Mødedato: 21.08.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Endelig forelæggelse af integrations- og medborgerskabspolitik 2023-2026

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og integrationsudvalget (BIU) skal tage stilling til et opdateret udkast til en ny Integrations- og medborgerskabspolitik for 2023-26 for Københavns Kommune. Integrations- og medborgerskabspolitikken er udarbejdet på tværs af kommunens forvaltninger og har været i offentlig høring. Med denne sag foreslås ændringer på udvalgets område på baggrund af høringen og samtidig forelægges forvaltningens bidrag til et samlet høringsnotat.

Indstilling

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses- og integrationsudvalget godkender forvaltningens ændringsforslag til udkastet til Integrations- og medborgerskabspolitik for 2023-26
  2. at Beskæftigelses- og integrationsudvalget godkender forvaltningens bidrag til et samlet høringsnotat

Problemstilling

Københavns Kommunes hidtidige integrationspolitik udløb med udgangen af 2022. Beskæftigelses- og integrationsudvalget har tidligere behandlet udkast til en ny politik hhv. d. 24. oktober 2022 og d. 7.marts 2023. Efterfølgende har et samlet udkast til politikken været i offentlig høring fra 10. marts - 10. april 2023. Enkelte lokaludvalg har bedt om forlænget svarfrist og har fået forlængelse til den 24. april 2023.

Løsning

Med denne sag forelægges et opdateret udkast til Københavns Kommunes Integrations- og medborgerskabspolitik 2023-26 (bilag 1). Udvalget skal på baggrund af en offentlig høring tage stilling til ændringer på udvalgets område samt forvaltningens bidrag til et samlet høringsnotat (bilag 2).

Der er modtaget høringssvar fra 24 høringsparter (bilag 3), heriblandt 12 høringssvar til ”beskæftigelsesområdet”, som Beskæftigelses- og integrationsudvalget er ansvarlig for (dele sammen med Økonomiudvalget). Af disse høringssvar besvarer Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen 8, mens Økonomiforvaltningen besvarer de resterende 4, der omhandler KK som arbejdsgiver. Herudover er Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen tovholder på håndtering af generelle forslag, hvor der er indkommet i alt 22 bemærkninger som besvares af forvaltningen (14 svar på ”Generelle bemærkninger”, 6 svar på bemærkninger vedr. ”Indledende afsnit” og 2 svar vedr. afsnittet ”Statistiske definitioner).

Forvaltningen foreslår på baggrund af høringen enkelte ændringer i politikken, primært i afsnittet ”Beskæftigelsesområdet”, som udvalget er ansvarlig for sammen med ØU (afsnit om KK som arbejdsgiver). De foreslåede ændringer fremgår med ændringsmarkeringer i bilag 1. Følgende kan fremhæves:

  • Statistik på beskæftigelsesområdet er opdateret, så kønsspecifikke tal er medtaget.
  • Inddragelse af civilsamfundet er fremskrevet yderligere i overensstemmelse med politikken princip (B) om at tiltag til fremme af integration og medborgerskab ”i høj udstrækning gennemføres igennem videndeling og samarbejde på tværs af forvaltninger og med inddragelse af civilsamfundet for at skabe helhedsorienterede og koordinerede løsninger”.
  • Indsatsen til forebyggelse af diskrimination og fremme af mangfoldighed på det københavnske arbejdsmarked er uddybet og der henvises til Københavns Kommunes handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser, hvorunder indsatsen er forankret.

Der er også indkommet forslag, som forvaltningen ikke anbefaler at imødekomme. Herunder kan nævnes:

  • At ændre pejlemærke 4) om at KK vil ”behandle alle københavnere ligeværdigt og som enkeltpersoner, ikke som medlemmer af særskilte etniske eller religiøse grupper”. Der henvises i et høringssvar til, at det frygtes, at formuleringen dækker over en mistænkeliggørelse i forhold til selve det at tilhøre en given etnisk eller religiøs gruppe. Forvaltningen anbefaler ikke at imødekomme høringssvaret, da pejlemærket har til hensigt at præcisere, at Københavns Kommune behandler alle som individuelle borgere med lighed for loven og uden særrettigheder begrundet i etnisk herkomst.
  • At KK som led i integrationsindsatsen yder positiv særbehandling ved at prioritere ydelser og produkter fra socialøkonomiske virksomheder samt at KK etablerer en taskforce, der skal fremme socialøkonomi gennem understøttelse af etablering og drift at socialøkonomiske virksomheder. Forvaltningen anbefaler ikke at imødekomme høringssvaret, da det er forvaltningens vurdering, at en prioritering af enkeltydelser fra socialøkonomiske virksomheder ikke vil være i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne, idet der vil være tale om begunstigelse af enkeltvirksomheder. Forvaltningen bemærker, at Københavns Kommune har en række samarbejder med socialøkonomiske virksomheder, eksempelvis har den socialøkonomiske virksomhed ”Send flere krydderier” været leverandør til forvaltningens lokalt forankrede beskæftigelsesindsatser siden 2013.
  • Undlade brugen af statistiske definitioner som ’ikke-vestlig’ og ’ MENAPT’. Der henvises til, at disse trækker på en orientalistisk og andetgørende præmis om at det der ikke er vestligt, per definition er anderledes, end det der er vestligt. Forvaltningen anbefaler ikke at imødekomme høringssvaret, da de pågældende definitioner anvendes af Udlændinge- og Integrationsministeriet til at definere målgruppen for integrationsindsatsen på nationalt plan. Forvaltningen finder det relevant, at lokale tal for København kan sammenlignes med nationale tal.

Forvaltningens forslag til svar på ovenstående anbefalinger mv. fremgår af vedlagte udkast til et høringsnotat.

Det bemærkes, at afsnit, som ikke vedrører udvalgets ressort, er markeret med gråt i høringsnotatet.

Forvaltningen vil tage indkomne høringssvar i betragtning i forbindelse med udarbejdelsen af den kommende Integrationshandleplan, som vil indeholde konkrete indsatser, som kan medvirke til at udmønte politikken på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område. Udkast til integrationshandleplanen forventes forelagt udvalget i efteråret 2023 mhp. at træde i kraft i 2024.  

Politisk handlerum

Medlemmer af udvalget kan foreslå ændringer til politikken på udvalgets ressort og ændringer til høringsnotatet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.

Videre proces

Efter godkendelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget layoutes politikken og forelægges for Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse den 21. september 2023.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Alternativet fremsatte ændringsforslag om ændring af følgende afsnit i Integrations- og Medborgerskabspolitikken: 

                     

Fra:

"Samtidig skal vi være åbne om, at et lille mindretal af københavnere med etniskminoritetsbaggrund lever i isolerede miljøer, hvor decideret modborgerskab i form af kriminalitet, negativ social kontrol og manglende opbakning til demokrati og myndigheder fylder. Københavns Kommune vil her være en opsøgende og engageret samarbejdspartner, som støtter de mange gode kræfter, som vil en anden retning."

 

Til:

"Samtidig skal vi være åbne om, at et lille mindretal af københavnere lever i isolerede miljøer, hvor decideret modborgerskab i form af kriminalitet, negativ social kontrol og manglende opbakning til demokrati og myndigheder fylder. Københavns Kommune vil her være en opsøgende og engageret samarbejdspartner, som støtter de mange gode kræfter, som vil en anden retning."

          

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens første og andet at-punkt blev herefter godkendt.

Til top