Mødedato: 12.12.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Temadrøftelse om handicap

Se alle bilag

Resumé

På BIU-mødet den 12. december 2022 afholder udvalget en temadrøftelse om handicapområdet, hvor udvalget får en introduktion på forvaltningens arbejde på handicapområdet og mulighed for at drøfte initiativer fremadrettet, herunder forslag til initiativer under BIU’s særlige fokusområde om borgere med handicap.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter status for forvaltningens arbejde på handicapområdet og allerede besluttede initiativer under BIU’s særlige fokusområde om mennesker med handicap.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender at igangsætte initiativerne om Flere mennesker med handicap skal i fleksjob og Afdækning af borgernes oplevelse af barrierer under BIU’s særlige fokusområde om mennesker med handicap.

Problemstilling

BIU besluttede på udvalgsmødet den 20. juni 2022 at udpege borgere med handicap/funktionsnedsættelse som et særligt fokusområde i 2022.

For at skabe et vidensgrundlag til en mere proaktiv indsats for beskæftigelse til borgere med handicap blev der afsat midler ved overførselsforhandlingerne 2021/2022. Der blev afsat midler til at øge opmærksomheden på screening for handicap, udbrede kendskabet til de handicapkompenserende ordninger samt udarbejde en grundig afdækning af praksis på handicapområdet i Jobcenter København.

Afdækningen viser, at nogle borgere med funktionsnedsættelse oplever en række udfordringer i kontakten med jobcentret, der betyder, at borgernes forløb kan blive længere, og at nogle borgerne kommer i virksomhedspraktikker, der ikke tager højde for borgerens funktionsnedsættelse. Afdækningen viser også, at de primære udfordringer er bl.a. medarbejdernes manglende viden om mulighederne på handicapområdet, snitfladeproblematikker i overgange mellem ydelser og de øvrige forvaltninger samt udfordringer ved de nuværende organisatoriske rammer omkring bevilling af handicapkompenserende ordninger. Konklusionerne i afdækningen er på linje med resultaterne af STAR’s ”Kortlægning af kommunernes praksis på handicapområdet.” fra 2021.

I Budgetaftalen for 2023 blev der afsat 6,1 mio. kr. årligt i 2023 og 2024 til at styrke indsatsen med virksomhedsplaceringer og erhvervsrettet afklaring for ledige borgere med handicap, herunder:

  • 5,5 mio. kr. årligt i 2023 og 2024 til mentorunderstøttelse, handicapkompenserende ordninger, erhvervsrettet afklaring og køb af indsatser, og
  • 0,6 mio. kr. årligt i 2023 og 2024 til at koordinere, udvikle og udbrede viden om hjælp til handicap.

Desuden blev der afsat 0,8 mio. kr.  årligt i 2023-2026 til støtte til personer med funktionsnedsættelse, der skal finde og fastholde en elev- og læreplads, samt til videreførelse af HF Inklusion+.

Dertil kommer, at Københavns Kommune skal have en ny handicappolitik, som udarbejdes i Socialforvaltningen og skal godkendes i Borgerrepræsentationen i foråret 2023. BIU skal give input til politikken og udarbejde en indsatsplan for BIF. BIU’s videre arbejde med fokusområdet om borgere med handicap kan indgå i indsatsplanen.

På mødet vil forvaltningen holde oplæg om praksis på handicapområdet i Jobcenter København og den fremadrettede indsats. Derudover vil faglig og politisk chef, Jeppe Simon Kerckhoffs, fra Dansk Handicapforbund, holder inspirationsoplæg om arbejdet med at få flere mennesker med handicap i job.

I drøftelsen kan BIU fx have fokus på følgende:

  • Hvad er succeskriteriet for indsatsen for borgere med handicap?
  • Er succeskriterium, at flere borgere med handicap kommer i job, eller skal indsatsen også have et bredere fokus på øget livskvalitet?
  • Er det et succeskriterium i sig selv, at borgerne oplever en bedre service i jobcentrene, og at borgere med handicap oplever øget tillid til kommunen?
  • Er der behov for yderligere fokus på kommunens, herunder BIF’s, rolle som arbejdsgiver med henblik på at styrke rekrutteringen af borgere med handicap på kommunens arbejdspladser?

Løsning

På landsplan står personer med handicap oftere uden for arbejdsmarkedet end personer uden handicap. 61 pct. af personer med handicap er i beskæftigelse mod 86 pct. af personer uden handicap.[1] Nogle typer af handicap er synlige og kan afdækkes tidligt i ledighedsforløbet. Andre typer handicap har jobcentret ikke nødvendigvis kendskab til, fordi de ikke er synlige (ordblindhed, psykiske handicap, kognitiv funktionsnedsættelse mv.). Borgere med usynlige handicap kompenserer for deres funktionsnedsættelser i kortere møder, og både jobcenter og borger har potentielt et begrænset kendskab til, hvilken betydning funktionsnedsættelsen har for den enkelte borgers aktuelle situation.

Med Anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen sættes der fokus på, at kommunerne i langt højere grad end i dag skal give de ledige virksomhedsrettede tilbud med klare jobmål og fokus på ordinære løntimer. Det betyder, at der også i forhold til mennesker med handicap vil være øget fokus på at iværksætte virksomhedsrettede indsatser med fokus på ordinære timer.

Allerede besluttede initiativer

I Budgetaftalen for 2023 blev der afsat midler til handicapområdet, der er udmøntet i et udkast til initiativer under BIU’s særlige fokusområde om borgere med handicap, som er vedlagt som bilag 1. Notatet indeholder følgende initiativer:

  • Specialiserede erhvervsrettet afklaring af ledige og sygemeldte borgere
  • Mentorunderstøttelse af håndholdte virksomhedsplaceringer
  • ·Øget tilskud til handicapkompenserende ordninger
  • Koordination, udvikling og udbredelse af viden om hjælp til handicap
  • Flere mennesker med handicap skal finde og fastholde en elev- og læreplads.
  • HF-Inklusion+

Solsikkeprogrammet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Solsikkeprogrammet indføres i jobcentrene, der har den direkte borgerrettede kontakt. Solsikkeprogrammet kan være med at understøtte, at borgere med usynlige handicap får en bedre og mere tryg oplevelse i mødet med jobcentret. Solsikkesnoren er en simpel solsikke på en grøn baggrund og et diskret, men synligt symbol. Hvis man har Solsikkesnoren på, kan man gøre sit usynlige handicap synligt og signalere til personalet i lufthavnen, at man kan have brug for mere hjælp, tålmodighed eller tid undervejs i lufthavnen.

Større fokus på handicap kan betyde, at flere borgere med usynlige handicap opdages i jobcentrene. Deltagelse i Solsikkeprogrammet understøtter dermed de øvrige initiativer under BIU’s særlige fokusområde om borgere med handicap og fokus på at styrke indsatsen for mennesker med handicap i jobcentrene.

Mulige yderligere initiativer
Udover de initiativer, der ligger i budgetaftalen 2023, kan BIU beslutte, at der skal igangsættes yderligere initiativer under BIU’s særlige fokusområde om mennesker med handicap. Eventuelle yderligere initiativer, der ikke kan løftes indenfor den eksisterende ramme, vil der skulle findes finansiering til fx i budgetaftalen for 2024.

Forvaltningen foreslår følgende yderligere initiativer, som BIU kan beslutte at iværksætte, men BIU kan også beslutte andre initiativer:

Flere mennesker med handicap skal i fleksjob
Selvom flere fleksjobvisiterede er blevet ansat i et fleksjob de seneste år, har ledighedsprocenten været nogenlunde konstant. Knap hver femte borger, der er visiteret til et fleksjob, er ledig. Baseret på erfaringerne fra deltagelse i et tidligere STAR projekt kan forvaltningen fortsat styrke fokus på den håndholdte virksomhedsrettede indsats med jobrettede praktikker og match af rekrutteringsordrer til ledige fleksjobvisiterede og brug af omvendt jobformidling.

Derudover kan der afholdes et matcharrangement for virksomheder med fokus på at ansætte ledige fleksjobbere i fleksjob. Det vil bidrage at styrke dialogen med virksomhederne omkring ansættelse af flere mennesker med handicap og understøtte indsatsen med at nedbringe ledigheden blandt fleksjobbere.  

Initiativet vil kunne finansieres inden for den eksisterende ramme.

Afdækning af borgernes oplevelser af barrierer
Forvaltningen kan afdække, hvilke konkrete barrierer borgere med handicap og funktionsnedsættelser oplever i deres kontakt med jobcentret, som kan forlænge deres vej mod job, uddannelse eller afklaring til en varig ydelse. Afdækningen følges op med forslag til forbedringer af servicedesignet af borgernes forløb, kan gentages løbende, for at sikre implementeringen af forbedringsforslagene og for at finde frem til andre eller nye barrierer. Der kan i undersøgelsen fokuseres konkret på kontaktforløbene, eller laves en bredere undersøgelse af også kommunikationsflader og det fysiske rum.  

Initiativet vil kunne finansieres inden for den eksisterende ramme.

Politisk handlerum

Udmøntningen af midlerne afsat ved budgetaftalen 2023 er fastlagt, men udvalget har mulighed for at beslutte yderligere forslag til initiativer, der kan indgå under BIU’s særlige fokusområde om mennesker med handicap. Eventuelle yderligere initiativer, der ikke kan løftes indenfor den eksisterende ramme, vil der skulle findes finansiering til fx i budgetaftalen for 2024

Økonomi

De afsatte midler til handicapområdet i forbindelse med budgetaftalen for 2023 udmøntes i vedlagte udkast til initiativer under BIU’s særlige fokusområde om mennesker med handicap. Forvaltningens to forslag til yderligere initiativer vurderes at kunne iværksættes inden for den eksisterende ramme.

Videre proces

På baggrund af temadrøftelsen i BIU udmønter forvaltningen initiativerne under BIU’s særlige fokusområde om mennesker med handicap. Der følges op årligt på initiativerne.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Indstillingens første at-punkt blev drøftet, og udvalget bad om, at forvaltningen vender tilbage med en opfølgende sag i 2023.

 

Indstillingens andet at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top