Mødedato: 16.11.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på handleplan 2015 for Københavns Kommunes Erhvervs- og vækstpolitik og forslag til handleplan 2016 (fællesindstilling)

Se alle bilag

Udvalgene forelægges forvaltningernes status på Erhvervs- og vækstpolitikkens handleplan 2015 samt handleplan for 2016 jf. bilag 1, som er udarbejdet på baggrund af status og det vedtagne Budget 2016. 

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, 

1. at status, for den del af handleplan 2015 for kommunens samlede erhvervs- og vækstpolitik, som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er ansvarlig for, tages til efterretning, jf. bilag 1 
2. at den del af handleplan 2016, som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er ansvarlig for godkendes, jf. bilag 1

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

3. at status, for den del af handleplan 2015 for kommunens samlede erhvervs- og vækstpolitik, som Teknik og Miljøudvalget er ansvarlig for, tages til efterretning, jf. bilag 1 
4. at den del af handleplan 2016, som Teknik og Miljøudvalget er ansvarlig for godkendes, jf. bilag 1

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, 

5. at status, for den del af handleplan 2015 for kommunens samlede erhvervs- og vækstpolitik, som Kultur- og Fritidsudvalget er ansvarlig for, tages til efterretning, jf. bilag 1 
6. at den del af handleplan 2016, som Kultur- og Fritidsudvalget er ansvarlig for godkendes, jf. bilag 1

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

7. at status, for den del af handleplan 2015 for kommunens samlede erhvervs- og vækstpolitik, som Økonomiudvalget er ansvarlig for, tages til efterretning, jf. bilag 1 
8. at den del af handleplan 2016, som Økonomiudvalget er ansvarlig for godkendes, jf. bilag 1

Problemstilling

I marts 2015 vedtog Borgerrepræsentationen en samlet Erhvervs- og vækstpolitik 2015 - 2020 for Københavns Kommune sammen med en handleplan for 2015, der viser hvordan kommunen vil realisere politikkens målsætninger i 2015. Borgerrepræsentationen besluttede samtidig, at handleplanen skal justeres årligt med henblik på at sætte fokus på nye indsatser i forvaltningerne. I denne indstilling forelægges udvalgene status på handleplanen for 2015 samt handleplanen for 2016 inden for udvalgenes områder.

Løsning

I handleplanen præsenteres årligt centrale fyrtårne i erhvervs- og vækstindsatsen samt et overblik over kommunens øvrige indsatser med betydning for erhvervslivets udviklingsmuligheder. Virksomheder, vidensinstitutioner og andre erhvervsaktører kan anvende handleplanen til at se, hvordan kommunen realiserer målsætningerne i Erhvervs- og vækstpolitikken. Udgangspunktet er politikkens seks hovedområder:

1. Bæredygtig udvikling og attraktiv by

2. Erhvervsservice og omkostninger

3. Uddannelse og beskæftigelse

4. Bæredygtigt arbejdsmarked

5. Innovativ efterspørgsel og vækst i eksisterende virksomheder

6. Internationalisering og internationale bysamarbejder

Inden for hvert af disse områder beskriver handleplanen centrale fyrtårne og øvrige indsatser. Fyrtårnene er igangværende og nye projekter, hvor kommunen gør en særlig indsats for at realisere politikkens målsætninger. En række af indsatserne gennemføres i samarbejde med eksterne aktører, som for eksempel virksomheder, universiteter og erhvervsfremmeorganisationer m.fl.

Med nærværende indstilling gives status på fyrtårne og øvrige indsatser i handleplan 2015.

Generelt set har der i København i 2015 været tegn på bedring i økonomien; antallet af private arbejdspladser er næsten tilbage på niveauet før krisen og de udenlandske virksomheders aktivitet i hovedstadsregionen er stigende. Københavns Kommune har i 2015 styrket fokus på dialog og service med erhvervslivet gennem bl.a. dialogmøder og ved etablering af Erhvervshuset, forbedret fremkommeligheden, sat fokus på kommunens rolle som innovativ indkøber og styrket tiltrækning af internationale talenter.

Det hurtige overblik over status på fyrtårnene viser, at der særligt har været god fremdrift på Trafikcentral og Intelligent Trafikstyring, Copenhagen Science City og Erhvervshuset. Til gengæld har der været udfordringer i forhold til øget digitalisering, bl.a. blev der ikke prioriteret midler i Budget 2016, samt udfordring i forhold til flere socialøkonomiske virksomheder, hvor indsatsen har været vanskelig at definere og har juridiske barrierer.

Forvaltningerne har, med udgangspunkt i handleplan 2015, udarbejdet en handleplan for 2016 jf. bilag 1. Nogle indsatser fra handleplan 2015 er afviklet og fremgår derfor ikke af handleplan 2016. Ligeledes indeholder handleplan 2016 nye indsatser bl.a. på baggrund af det vedtagne Budget 2016.

Nedenfor fremgår de 9 fyrtårne i handleplan 2016 samt hvilke forvaltninger, der er ansvarlig for de enkelte fyrtårne og dermed for at implementere og følge op på indsatserne. Fyrtårnene er videreført fra handleplan 2015, men er opdateret, hvor det har været relevant.

1.      Bæredygtig udvikling og attraktiv by (rammebetingelse)

Fyrtårn

Indhold

Ansvarlig forvaltning

Trafikcentral og intelligent trafikstyring (ITS)

En fælles trafikcentral for Hovedstadsområdet, som i 2020 skal overvåge og styre trafikken på alle de vigtigste veje for biler, busser og cykler.

Teknik- og Miljøforvaltningen
Copenhagen Science City

Tiltrække flere forskningstunge virksomheder til Copenhagen Science City (området omkring Københavns Universitet, Rigshospitalet og Professionshøjskolen Metropol).

Økonomiforvaltningen

2.      Erhvervsservice og omkostninger (rammebetingelse)

Erhvervshuset

Erhvervshuset skal sikre et højt og ensartet serviceniveau for alle virksomheder i Københavns Kommune, herunder branchespecifik bistand til rekruttering, samt rådgivnings- og kursustilbud for iværksættere.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Beskæftigelses- og IntegrationsforvaltningenBedre service via digitalisering

Flere digitale selvbetjeningsløsninger samt styrket vejledning på nettet og telefonsupport skal give virksomheder en mere smidig og effektiv service.

Teknik- og Miljø-, Beskæftigelses- og Integrations- & Kultur- og Fritidsforvaltningen

3.      Uddannelse og beskæftigelse (rammebetingelse)

Partnerskabsaftaler om rekruttering

Offensiv, skræddersyet og brancherettet rekrutteringsbistand målrettet virksomhedernes branchespecifikke kompetencebehov. Beskæftigelses- og Integrations- forvaltningen

4.      Bæredygtigt arbejdsmarked (rammebetingelse)

Model for vækst i socialøkonomiske virksomheder

Kompetenceudvikling af socialøkonomiske virksomheder og iværksættere m.v.

Social-, Beskæftigelses- og Integrations-, Børne- og Ungdoms- & Økonomiforvaltningen

5.      Innovativ efterspørgsel og vækst i eksisterende virksomheder (særligt område)

Målrettet innovativ efterspørgsel

Understøtte klyngeinitiativer, innovative indkøb og brug af byen som testlaboratorium inden for smarte, sunde og kreative vækstområder.

Som en del af den samlede investeringsstrategi skal innovationspuljen styrke strategiens kobling til de private virksomheder (fx via OPI partnerskaber).  

Teknik- og Miljø-, Økonomi-, Sundheds- og Omsorgs-, Kultur- og Fritids- & Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

6.      Internationalisering og internationale bysamarbejder (særligt område)

Styrket international tiltrækningskraft

Målrettet indsats for at tiltrække og fastholde flere udenlandske virksomheder, herunder skabe større synlighed om hovedstadsregionen og Greater Copenhagen.

Økonomiforvaltningen

International House som regional indgang

International House som regional indgang til myndigheder og services for internationale talenter.

Kultur- og Fritids- & Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forvaltningen

Handleplanen er udarbejdet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen i fællesskab. I løbet af året arbejdes løbende på at implementere indsatserne i handleplan 2016 samtidig med, at der arbejdes på at udvikle handleplanen for 2017. Handleplan 2017 forelægges udvalgene til godkendelse i november-december 2016 sammen med status for handleplan 2016.

Økonomi

Selve indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser. Realisering af enkelte fyrtårnsprojekter og øvrige indsatser i handleplan 2016 kan nødvendiggøre yderligere bevilling til de involverede forvaltninger eksempelvis i kommende budgetaftaler. Forvaltningerne vil i så fald udarbejde forslag til finansiering heraf særskilt. Øvrige udgifter til implementering af handleplanen afholdes indenfor forvaltningernes eksisterende rammer.

Videre proces

I maj 2016 udkommer Københavns Erhvervsbarometer med en status på de 4 mål i Erhvervs- og vækstpolitikken:

-          5 % årlig vækst i BNP i Region Hovedstaden frem mod 2020,

-          20.000 nye private arbejdspladser i Københavns Kommune frem mod 2020,

-          København er blandt de 3 mest attraktive byer at bo i blandt Europas bedste byer  

-          De københavnske virksomheder arbejder i stigende grad miljømæssigt og socialt bæredygtigt.

Erhvervsrådet vil, hvor det er relevant, blive inddraget i arbejdet med de konkrete indsatser i handleplan 2016 samt udviklingen af handleplan 2017.

Mikkel Hemmingsen          Birgitte Hansen                  Pernille Andersen               Carsten Haurum

Beslutning

Punktet blev behandlet som dagsordenspunkt 4.

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning.

Der blev begæret afstemning om indstillingens 2. at.

For stemte: 6 (B, A, F, I)
Imod stemte: Ingen
Undlod: 2 (Ø)

Indstillingens 2. at blev dermed vedtaget.
Til top