Mødedato: 20.06.2022, kl. 17:00
Mødested: Bernstorffsgade 17, 1. sal, vær. 124

Forelæggelse af udkast til handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser

Se alle bilag

Resumé

Borgerrepræsentationen (BR) har besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) forelægges en sag til godkendelse af første udkast til handleplanen, herunder med 7 forslag til prioriterede initiativer under/med overlap til BIU’s område, samt med orientering om justeret tidsplan og økonomisk ramme for gennemførsel af initiativer. Udkastet til handleplanen er udarbejdet efter en omfattende inddragelse af civilsamfund og relevante forvaltninger.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udkast til handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser, herunder forslag til 7 prioriterede initiativer under/med overlap til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ressort
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager vedlagte bruttokatalog og den justerede tidsplan til orientering
  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager til orientering, at der ikke er afsat særskilt finansiering til handleplanen og at gennemførsel af initiativer beror på prioritering i forbindelse med Budget 2023 samt eventuelt kommende budgetforhandlinger i handleplanens fireårige periode.

Problemstilling

BR vedtog den 16. december 2021 et medlemsforslag, som pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) i samarbejde med andre relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser. Den 28. februar godkendte BIU rammer og tidsplan for udarbejdelse af handleplanen. På den baggrund blev der etableret en referencegruppe bestående af relevante forvaltninger (Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen) samt en følgegruppe med professionelle aktører og NGO’er. Herudover er der afholdt et åbent borgermøde.  

Løsning

I det følgende forelægges forslag til handleplanen inklusiv prioriterede initiativer under/med overlap til BIU, justeret tidsplan samt finansiering.

Udkast til handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser

Bilag 1 indeholder udkastet til handleplan til udvalgets godkendelse. Udkastet indeholder baggrund for handleplanen samt afgrænsning af målgruppe, begrebsafklaring, fokusområder og tidsramme.

Udkastet er udarbejdet efter en omfattende inddragelse af civilsamfund og relevante forvaltninger. Det er således baseret på input fra referencegruppen, følgegruppen og borgermødet, bilaterale møder med eksperter samt gennemgang af undersøgelser om faktisk og oplevet diskrimination. Forvaltningen har fra følgegruppe og borgermøde modtaget 173 forslag til initiativer, som er sammenskrevet til 25 mulige initiativer i bruttokataloget (bilag 2, som vedlægges til udvalgets orientering). Sammenskrivningen er sket ud fra vurdering af, om forslaget er inden for rammen af kommunalfuldmagten, inden for handleplanens fem fokusområder (arbejdsmarkedet, bolig, uddannelse, foreningsliv samt det offentlige rum) og genstandsfelt (racisme, diskrimination og hadforbrydelser på baggrund af etnicitet, race, hudfarve, religion og tro samt af ”multiple” årsager). I samskrivning af forslag er der anvendt et tværgående perspektiv, således at ingen initiativer i udgangspunktet begrænses til at omhandle specifikke etniske, nationale og religiøse grupper.

Der lægges op til, at handleplanen indeholder initiativer, som kan prioriteres i forbindelse med Budget 2023 og samtidig årligt kan blive opdateret og udbygget, såfremt der er politisk flertal for det.

Forslag til prioriterede initiativer under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Forvaltningen foreslår, at BIU prioriterer følgende initiativer til at indgå i handleplanen (i prioriteret rækkefølge):

  1. Udvikling og videreførelse af indsats til forebyggelse af ubevidst diskrimination i københavnske virksomheder (nr. 3 i bruttokatalog)
  2. Etablering af aktivitetspulje til støtte af civilsamfundsaktiviteter mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser (nr. 21 i bruttokatalog)
  3. Kampagne om forebyggelse af racisme, diskrimination og hadforbrydelser (nr. 19 i bruttokatalog)
  4. Faste møder i følgegruppen (nr. 22 i bruttokatalog)
  5. Tilbagevendende medborgerskabsundersøgelse (nr. 24 i bruttokatalog)

Forvaltningen foreslår, at særligt de tre førstnævnte initiativer prioriteres som ”signaturprojekter” i forbindelse med førstkommende budgetforhandlinger med følgende begrundelse:

Ad 1) Forvaltningen har under Integrationshandleplan 2019-22 gennemført indsatsen ”En by af talenter”. Erfaringer herfra viser, at der er grundlag for at videreudvikle indsatsen målrettet københavnske arbejdspladser, der ønsker viden om og redskaber til at forebygge ubevidst diskrimination i forbindelse med rekruttering og udvikling af medarbejdere. Mhp. at opnå øget udbredelse vil indsatsen søges implementeret i tæt samarbejde med relevante brancheorganisationer og evt.  lønmodtagerorganisationer.

Ad 2) Forvaltningen har med inddragelse af civilsamfundet oplevet et stort engagement. Det vurderes, at det vil være relevant at yde støtte til civilsamfundsorganisationer, som ønsker at gennemføre konkrete aktiviteter til forebyggelse af racisme, diskrimination og hadforbrydelser. Civilsamfundets aktiviteter kan supplere Københavns Kommunes initiativer og medvirke til større udbredelse og fortsat inddragelse af københavnere.

Ad 3) Forvaltningen har tidligere gennemført en række markante kampagner om retten til ligebehandling og forebyggelse af racisme, diskrimination og hadforbrydelser. Særligt i forbindelse med lanceringen af handleplanen vurderes det at være relevant at gennemføre en kampagne, som giver københavnere viden om retten til ligebehandling, samt om hvordan der kan handles mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser. En kampagne kan gennemføres med inddragelse af professionelle aktører og NGO’er fra følgegruppen og således dels være med til at aktivere civilsamfundet yderligere, dels være handlingsangivende i forhold til forebyggelse af racisme, diskrimination og hadforbrydelser.

Derover er der initiativer, som vedrører øvrige fagområder, men hvor der er overlap til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ressort. Forvaltningen foreslår, at følgende prioriteres:

  • Tilbud om opkvalificering af ansatte i nattelivet og offentlig transport m.fl. (nr. 15 i bruttokatalog). Kan gennemføres under/i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen.
  • Samarbejde med Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) om en hjemmeside til registrering af diskrimination i nattelivet (”Fair City”) (nr. 17 i bruttokatalog). Kan gennemføres under/i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen ligesom muligheden for at inddrage yderligere aktører afsøges (fx Horesta samt nattelivsudvalget under KFF og TMF).

Det bemærkes, at forvaltningen generelt vil bidrage med at overlevere erfaringer fra tidligere initiativer mv. til referencegruppen til brug for udvikling og implementering af initiativer under handleplanen.

Økonomi

I forhold til den økonomiske ramme for handleplanen bemærker forvaltningen, at Borgerrepræsentationen har vedtaget en fast årlig bevilling på 0,6 mio. kr. til bekæmpelse af diskrimination som en del af Integrationshandleplanen. Bevillingen kan fra 2023 allokeres til initiativer under handleplanen mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser. Eventuel yderligere finansiering udestår og beror på forhandlinger om Budget 2023.De politiske udvalg har således mulighed for at bestille budgetnotater til finansiering af konkrete initiativer. Budgetnotaterne vil fortsat skulle rejses konkret under forhandlingerne.

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.

Videre proces

Handleplanen forelægges parallelt i referencegruppens fagudvalg forud for Budget 2023 mhp. samlet forelæggelse for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (26.9), Økonomiudvalget (4.10) og Borgerrepræsentationen (13.10).Efter forelæggelse for Borgerrepræsentationen gennemføres en offentlig høring (seks uger), hvorefter et endeligt udkast til handleplanen forventes forelagt for referencegruppens fagudvalg, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse i første kvartal af 2023.  

Justeret tidsplan

Udkastet til handleplanen forelægges parallelt i forvaltningernes udvalg, som også godkender forslag til initiativer under deres respektive ressortområder med følgende tidsramme:  

Udvalg

Dato for forventet behandling

Børne- og Ungeudvalget

10. august 2022

Økonomiudvalget

16. august 2022

Kultur- og Fritidsudvalget

18. august 2022

Teknik- og Miljøudvalget

22. august 2022

Den justerede tidsplan for udvikling af handleplan er som følger:  

  • Juni-august: Behandling af første udkast til handleplan i fagudvalg.  
  • September: Behandling af udkast til samlet handleplan i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 26.9  
  • Oktober: Udkast til handleplan forelægges Økonomiudvalget (4.10) og Borgerrepræsentationen (13.10) mhp. efterfølgende offentlig høring (seks uger)  
  • Ultimo 2022: Behandling af endeligt udkast til handleplan pba. høringssvar og – såfremt der er opnået midler til initiativer i handleplanen i Budget 2023 – med indarbejdelse af budgetinitiativer.
  • 1. kvartal 2023: Udvalgs- og Borgerrepræsentations-behandling af endeligt udkast til handleplan.

 

Marianne Becker Andersen / Lars Ethelberg Nielsen

Beslutning

Udvalget godkendte indstillingens 1. at-punkt med bemærkningen om, at sundhedsområdet, antisemitisme herunder Folketingets handleplan på området samt diskriminationsforhold i relation til homoseksuelle også kommer til at indgå i handleplanen. Udvalget bad desuden om, at høringssvarene forelægges sammen med handleplanen.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til orientering.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev taget til orientering.

 

Dansk Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti og Venstre mener, at det er vigtigt, at diskriminationsforhold i relation til homoseksuelle også kommer til at indgå som en del af handleplanen. Desuden mener DF og V, at det er væsentligt, at udsatte gruppers repræsentanter direkte inddrages i processen. Derudover ønsker DF og V at gøre opmærksom på, at der i nærmeste fremtid i Folketinget forventes vedtaget en dansk handleplan mod antisemitisme. Forventningen er lige nu, at et enigt Folketing vil tilslutte sig denne handleplan. DF og V finder det derfor naturligt, at Folketingets handleplan kommer til at indgå som en integreret del i Københavns Kommunes handlingsplan mod racisme og diskrimination.”

Til top