meget kritisabelt, at CKB ikke har haft faste procedurer for dokumentation af deltagernes aktiviteter ude af huset. CKB har efterfølgende redegjort for at tilbudsviften er omlagt fra starten af 2011 og har i 2011 kun aktiviteter "ude af huset" i meget begrænset omfang . Beskæftigelsescentret har endvidere opdateret deres interne procedurer, således at der er procedurer for dokumentation for de lediges aktiviteter ude af huset (primært praktikpladssøgning), og at der er klarhed omkring, hvilke aktiviteter der kan foregå udenfor huset.

Hvad føres der tilsyn med

Tilsynet tager udgangspunkt i en kontrol af følgende forhold, der indgår som krav til rammeaftalernes udførelse: 
  • Om beskæftigelsescentrene overholder indholdsbeskrivelserne på de tilbudspakker, som man har forpligtet sig til at levere.
  • Om beskæftigelsescentrene overholder de forvaltningsretlige krav til udførelsen af indsatsen, herunder arbejdsmiljølovgivningen.
  • Om beskæftigelsescentrene overholder Københavns Kommunes værdigrundlag og etniske ligestillingspolitik.
  • Om beskæftigelsescentrene overholder sin egen politik for omgang med borgerne ( kontrolleres via samtaler med borgere i forløb på stedet). 
  • Om beskæftigelsescentrene overholder sin forpligtelse til at føre kontrol med borgernes fremmøde i tilbud. 

Derudover foretager tilsynet "fysisk kontrol" af tilmeldte borgere i forløb det pågældende sted, medarbejdernes certificering som mentor i det omfang, at man varetager denne funktion for de ledige borgere samt beskæftigelsescentrenes fysiske faciliteter og adgangsforhold på aktiveringsstederne.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Tilsynet med indsatsen i beskæftigelsescentrene for 2010 betragtes med udvalgets behandling som afsluttet.

BILAG

1. Tilsynsenhedens rapport for perioden februar 2010 til december 2010 - Tilsyn med beskæftigelsescentrene.
Morten Binder                                                /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top