Mødedato: 14.08.2017, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Revideret indstilling vedr. retningslinjer for brug af virksomhedspraktik

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender ændringer i ”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i Jobcenter København”.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orientering om formidling af ”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik” til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 18. februar 2013 ”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i Jobcenter København”. Retningslinjerne er målrettet jobcentermedarbejdere i Jobcenter København og skal sikre, at anvendelse af virksomhedspraktik i både private og offentlige virksomheder sker i overensstemmelse med lovgivningen. Retningslinjerne er revideret i 2014 og 2015 (revideringer er henholdsvis godkendt og taget til efterretning af BIU, hhv. den 31. marts 2014 og den 18. maj 2015).

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i forbindelse med drøftelser om tilsyn med administration af virksomhedspraktik og løntilskud (BIU-møde 15. august 2016 og 28. november 2016) vedtaget ændringer til retningslinjerne og stillet spørgsmål til, hvordan kendskab til retningslinjerne i forvaltningerne sikres. Derudover er der behov for revidering af retningslinjerne i forhold til at sikre, at retningslinjerne ikke er en skærpelse i forhold til lovgivningen.

De nye retningslinjer blev forelagt BIU d. 7. marts 2017, hvor udvalget sendte sagen tilbage til forvaltningen med bemærkning om, at forvaltningen skal fremlægge en trappemodel for inddragelse af medarbejderrepræsentanter. Den sag blev forelagt udvalget den 12. juni 2017. Her havde udvalget en række kommentarer til indstillingen og bad om en ny indstilling til dette møde (14. august 2017).

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har på møde den 7. marts samt 12. juni 2017 ønsket at forvaltningen afdækker følgende:

  1. Om det er juridisk muligt at stille krav om, at det er en tillidsrepræsentant på virksomheden, der godkender oprettelse af virksomhedspraktik.

     

  2. Om det er muligt at lave en trappemodel for godkendelse, hvis der ikke er en tillidsrepræsentant på virksomheden.

     

  3. At det skal fremgå af ”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i Jobcenter København”, at der er en klar progression for forløbet, så den ledige kan mere efter forløbet end før og at dette skal være tydeligt for virksomheden ved aftalens indgåelse.

 

Ad 1 – Godkendelse af virksomhedspraktik skal ske af tillidsrepræsentant

Lovgivning:

Af lovgivningen fremgår det, at blanketter i forbindelse med oprettelse af virksomhedspraktikker, skal underskrives af en medarbejderrepræsentant.

Det ligger udenfor lovgivningens rammer at kræve af eksterne virksomheder, at det skal være en tillidsrepræsentant der underskriver. Ifølge legalitetsprincippet skal alle handlinger og afgørelser fra en myndig have hjemmel i en lov. Det betyder, at forvaltningen ikke kan pålægge virksomhederne noget uden at have hjemmel til det, og der er ikke hjemmel til at kræve, at det er en tillidsrepræsentant, der godkender virksomhedspraktik. Af loven fremgår det, at der forud for etableringen af virksomhedspraktik, skal foreligge skriftlig tilkendegivelse fra arbejdsgiveren og en medarbejderrepræsentant om, hvorvidt forholdstallet er overholdt (jf. Bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats, § 73, stk. 2). Det fremgår ikke af loven, at medarbejderrepræsentanten skal være en tillidsrepræsentant eller på anden måde en formelt valgt repræsentant for medarbejdere (fx et medlem af et samarbejdsudvalg).

Beskæftigelsesministeren har senest i brev af 19. maj 2017 til landets kommuner (vedlagt) præciseret, at der ikke kan stilles krav om, at medarbejderrepræsentanten er tillidsrepræsentant. Det nævnte ministerbrev  har fortolkende karakter, og må derfor forventes at blive lagt til grund ved Ankestyrelsens og domstolenes vurdering af konkrete sager. Hvilken vægt et ministerbrev skal tillægges vil afhænge af det konkrete indhold og ordlyd af brevet. Et ministerbrev skal dog i sit indhold respektere øvrige administrative forskrifter (dvs. bekendtgørelser) eller praksis fra domstolene eller Ankestyrelsen. På det omhandlede område i denne sag findes ikke Ankestyrelses- eller domstolsafgørelser eller andre administrative forskrifter, hvoraf det fremgår, at der godt kan stilles krav om, at medarbejderrepræsentanten er tillidsrepræsentant.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har herudover spurgt Odense, Aalborg og Esbjerg kommune, om de har retningslinjer for, hvem der skal underskrive virksomhedspraktik. Alle tre kommuner oplyser, at de ikke har retningslinjer for så vidt angår eksterne virksomheder. Odense og Esbjerg har dog retningslinjer i de tilfælde, hvor kommunen selv er arbejdsgivere. Her skal de bestræbe sig på, at det er en tillidsrepræsentant, der underskriver.

Ad 2 – Trappemodel for godkendelse

P-numre:

Virksomheder der har flere produktionsenheder kan have flere p-numre. Dette gælder fx Børne- og Ungdomsforvaltningen der har mange institutioner og butikskæder, der har flere butikker (fx Fakta) mv.

Beskæftigelsesministeren har i brev af 19. maj 2017 præciseret, at den medarbejder, der underskriver en virksomhedspraktik eller en aftale om løntilskud altid skal være ansat på det p-nummer, hvor praktikken/løntilskudsansættelsen finder sted. Det betyder, at det ikke er muligt at fastsætte regler for en trappemodel, hvor det skal være en fællestillidsrepræsentant eller en repræsentant for den relevante fagforening, der godkender virksomhedspraktik, hvis der ikke er en tillidsrepræsentant på det relevante p-nummer.

På baggrund af ovenstående er det forvaltningens vurdering, at indførsel af en trappemodel ikke kan lade sig gøre i forhold til eksterne virksomheder.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at der i retningslinjerne beskrives to godkendelsesprocedurer, som tager hensyn til, om der er tale om en virksomhedspraktik i en ekstern virksomhed, eller en virksomhedspraktik i en af Københavns Kommunes forvaltninger, hvor Københavns Kommune er arbejdsgiver. Det vil i givet fald være samme model som Odense og Esbjerg kommune har valgt.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår følgende formulering:

”Jobcenter København skal sikre, at en lokal medarbejderrepræsentant på virksomheden godkender virksomhedspraktikken ved underskrift på blanket. Virksomhed og medarbejderrepræsentant skal i fællesskab sikre, at der er et rimeligt forhold mellem ordinært ansatte og ansatte i virksomhedspraktik. Med ”rimelige forhold” menes, at antallet af personer i virksomhedspraktik og antallet af ansatte med løntilskud, maksimalt må udgøre 1 person for hver 5 ansatte, hvis en virksomhed har 0-50 ansatte, og herudover 1 person for hver 10. ansatte, jf. Bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Ved etablering af virksomhedspraktik i Københavns Kommune (som arbejdsplads) skal virksomhedspraktikken godkendes af den lokale tillidsrepræsentant. Hvis der ikke er en lokal tillidsrepræsentant, inddrages en anden lokal ansat medarbejderrepræsentant på det sted, hvor virksomhedspraktikken finder sted”

Ad 3 - Progression

Det fremgår af den blanket, som virksomheden underskriver i forbindelse med oprettelse af virksomhedspraktik, at ”For at lave det bedste match mellem virksomhedens tilbudte praktik og den ledige, skal praktikmulighederne beskrives. Samtidigt kan virksomheden stille krav eller ytre ønsker til den ledige”.

Formålet med virksomhedspraktikken skal altid være at afdække eller optræne personens faglige, sociale eller sproglige kompetencer samt at afklare beskæftigelsesmål. Det er jobcentrets opgave og ansvar at bidrage til, at dette sker. ”Min Plan” er i denne forbindelse med til at fastholde borgeren samt jobcentrets fokus på progression. Virksomhedspraktikken er i sig selv et værktøj til at opnå progression hos borgeren.

Forvaltningen foreslår derfor, at retningslinjerne formuleres således:

“Formålet med virksomhedspraktikforløbet, herunder borgerens progression, skal fremgå af borgerens ”Min Plan”. Formålet med virksomhedspraktikken i ”Min Plan” skal ligeledes fremgå af blanketterne i forbindelse med bevilling af virksomhedspraktikken, så det bliver tydeligt for virksomheden, hvad formålet med virksomhedspraktikken er for borgeren. Ved jobcenterets opfølgning med virksomheden følges der op i forhold til borgerens formål med virksomhedspraktikken."

Ansættelse inden for eget fagområde

Det fremgår af ”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i Jobcenter København”, at:

”For borgere med kortere ledighedsperiode (som udgangspunkt 3 måneder) kan virksomhedspraktik ikke iværksættes inden for borgerens eget specifikke fagområde

Kontanthjælpsmodtagere- og dagpengemodtagere (uanset ledighedsperiode), som selv har fundet virksomhedspraktikken, kan godt få denne iværksat, uagtet at virksomhedspraktikken er inden for borgerens eget specifikke fagområde”.

Det er forvaltningens vurdering, at den nuværende formulering i retningslinjerne udgør en skærpelse i forhold til lovgivningen, hvor kravet er, at den ledige ikke kan få virksomhedspraktik eller blive ansat med løntilskud, der hvor den ledige senest har været ansat.

Forvaltningen foreslår derfor, at dette punkt rettes, så det er i overensstemmelse med lovgivningen.

Forvaltningen foreslår følgende formulering:

“En virksomhedspraktik kan ikke tilbydes i den virksomhed, som borger senest har været ansat i. Dette gælder også, hvis ansættelsen har været med offentligt tilskud.”

Ændring af retningslinjernes titel

I forbindelse med revideringen af ”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i Jobcenter København” vurderer Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at retningslinjernes titel ikke er tydelig i forhold til, for hvem retningslinjerne finder anvendelse. Retningslinjerne er til brug for jobcentrene, når jobcentrene etablerer virksomhedspraktikker hos private og offentlige arbejdsgivere. Den nuværende titel indikerer, at der er tale om virksomhedspraktikker i jobcentrene, hvilket ikke er tilfældet. For at tydeliggøre, for hvem retningslinjerne er gældende, foreslår Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at titlen på retningslinjernes ændres fra:

”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i Jobcenter København”

til

”Retningslinjer for etablering af virksomhedspraktik i private og offentlige virksomheder”.

I bilag 1 fremgår retningslinjerne, med de foreslåede ændringer markeret.

Formidling af retningslinjerne

”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i Jobcenter København” er målrettet medarbejdere i Jobcenter København og indgår i de arbejdsgangsbeskrivelser vedr. virksomhedspraktik, som er tilgængelig for alle medarbejdere i BIF.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Retningslinjerne vil blive lagt på siden for støttet beskæftigelse på kommunens intranet, og ændringer indarbejdes i relevante arbejdsgange.

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag:

”Når borgerne kommer i virksomhedspraktik, skal forvaltningen i videst muligt omfang tilsigte, at borgeren ikke kommer i virksomhedspraktik inden for sit eget fagområde. Hvis det skønnes at være den bedste vej til job, at borgeren kommer i praktik inden for sit eget fagområde, skal der være en individuel konkret vurdering med en eksplicit begrundelse og/eller forklaring om progression”.

 

For stemte: 6 (A, SF og Ø)

Imod stemte: 4 (B, V og C)

Undlod: Ingen

 

Ændringsforslaget blev dermed vedtaget.

 

Ændringerne af retningslinjerne blev herefter godkendt i deres helhed.

 

Indstillingens 2. at blev taget til efterretning

 

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Forvaltningen skal lægge op til udvalget, hvor der er taget forskellige beslutninger i forhold til virksomhedspraktik og andre støttede ordninger. Der er tidligere i BR besluttet, at der hvor der findes en tillidsrepræsentant, skal denne godkende de støttede ordninger, inden de påbegyndes.”

Til top