Mødedato: 09.12.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Handleplan for flere elev- og lærepladser 2020

Se alle bilag

Resumé

Den 17. juni 2019 vedtog Beskæftigelses- og Integrationsudvalget medlemsforslag om en handleplan for flere elev- og lærepladser. Forvaltningen har udarbejdet et forslag til en handleplan, der her forelægges udvalget.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender handleplanen for flere elev- og lærepladser 2020

  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at samarbejdsflader mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen drøftes på et fællesudvalgsmøde i foråret 2020.

Problemstilling

I 2018 har der i gennemsnit været omkring 840 unge, der har manglet en praktik- eller læreplads som led i deres erhvervsfaglige uddannelse. Generelt er det en udfordring, at mange unge falder fra undervejs i deres erhvervsuddannelse. I København lå frafaldet i 2017 på 42,8 pct. Manglende elev- og lærepladser er en del af forklaringen på det høje frafald. Erfaringerne fra den nuværende indsats for flere elev- og lærepladser, der har kørt siden 2013, peger dog på at frafaldet i større grad handler om at de unge har andre udfordringer end de manglede en lære- eller elevplads.

Løsning

Ud fra erfaringerne fra den nuværende indsats for flere elev- og lærepladser, der har kørt siden 2013, har forvaltningen udarbejdet det vedlagte forslag til en handleplan med initiativer til at styrke samarbejdet med forskellige aktører undervejs i de unges uddannelsesforløb. Det vil sige, at initiativerne skal hjælpe de unge både før og efter de står og mangler en elev- eller læreplads efter at de har afsluttet et grundforløb på en erhvervsuddannelse, se figur 1.  Det betyder også, at målgruppen for indsatserne på området udvides til at omfatte unge, der ikke er ledige. I den nuværende indsats er der fokus på unge, der melder sig ledig efter at de har afsluttet et grundforløb på en erhvervsuddannelse. Den nuværende indsats er udgangspunktet for alle nye forslag og en videreførelse af indsatsen efter 2020 er derfor afgørende for de nye forslag.

Figur 1: De nuværende indsatser og forslag til nye initiativer for flere elev- og lærepladser ift. de unges uddannelsesforløb

Handleplanen og de foreslåede initiativer skal ses som en første fase. Der er tale om komplicerede problemstillinger, og der findes ingen snuptagsløsniner. Efterhånden som der høstes erfaringer med de foreslåede initiativer vil der – hvis relevant – bliver udviklet forslag til nye initiativer. På denne baggrund anbefaler forvaltningen på nuværende tidspunkt ikke at fastlægge måltal for initiativerne, som det fremgår af medlemsforslaget, men at afvente implementeringen af forslagene og erfaringerne herfra.

Forslagene i handleplanen lægger op til et tættere samarbejde mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen på området. Dette er blevet drøftet på et indledende møde mellem borgmesteren i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og borgmesteren i Børne- og Ungdomsforvaltningen, som begge er positive overfor et tættere samarbejde mellem forvaltningerne. 

Det foreslås derfor, at det nuværende samarbejde og potentialer for et tættere samarbejde drøftes på et fælles udvalgsmøde i foråret 2020. 

Økonomi

Overordnet skal det fremhæves, at der ikke er afsat midler til handleplanen, derfor vil alle nye forslag kræve finansiering. Der er kun afsat midler til den nuværende indsats for flere elev- og lærepladser, som alle andre forslag i handleplanen bygger ovenpå, til udgangen af 2020. Hvis den eksisterende indsats ønskes videreført, kræver det at det løftes politisk i forbindelse med Overførselssagen 2019 eller Budget 2021. Det samme gælder for nye initiativer, der ønskes iværksat

I handleplanen er der lagt op til et tættere samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) under Børne- og Ungdomsforvaltningen og med erhvervsskolerne. Det vil være indsatser, der vil være rettet mod alle unge, og dermed også unge, der ikke har en sag i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Vedtages forslagene, vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen gå i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen om mulighederne for at løfte forslagene som fællesbudgetønske i forbindelse med Budget 2021.

Videre proces

Forslagene i handleplanen vil kunne løftes politisk til Overførelsessagen 2019.

Såfremt det vedtages, går forvaltningen i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen om en proces for fællesbudgetønsker frem mod Budget 2021.

 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top