Mødedato: 16.01.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Orientering om beskæftigelsesregionens opsigelse af LVU-aftalerne

Se alle bilag

Beskæftigelsesregionen har 29. december 2011 - med et meget kort varsel - opsagt samtlige rammeaftaler under det såkaldte LVU-udbud. Opsigelsen indebærer, at der skal findes nye løsninger i forbindelse med serviceringen af kommunens ledige borgere med lang videregående uddannelse.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager til efterretning, at Beskæftigelsesregionen har opsagt LVU-udbuddet med virkning fra 30. juni 2012.
  2. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens håndtering af opsigelsen af LVU-udbuddet til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelsesregionen varslede den 1. december 2011 landets jobcentre om, at rammeaftaler under det såkaldte LVU-udbud ville blive opsagt med virkning fra den 30. juni 2012 som et resultat af finanslovsaftalen for 2012. LVU-aftalerne blev efterfølgende opsagt den 29. december 2011. Det blev i finansloven besluttet, at det ikke længere skal være obligatorisk for jobcentrene at anvende bestemte aktører i akademikerindsatsen. Det har således indtil opsigelsen været obligatorisk at udlægge borgere med en lang videregående uddannelse til de private aktører under udbuddet i en periode på 52 uger. Udlægningen har omfattet både myndighedsopgaven i form af afholdelse af jobsamtaler, udarbejdelse af jobplan mv. samt deltagelse i aktiveringsforløb. Samtidig bliver den nuværende IT-understøttelse af udlægningen af borgere stoppet primo januar 2012, hvorfor hurtig handlig er påkrævet.

I Københavns Kommune berører opsigelsen skønsmæssigt ca. 4.300 helårspersoner eller ca. 10.000 konkrete borgere, der således med uhyre kort varsel skal håndteres på anden vis af Jobcenter København. Det svarer til at jobcentret skal håndtere en stigning på ca. 40 pct. i antallet af dagpengemodtagere hvor myndighedsopgaven skal håndteres internt i jobcentret, ligesom der skal findes aktive beskæftigelsestilbud til gruppen. Dette er en meget stor udfordring og et eksempel på, at kommunerne har svære arbejdsvilkår på beskæftigelsesområdet.

Opsigelsen indebærer i praksis, at Jobcenter København pr. 1. januar 2012 ikke længere kan henvise nyledige i målgruppen til forløb hos andre aktører under LVU-udbuddet, mens allerede henviste borgere kan fortsætte deres forløb frem til 30. juni 2012. Borgere, der er henvist til anden aktør før 1. januar 2012 og som i 1. halvår af 2012 f.eks. opnår midlertidig beskæftigelse i kort tid (de såkaldt gentilmeldte), kan genindtræde i deres forløb hos anden aktør indtil 30. juni 2012.

Det bemærkes, at de private aktører i høj grad har bidraget til den virksomhedsrettede aktivering med gode beskæftigelseseffekter og mulighed for høj refusionshjemtagelse til følge.

Det vurderes, at forvaltningen ikke i fuldt omfang vil kunne leve op til de lovgivningsmæssige forpligtelser overfor de ledige - herunder i forhold til at opretholde en rettidig indsats med manglende refusionshjemtagelse til følge - såfremt der ikke iværksættes afbødende foranstaltninger.

Forvaltningen har iværksat en række tiltag for at sikre driften i 2012, som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget nu orienteres om, herunder at sikre en tilstrækkelig IT-understøttelse.

Løsning

Forvaltningen vurderer grundlæggende, at det er positivt, at kommunen fremadrettet selv får mulighed for at planlægge jobindsatsen overfor ledige med lang videregående uddannelse, herunder for gradvist at hjemtage opgaverne til varetagelse i Jobcenter København og i regi af A-kasse-samarbejdet.

Forvaltningen har imidlertid vurderet, at det ikke med så kort varsel er muligt at sikre, at opgaven kan løses forsvarligt internt. Der er i vurderingen heraf særligt lagt vægt på, at der er tale om en meget stor gruppe af ledige københavnere, nemlig i alt ca. 4.300 helårspersoner. Det er således forvaltningens vurdering, at hvis kommunen valgte at hjemtage alle ledige akademikere i 2012, så ville konsekvensen heraf blive, at den nuværende bemanding og lokalekapacitet ikke ville være tilstrækkelig til at håndtere opgaven i overensstemmelse med lovgivningens krav.

Forvaltningen bad på denne baggrund forvaltningens juridiske rådgiver, advokatfirmaet Horten, om en vurdering af kommunens handlerum. Horten konkluderer, at kommunen i en ekstraordinær situation – med henvisning til Udbudsdirektivets artikel 31 – har mulighed for at indgå kortvarige aftaler med kommunens nuværende samarbejdspartnere på LVU-området uden at gennemføre udbud. Horten kan dog ikke helt udelukke, at indgåelsen af disse midlertidige kontrakter kan give anledning til indsigelser fra virksomheder, der ikke får mulighed for at indgå aftale med kommunen. Hortens notat er vedlagt som bilag 1.

Kommunen har i samarbejde med Horten udfærdiget kontraktudkast, der kan danne udgangspunkt for fortsat samarbejde med de fleste af de eksisterende aktører på LVU området, nemlig Alecto, AS3, Ballisager, Hartmanns, Jobdk og Jobvision. Aktørerne er orienteret om kommunens planer, og de fleste har meldt positivt tilbage på et fortsat samarbejde. Dog har IKU meldt tilbage, at de ikke ønsker at indgå i et fortsat samarbejde. Aftalerne er indholdsmæssigt enslydende med rammeaftalerne på LVU-udbuddet, og indgås med en varighed frem til 31. december 2013 af hensyn til de udlagte ledige, som kan afslutte deres forløb hos aktørerne.

Dette muliggør, at der kan udlægges nytilmeldte ledige LVU’ere til de andre aktører i hele 2012 (idet forløbene har en varighed på 52 uger og skal være afsluttet inden rammeaftalernes udløb). Fra 1. januar 2013 og frem vil der stadig være mulighed for at udlægge gentilmeldte ledige til aktørerne, men de nytilmeldte skal håndteres på anden vis (i Jobcenter København).

De nye aftaler vil give kommunen tid til gradvist at omstille organisationen til at servicere hele gruppen af ledige LVU’ere. I den forbindelse har forvaltningen allerede afsluttet forhandlinger med alle de 5 akademiske A-kasser, der alle indgår i A-kassesamarbejdet med kommunen pr. 1. februar 2012 eller snarest herefter. De akademiske A-kasser skal – i lighed med de øvrige A-kasser – overtage indsatsen og det fulde kontaktforløb i starten af deres over 30 årige medlemmers ledighedsperiode og frem til 26. ledighedsuge. Forudsætningen for samarbejdet er, at indsatsen i A-kasserne ydes uden betaling. Det vurderes, at de akademiske A-kasser dermed vil overtage, hvad der svarer til ca. 450 helårspersoner i 2012.

Forvaltningen forventer herudover, at restgruppen der ikke håndteres af A-kasserne kan udlægges til leverandørerne på LVU-området i 2012.

Med implementeringen af den ovenfor skitserede model er det forvaltningens vurdering, at håndteringen af den lovmæssige myndighedsopgave og aktivering for borgerne vil kunne håndteres på forsvarlig vis og de lovgivningsmæssige forpligtelser på LVU-området vil kunne overholdes.

Forvaltningen vil herefter udarbejde en plan for, hvordan målgruppen kan håndteres fremadrettet i København. Planen for håndteringen af LVU-gruppen vil blive gjort til genstand for politiske drøftelser i forbindelse med beskæftigelsesaftale og budget 2013. 

Økonomi

Med den ovenfor skitserede løsningsmodel er det forvaltningens vurdering, at de lovgivningsmæssige forpligtelser på LVU-området vil kunne håndteres indenfor rammerne af det vedtagne budget for 2012.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forventer i forbindelse med beskæftigelsesaftale og budget 2013 at udarbejde en nærmere plan for en håndtering af LVU-målgruppen i Jobcenter København og i regi af A-kasse-samarbejdet. Herudover arbejdes der med løsning af de IT-mæssige udfordringer i forbindelse med det fremadrettede samarbejde med aktørerne.

Morten Binder                                          /Kaj Ove Christiansen


BILAG

1.      Beskæftigelsesregionens opsigelse af rammeaftaler på LVU-udbuddet – Konsekvenser for Københavns Kommune (Notat af 21. december 2011 af Advokatfirmaet Horten)

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top