Mødedato: 19.08.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Justering af ungeindsatsen

Se alle bilag


Resumé

Der forelægges forslag til justeringen af indsatsen for unge som følge af nye lovgivninger og forskydninger i målgruppen af unge siden Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets vedtagelse af Ungeaftalen (april 2015).

Justeringen omfatter etablering af nye forløb, der kan varetages indenfor den eksisterende ramme. Det er bl.a. styrket screening af de unge og forløb, der opkvalificerer til start på den Forberedende Grunduddannelse (FGU).

Herudover foreslås nye forløb, der forudsætter bevilling. Forvaltningen har som del af budgettemaet ”Bedre fremtid for byens udsatte unge” formuleret budgetforslag ift. indsats for unge med mere end 2 års sammenhængende ledighed og ift. øget mentorstøtte til de mest udsatte unge, der er omfattet af Københavns Ungeindsats (KUI).

Det er forvaltningens vurdering, at omlægningen vil betyde, at flere unge, ikke mindst udsatte unge, vil komme i uddannelse og arbejde fremover.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender justering af ungeindsatsen.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indgik april 2015 Ungeaftalen ”Sådan får vi flest unge i uddannelse”, som bl.a. fastlagde mål og indsatser i forhold til unge uddannelseshjælpsmodtagere, for- og revalidender, ressourceforløbsmodtagere m.fl.

På baggrund af ændringer i lovgivningerne som følge af Forenkling af beskæftigelsesindsatsen, etablering af FGU og KUI samt forskydninger i målgruppen af unge siden april 2015, er det forvaltningens vurdering, at der er behov for en justering af ungeindsatsen for at få flere unge, ikke mindst udsatte unge, i uddannelse og arbejde, herunder fleksjob.

Løsning

Antallet af aktivitetsparate unge i København er faldet fra ca. 3.000 i april 2015 til i dag ca. 2.000. Det er en rigtig god udvikling, som skyldes de gode konjunkturer, og at indsatsen virker for de stærkeste af de udsatte unge.

Det betyder dog, at målgruppen af unge er svagere i dag end i april 2015. Flere af de unge har komplekse problemstillinger og kombinationer af udfordringer ift. uddannelse og arbejde, som kræver en langvarig og omkostningstung indsats på tværs af forvaltninger m.v.

På den baggrund foreslås ungeindsatsen ift. de udsatte unge målrettet. Vedlagte notat om ”Justering af ungeindsatsen”, bilag 1, redegør nærmere for overvejelserne om forslag til justering. Formålet med justeringerne er:

  • At øge antallet af unge, der kommer i uddannelse eller arbejde, herunder fleksjob
  • At hjælpe de udsatte unge til hurtig afklaring, så de kan komme videre.

Følgende er forslag til justeringer af ungeindsatsen i dag inden for den eksisterende økonomiske ramme:

  • Styrket screening af de unge for at sikre, at flere unge får det rigtige tilbud 1. gang, så perioden i offentlig forsørgelse afkortes
  • Etablering af tilbud, der afklarer og opkvalificerer unge mhp. opstart på FGU, så flere unge starter på den nye uddannelse
  • Etablering af et lav-intensitetstilbud til unge. Målgruppen er de unge, der ikke er i stand til at modtage andet tilbud, er kommet i krise, er i samtidig behandling eller afventer behandling af deres sag i Rehabiliteringsteamet og derfor ikke er i stand til at deltage i et mere intensivt tilbud eller har behov for det
  • Det vurderes at der er brug for et forløb, der kan rumme både aktivitetsparate i forhold til funktionsafklaring og unge i ressourceforløb. Formålet er at sikre en bedre overgang mellem indsatserne, bedre faglig sammenhæng og mere kontinuitet for de unge.

    I forhold til ressourceforløbsmodtagere etableres et ungemiljø med fokus på uddannelse, som kan rumme de unge og evt. pårørende, og som kan inddrage frivillige organisationer og relevante uddannelsestilbud. Formålet er, at de unge hurtigere end i dag kommer videre til uddannelse, arbejde, herunder fleksjob, eller førtidspension.

Herudover foreslås 4 yderligere justeringer, jf. bilag 1, der dog vil kræve finansiering, hvis det skal gennemføres. De 4 forslag estimeres at have en samlet økonomisk virkning på ca. 191 mio. kr. over 4 år.

Forvaltningen anbefaler følgende forslag prioriteret:

  • Flere unge skal med
    Med inspiration fra ”Flere skal med” etableres indsats, hvor aktivitetsparate unge med mere end 2 års sammenlagt ledighed får en personlig jobformidler. I indsatsen fokuserer den personlige jobformidler på at få den unge i virksomhedspraktik og følge tæt op på den unge, så den unge kommer videre
  • Styrket indsats for unge uden uddannelse (KUI)
    Øget brug af mentorstøtte til de svageste unge i målgruppen for Københavns Ungeindsats (KUI) for at få dem videre og øget tilbud om misbrugsbehandling i Socialforvaltningen.

    Indsatsen omfatter bl.a. etablering af en udgående rådgivningsfunktion fra Socialforvaltningens misbrugstilbud til unge, U-turn, i ungeindgangen på Gammel Køge Landevej, hvor de unge kommer i forvejen, og mentorstøtte på 2 timer om ugen i gennemsnit til de mest udsatte unge, der er omfattet af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

De to forslag foreslås prioriteret, idet:

  • ”Flere unge skal med” på baggrund af effekten af forsøget ”Flere skal med” har stærk indikation for effekt
  • ”Styrket indsats for unge uden uddannelse (KUI)” supplerer den tværgående koordinering for de svageste unge, der allerede er iværksat i Københavns Kommune.

Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet budgetforslag ift. de to ovenstående forslag, som præsenteres under temaet ”Bedre fremtid for byens udsatte unge” jf. orienteringen af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 17. juni 2019, punkt 2, om budgettemaer for specifikke udfordringer på beskæftigelsesområdet. Budgettemaet behandles på udvalgsmødet den 26. august 2019. 

Ud over de forslag som indgår i forvaltningens budgettema om unge, kan indsatsen styrkes med to yderligere forslag. De to øvrige forslag omhandler:

  • Styrket samarbejde med skolerne om overgangen fra Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU)
    Omfatter flere forskellige forslag til indsats fra de unges vej fra STU til uddannelse eller arbejde, herunder fleksjob
  • Styrket indsats for unge med psykisk sårbarhed, misbrug og/eller hjemløshed
    Forslag om at øge ressourcetildelingen til tilbud for de udsatte unge, så der kan købes mere specialiserede, og dyrere, indsatser til de udsatte unge end i dag, med heraf forventet bedre effekt af indsatsen for de unge.

Hvis det ene eller begge af disse forslag ønskes fremmet, kan de fremsættes som politisk ønskede forslag. Det kræver at der fra politisk side bestilles budgetnotater herpå.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv. Forslagene om ”Flere unge skal med” og ”Styrket indsats for unge uden uddannelse (KUI) indgår i temaet ”Bedre fremtid for byens udsatte unge” til budget 2020.

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes, implementerer forvaltningen de beskrevne justeringer af ungeindsatsen jf. dot 1 – 4.

Tiltag, der måtte blive vedtaget med budget 2020, iværksættes fra 2020. Evt. nye indsatser, der skal i udbud, indgår i udbuddet af specialiserede indsatser for aktivitetsparate unge m.fl. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forventes den 26. august 2019 at få forelagt indstilling om igangsætning af arbejdet med udbuddet. 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med bemærkningen om, at forvaltningen skal rette henvendelse til FGU-institutionerne om muligheden for at tilrettelægge kortere forløb for udvalgte unge.


 

Til top