Mødedato: 16.09.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på udmøntning af Budget 2013

Se alle bilag
Status på implementering af initiativer i Beskæftigelses- og budgetaftalen for 2013

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status på udmøntningen af initiativer i Budget 2013 til efterretning (se bilag 1).
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at overskydende midler fra udmøntningen af Budget 2013 medgår til finansieringen af opgaver i 2013 som følge af kontanthjælpsreformen.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i beskæftigelsesaftalen for 2013 aftalt en række initiativer, hvortil der til nogle af initiativerne er aftalt intern finansiering, mens der for andre initiativer blev aftalt at søge finansiering ved de centrale budgetforhandlinger. Den 4. oktober 2012 blev budgettet for 2013 endeligt vedtaget i Borgerrepræsentationen med yderligere tilførsel af midler til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med henblik på styrkelse af beskæftigelsesindsatsen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fik den 26. november 2012 forelagt en orientering om udmøntningen af initiativerne i beskæftigelses- og budgetaftalen 2013, "Budget 2013 - udmøntning af nye initiativer".

Der følges nu op på implementeringen af initiativerne. 

Løsning

Udmøntningsnotatet, der blev forelagt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget d. 26. november 2012, er nu udbygget med en kortfattet status på hvert initiativ (se bilag 1). Denne status følger op på alle initiativer i Beskæftigelses- og budgetaftalen for 2013 på nær de projekter, der er en del af Inklusionsaftalen.

Beskæftigelses- og budgetaftalen for 2013 sigter på at fremme beskæftigelsen i København med særligt fokus på ufaglærte, ac'ere, unge, langtidsledige og udsatte grupper.

Initiativerne for de forskellige målgrupper omfatter:

Ufaglærte
Der arbejdes for jobrotation og flere praktikpladser samt øget brug af ordinær uddannelse.

Ac'ere
Der findes private løntilskud til nyuddannede, skabes mobilitet over Øresund, kontaktforløb intensiveres og der opkvalificeres til nye brancher. Der er fokus på, at virksomheder inddrages i indsatsen.

Unge
Nytteaktiveringsforsøg er i gang, og der tilbydes ekstra job- og matchsamtaler, casemanagers, sundhedsguides og turboforløb til ordinær uddannelse. For psykisk syge unge tilbydes en styrket indsats, der er individuel, helhedsorienteret og fleksibel. Indsatte unge modtager en opsøgende indsats, og praktikpladssøgende får hjælp i en særlig afdeling.

Langtidsledige
Indsatsen for langtidsledige er henover 2013 blevet styrket med tilbud om temamøder for de ledige, intensiveret kontaktforløb og øget brug af ordinær uddannelse. Aktiviteter i SMV-strategien (strategi for små og mellemstore virksomheder) og den såkaldte "Akutpakke 4" (det der i overførselssagen hedder ” Akutindsats til langtidsledige dagpengemodtagere”) arbejder også for de langtidsledige.

Udsatte kontanthjælpsmodtagere
Der er etableret lokalt forankrede aktiviteter for borgere, der lægges individuelle planer for udsatte borgere, herunder borgere, der er tilknyttet både Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen. De får tilbud om fleksible og målrettede kombinationsforløb, og det tilstræbes at forebygge unødvendige sanktioneringer. Endvidere videreføres TTA-projektet (Tilbage til arbejdet) med tværfaglig hjælp til udsatte sygemeldte.

Status på initiativer i Beskæftigelses- og Budgetaftale 2013
Generelt om implementeringsarbejdet kan det oplyses, at hovedparten af initiativerne er startet op efter implementering af ny jobcenterstruktur den 1. februar 2013. Det har således været nødvendigt at få etableret den nye organisation for at kunne kommunikere effektivt om de nye initiativer til de medarbejdere, der faktisk skal arbejde med indsatsen. Den forsinkelse vurderes for de fleste aktiviteter at kunne indhentes ved mere aktivitet i den øvrige del af året.

Følgende fem initiativer har mødt særlige udfordringer:

1) Intensiveret kontaktforløb for ac'ere under 30 år (en del af ac-pakken) - justering af måltal
I budgetaftale for 2013 blev det besluttet at gennemføre et intensiveret kontaktforløb over for udvalgte grupper af nyuddannede under 30 år med høj overledighed. Det oprindelige måltal var 6000 afholdte samtaler, men det har siden vist sig, at det reelle behov er 3000 afholdte samtaler. Indsatsen er udmøntet i ansættelse af nye jobkonsulenter til at varetage de ekstra samtaler. Det oprindelige budget var på 2 mio. kr. og der er 1 mio. kr. i overskydende midler. De overskydende midler er derfor anvendt til at udvide målgruppen til også at indbefatte unge ledige psykisk sårbare akademikere. Endvidere har Karrierestedet i Abejdsmarkedscentret stillet sig til rådighed for a-kasserne, hvis de ikke kan løfte opgaven i forhold til denne målgruppe. Samtalerne er en del af ac-budgetpakken, og det er en forventning, at initiativerne i ac-budgetpakken i sammenhæng med de øvrige aktiviteter i ac-vækstpakken vil reducere overledigheden blandt akademikere med 25 pct. ved udgangen af 2013.

2) Langtidsledige ufaglærte (en del af langtidsledighedsindsatsen) - justering af måltal
I budgetaftale 2013 var målet, at der skulle afholdes 8000 samtaler med ufaglærte langtidsledige, men det har vist sig, at der reelt er behov for 5600 afholdte samtaler. Målgruppen har dog vist sig at have behov for udvidede samtaler i det intensiverede kontaktforløb. Det oprindelige budget var på 2,6 mio. kr. til ufaglærte-delen af langtidsledighedsindsatsen, og der er nu overskydende midler på 600.000 kr. De overskydende midler bruges til at dække de øgede udgifter til de udvidede samtaler. Ændringen har ikke indvirkning på det politiske ønske og får ingen betydning for intentionen for aftalen.

3) Mikrolån - manglende visitation
Beskæftigelsesaftalen 2013 satte fokus på, at der skulle kunne tilbydes revalideringsberettigede med lyst til etablering af egen virksomhed et mikrolån. Der er etableret et forforløb, som sigter på at hjælpe med udformningen af en forretningsplan, og der er gennemført informationsrunder til alle centre om initiativet samt udarbejdet information til borgerne. Informationsindsatsen vil blive gentaget med henblik på at skabe øget fokus på at identificere egnede kandidater. Det forventes, at den manglende visitation til Mikrolån vil munde ud i et mindreforbrug på indsatsen. Mindreforbruget vil være ca. 600.000 kr. i indsatsmidler, og beløbet søges overført til 2014.

4) Kompetenceafklaring og -udvikling - manglende forlængelse af forsøgsbekendtgørelse
I beskæftigelsesaftalen 2013 er der afsat midler til en trinvis kompetenceafklaring og -udvikling. Initiativet sigter særligt på ufaglærte i den tidlige del af ledighedsforløbet med henblik på at forebygge langtidsledighed. Projektet har kørt planmæssigt frem til 31. juli 2013, hvor den lovgivningsmæssige mulighed, der har været for at aktivere ledige (uden erhvervskompetencegivende uddannelse) mere end 6 uger inden for de første 9 måneders ledighed, er ophørt. Den såkaldte forsøgsbekendtgørelse, der giver denne mulighed, er helt uventet ikke forlænget. Fremover kan jobcentret således kun tilbyde de normale 6 ugers uddannelse i første ledighedsperiode. Indsatsen er derfor prioriteret mere over mod ledige borgere i 2. ledighedsperiode. Med denne omprioritering sigtes der på i videst mulig udstrækning fortsat at opnå en reduceret ledighedsperiode blandt ufaglærte. Det vurderes dog vanskeligere at opnå med ændringen i målgruppen.

5) Tidlig job- og match samtale

I beskæftigelsesaftalen er der prioriteret ressourcer til tidlige job- og match samtaler for kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere. Væsentligt for indsatsen var, at det skulle gennemføres som forsøg. Indsatsen var dimensioneret med 13.000 ekstra samtaler. I praksis har det dog vist sig, at målgruppen for disse samtaler er betydeligt mindre. De borgere, der skulle have en samtale, har fået en samtale. Derfor medgår de overskydende midler til finansiering af opgaver i 2013, som følge af kontanthjælpsreformen, herunder revisitering af unge til nye målgrupper, kompetenceudvikling m.v. I projektet er der samlet set gjort det, der skulle gøres.

Økonomi

Der vil samlet set kunne frigøres i størrelsesordenen 500.000 kr., der medgår til finansiering af kontanthjælpsreformen.

Videre proces

Vedrørende mikrolån:
I august/september gennemføres endnu en runde til centrene for at øge opmærksomheden på muligheden for mikrolån.

Vedrørende overskydende midler fra Tidlig job- og matchsamtale:
Implementeringen af kontanthjælpsreformen er i gang og vil medføre et stort ressourcetræk på centrene til kompetenceudvikling og tilrettelæggelse af nye indsatser i den sidste del af 2013.
BILAG
  1. Budget 2013 - udmøntning af nye initiativer med status på hvert projekt i august 2013
Morten Binder    /Jørn Levinsen

Beslutning

1. at blev taget til efterretning
2. at blev godkendt
Til top