Mødedato: 09.12.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Opfølgning på Medlemsforslag om fritidsjob til unge

Se alle bilag

Resumé

Foreningen FISKEN og Fritidsakademiet (FRAK) fik ikke tildelt midler ved Budget 2020. Udvalget har på den baggrund besluttet, at forvaltningen skal redegøre for eksisterende indsats med fritidsjob samt opstille muligheder for fremadrettet samarbejde inden for forvaltningens eksisterende budgetramme. Med indstillingen skal udvalget tage stilling til forvaltningens forslag til, hvordan et eventuelt samarbejde kan finansieres.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager beretning om eksisterende fritidsjobindsats på Jobcenter København – Ungecentret til efterretning [ved Afdelingschef Karin Bansi].

  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, med afsæt i nedenstående forslag, tager stilling til, om der inden for forvaltningens budgetramme skal prioriteres midler til et eventuelt fortsat samarbejde om fritidsjob med FISKEN og FRAK.

Problemstilling

FRAK på 0,45 mio. kr. årligt i 2020-2023 og et budgetforslag om samarbejde med FISKEN på 0,6 mio. kr. årligt i 2020-21. Forslagene blev ikke imødekommet i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte på udvalgsmødet den 21.10. 2019 et medlemsforslag fremsat af Christopher Røhl (B), som pålagde forvaltningen at udarbejde en sag, hvor udvalget kan drøfte igangværende indsatser for fritidsjob til unge og mulighederne for at fortsætte samarbejde og indsatser med de lokale aktører, FISKEN og FRAK, inden for forvaltningens eksisterende budgetramme.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har for indeværende to indsatser med fokus på fritidsjob til unge:

  1. Integrationshandleplan 2019-22: 1,6 mio. kr. årligt til fritidsjobindsats for unge med etnisk minoritetsbaggrund fra primært udsatte boligområder. Målet er 110 fritidsjob i 2019, hvoraf minimum halvdelen er private fritidsjob (status 2. kvartal 2019: 56).

  2. Budget 2018 (Sikker By): 6,1 mio. kr. årligt til fritidsjobindsats for unge med fokus på kriminalitetstruede unge i 2018-21. Målet er 350 fritidsjob i 2019, hvoraf 165 er kommunale og 185 er private (status 2. kvartal 2019: 239).

Indsatserne er målrettet 15-24-årige københavnere, der mangler den nødvendige viden og erfaring, der skal til for at finde og fastholde et fritidsjob. Der kan tilbydes kommunale fritidsjob med lønrefusion op til fem måneder, hvor kommunen medfinansierer hele den unges løn i perioden, for de mest udsatte unge, som har brug for særlig støtte for at kunne varetage et fritidsjob.

FRAK har haft følgende bevillinger fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i forbindelse med fritidsjobindsatsen:

  • Bevilling 2016-19: 0,375 mio. kr. årligt med mål om 300 kontaktforløb med unge (status 2. kvartal 2019: 270 kontaktforløb). 100 unge, som havde deltaget i kontaktforløb, blev herefter brobygget til fritidsjob.

  • Integrationshandleplan 2017-18: 0,5 mio. kr. årligt i 2017-18 med fokus på unge bosat i helhedsplanerne og mål om 50 fritidsjobs til unge årligt. Indsatsen førte til 40 fritidsjob i 2017 og 60 fritidsjob i 2018.

FRAK’s indsats består primært i at klargøre unge mellem 13-17 år til at tage et fritidsjob gennem brug af jobtræningsforløb, de såkaldte kontaktforløb.  Unge, der har været igennem FRAK’s kontaktforløb sendes ikke systematisk til forvaltningens fritidsjobindsats, mhp., at de kan blive matchet med et fritidsjob. FRAK har siden 2016 selv brobygget 35 pct. af deres unge fra kontaktforløb til et fritidsjob.

I budgetnotat vedr. FRAK (bilag 1) blev det foreslået at afsætte 0,45 mio. kr. til en fritidsjobindsats i 2020-23. Målgruppen er 13-17 unge fra udsatte byområder, som ikke er i stand til at varetage et almindeligt fritidsjob på ordinære vilkår. De afsatte midler skulle finansiere en deltidsmedarbejder i FRAK, der understøtter den håndholdte fritidsjobindsats, samt administration af FRAK og driftsudgifter til husleje. Målsætningerne for indsatsen er, at der bliver arbejdet med 60 unge årligt, hvoraf minimum 70 pct. over 15 år efterfølgende opnår et fritidsjob på ordinære vilkår.

FISKEN har haft følgende bevilling fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i forbindelse med fritidsjobindsatsen:

  • Bevilling i 2010: 0,5 mio. kr. i 2010 til fritidsjobformidlingen. Fritidsjobformidlingen hjælper unge med at søge, få og fastholde et fritidsjob. I 2010 førte indsatsen til 63 fritidsjob.

Fritidsjobindsatsen i FISKEN er forankret i værestedet FISKEN, hvor unge kan få hjælp og vejledning til at finde fritidsjob. FISKEN henviser mange unge til ledige fritidsjob slået op i forvaltningens Ungecenter (JKU).

I budgetnotatet vedr. FISKEN (bilag 2) blev det foreslået at afsætte 0,6 mio. kr. årligt i 2020-21 til en fritidsjobindsats. Målgruppen er 13-24-årige unge fra udsatte byområder, som har brug for støtte til at finde og fastholde et fritidsjob. Midlerne foreslås afsat til en projektmedarbejder, der skal arbejde for at få de unge i fritidsjob, samt øge samarbejde med forvaltningens fritidsjobindsats. Målsætningen for indsatsen er, at 250 unge årligt formidles til et fritidsjob gennem FISKEN’s Fritidsjobformidling.

Forvaltningen har hidtil haft et godt samarbejde med FISKEN om at matche unge med fritidsjob. Hvis FISKEN får en bevilling til at fortsætte fritidsjobindsatsen, er det forventningen, at det vil føre til et styrket samarbejde med forvaltningen med mulighed for en fælles udvikling af indsatsen.

Løsningsmodeller for fremtidigt samarbejde

I nedenstående er der opstillet en række løsningsmodeller for omprioritering af midler til samarbejde med enten FISKEN eller FRAK – eller begge foreninger – omkring fritidsjobindsatsen.

Model 1: Omprioritering af integrationshandleplans midler mhp. at finde finansiering i 2020

Midlerne fra integrationshandleplanen er øremærket indsatser målrettet borgere med etnisk minoritetsbaggrund. Det kan overvejes at nedskalere eller fjerne en eller flere af indsatserne fra Integrationshandleplan 2019-22 (bilag 3) i 2020.

Forslag 1.1: Der kan ske en nedskalering af den særlige virksomhedsrettet indsats for kvinder med fokus på helbredsafklaring. Formålet med indsatsen er at bringe udsatte ledige kvinder tættere på job og uddannelse. Indsatsen igangsættes med en helbredsafklaring, hvorefter den ledige vil få tilbudt et håndholdt forløb mhp., at borgeren nærmer sig job eller uddannelse. I 2020 er der afsat 2,9 mio. kr. til indsatsen, mens der i de resterende år alene er afsat 2,5 mio. kr. til indsatsen. De yderligere 0,4 mio. kr. afsat i 2020 blev tildelt kvindeindsatsen med henblik på at løfte den forholdsvis ressourcesvage gruppe yderligere i 2020. Såfremt indsatsen nedprioriteres med 0,4 mio. kr. i 2020, vil måltallet for indsatsen i 2020 være det samme måltal som i 2019. De ekstra 0,4 mio. kr. afsat til indsatsen i 2020 vil kunne omprioriteres til samarbejde med FISKEN og/eller FRAK i 2020.

Forslag 1.2: Alternativt eller som supplement til ovenstående kan indsatsen barselsgrupper for nyankomne kvinder med flygtningebaggrund med fokus på job og uddannelse lukkes ned. Formålet med indsatsen er at fastholde kvindernes motivation for at komme i arbejde og fastholde deres danskniveau under barslen. Herudover gives der støtte og vejledning til jobsøgning. Der er en målsætning om, at minimum 30 kvinder deltager årligt. Der er for indeværende kun 24 kvinder på barsel i målgruppen, og pr. september 2019 er der kun 11 kvinder i alt, der har deltaget i barselsgrupper. I 2020 er der afsat 0,6 mio. kr. til indsatsen, hvilket kan omprioriteres til samarbejde med FISKEN og/eller FRAK.

Forslag 1.3: Alternativt eller som supplement til ovenstående forslag, kan Virksomhedsindsats til bekæmpelse af ubevidst diskrimination på arbejdsmarkedet nedskaleres i 2020. Indsatsen har til formål at kortlægge ubevidst diskrimination på arbejdsmarkedet med særligt fokus på brancher og virksomheder i København, der mangler at få besat job Målsætningen for 2020 er, at 30 virksomheder deltager i samarbejde med forvaltningen omkring en øget mangfoldighed på arbejdspladsen. Ved nedskalering af indsatsen kan målsætningen nedjusteres med 25 pct. i 2020 svarende til, at min. 22 virksomheder deltager. Det vil betyde, at indsatsen ikke når ligeså bredt ud i forhold til brancher og typer af virksomheder. Det vil frigive 0,2 mio. kr. i 2020, som kan omprioriteres til samarbejde med FISKEN eller FRAK.

Model 2: Omlægge midler fra Jobcenter København – Ungecentret til samarbejde om fritidsjobindsatsen

Budgettet til hele ungeområdet, herunder fritidsjobsområdet, ligger på Ungecentret (JKU), og man kan vælge at omprioritere indsatsen fra den generelle ungeindsats til fritidsjobindsatsen. Det vil i praksis ske ved at nedjustere bevillingen – og dermed øge sagsstammerne – til sagsbehandlingen til job- og uddannelsesparate og/eller aktivitetsparate unge. Det kan enten ske midlertidigt indtil overførselsssagen, eller permanent. Der er samlet set ca. 22 mio. kr. til sagsbehandling på området. En besparelse på 1,1 mio. kr. svarer til 5 pct. af budgettet. Omprioritering fra den ordinære ungeindsats vil betyde flere borgere per sagsbehandler. Det vil bl.a. påvirke kernedriften i arbejdet med unge borgere på Ungecentret og forringe det generelle serviceniveau til den enkelte unge.

Model 3: Overførselssag 2019-20 og Budgetforhandlinger 2021

Der afsættes ikke midler til samarbejde med FRAK eller Foreningen Fisken i 2020 fra forvaltningens eksisterende ramme, og der kan i stedet rejses ønske om budgetforslag til finansiering i forbindelse med overførselssagen 2019-20 og/eller ved budgetforhandlingerne vedr. budget 2021. Ved overførselssagen vil der kunne søges om midler i 2020, mens der ved budgetforhandlinger for Budget 2021 kan søges om finansiering i op til 4 år, dvs. 2021-2024.

Økonomi

I nedenstående tabel 2 er de mulige løsninger for fremadrettet finansiering af samarbejde med hhv. FRAK og Foreningen Fisken opsummeret.

Løsningsforslagene kan besluttes af udvalget, da forslagene omhandler midler, der i forvejen er udmøntet af udvalget og ikke omhandler flytninger mellem bevillinger, som i så fald skulle godkendes af BR, jf. bevillingsreglerne.

 

 

 

 

 

 

 

Tabel 2: Oversigt over løsningsforslag

Overordnede løsningsmodeller

Finansiering

Beløb

Omlægge midler fra integrationshandleplanen

Model 1.1: Indsatsen vedr. udsatte kvinder med helbredsudfordringer nedskaleres.

Der frigives 0,4 mio. i 2020

Model 1.2 Indsatsen med barselsgrupper lukkes ned.

Der frigives 0,6 mio. kr. i 2020

Model 1.3 Indsatsen vedrørende virksomhedsindsats til bekæmpelse af ubevidst diskrimination nedskaleres.

Der frigives 0,2 mio. kr. i 2020.

Model 2: Omlægge midler fra Jobcenter Københavns – Ungecentret til samarbejde om fritidsjobindsatsen

 

Nedprioritere sagsbehandlingen i den almindelige ungeindsats ved at øge sagsstammerne.

Der er samlet set ca. 22. mio. kr. til sagsbehandling på området. En besparelse på 1,1 mio. kr. svarer til 5 pct. af budgettet.

Model 3: Overførselssag 2019-20 og Budgetforhandlinger 2021.

 

Der afsættes ikke midler til samarbejde med FRAK eller Foreningen Fisken i 2020 fra forvaltningens eksisterende ramme og der kan i stedet rejses ønske om budgetforslag til finansiering.

Der frigives ikke midler i 2020.

Videre proces

Såfremt udvalget vælger en model, der kræver omprioritering af forvaltningens eksisterende indsats, udarbejde en samarbejdsaftale med én eller begge foreninger, afhængigt af udvalgets beslutning. Såfremt udvalget beslutter at søge finansiering i overførselssag 2019-20 eller budgetforhandlingerne 2021, vil forvaltningen udarbejde opdaterede budgetnotater hertil.

 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

 

Beslutning

Indstillingen 1. at-punkt blev taget til efterretning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev vedtaget ud fra model 1, så der blev prioriteret midler til fortsat samarbejde med FISKEN med 0,6 mio. kr. og FRAK med 0,4 mio. kr. i 2020 ved at nedprioritere følgende indsatser:

  • 0,6 mio. kr. fra den særlige virksomhedsrettede indsats for kvinder med fokus på helbredsafklaring

  • 0,2 mio. kr. fra barselsgrupper for nyankomne kvinder med flygtningebaggrund med fokus på job og uddannelse, og

  • 0,2 mio. kr. fra virksomhedsindsats til bekæmpelse af ubevidst diskrimination på arbejdsmarkedet.

Til top