Mødedato: 07.04.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Ankestyrelsens praksisundersøgelse om virksomhedspraktik og løntilskud marts 2014

Se alle bilag
Ankestyrelsen har i marts 2014 afsluttet og offentliggjort sin praksisundersøgelse om virksomhedspraktik og løntilskud.

I overensstemmelse med § 79a i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område forelægges Ankestyrelsens praksisundersøgelse til behandling i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager resultatet af Ankestyrelsens praksisundersøgelse om virksomhedspraktik og løntilskud til efterretning.

Problemstilling

Ankestyrelsen har i sin praksisundersøgelse (bilag 1) gennemgået 111 sager fra 12 kommuner og vurderet kommunernes praksis for bevilling af virksomhedspraktik og ansættelse med løntilskud hos offentlige eller private arbejdsgivere efter kapitel 11 eller 12 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. Sagerne fordeler sig på 30 sager om virksomhedspraktik og 81 sager om løntilskud. Københavns kommune er repræsenteret med 16 sager fordelt på 4 sager vedrørende virksomhedspraktik og 12 sager vedrørende løntilskud.

Undersøgelsen har især haft fokus på de regler i lovgivningen, som har til formål at forhindre fortrængning af ordinært ansatte, dvs. rimelighedskravet (der skal være et rimeligt forhold mellem antallet af ansatte uden tilskud og antallet af ansatte i virksomhedspraktik samt ansatte med løntilskud), merbeskæftigelseskravet (ansættelsen skal medføre en nettoudvidelse af antallet af ansatte i virksomheden) og reglerne om høring af de ansatte og inddragelse af medarbejderrepræsentant.

Resultatet af undersøgelsen er, at lovgivningen samlet set er overholdt i 58 % af alle sager og i 62,5 % af sagerne i København, jf. tabel 1 nedenfor.
 
Resultatet af undersøgelsen er endvidere, at det i en stor del af sagerne ikke har været muligt at vurdere, om reglerne er overholdt, fordi der mangler oplysninger i sagen. I disse sager ville Ankestyrelsen enten have omgjort kommunens afgørelse eller have sendt sagen retur til ny behandling i kommunen (en såkaldt hjemvisning). For Københavns vedkommende har Ankestyrelsen oplyst, at ingen sager ville være blevet omgjort, men at 37,5 % ville være blevet hjemvist. 

Tabel 1: Hovedkonklusioner 
  Lovgivning overholdt i sagen dvs. sagen ville være blevet fastholdt i Ankestyrelsen Sagen ville være blevet omgjort i Ankestyrelsen Sagen ville være blevet hjemvist til fornyet behandling i kommunen
Samlet resultat 58 % 7 % 35 %
København 62,5 % 0 % 37,5 %

Løntilskud
For Københavns Kommune viser undersøgelsen,
  • at 58 % af sagerne svarende til 7 sager er i overensstemmelse med reglerne.
  • at i 42 % svarende til 5 sager ville kommunens afgørelse blive hjemvist til fornyet behandling i kommunen på grund af manglende væsentlige eller afgørende oplysninger.

De væsentlige eller afgørende oplysninger vedrører oplysninger til brug for vurdering af rimelighedskravet og merbeskæftigelseskravet fx oplysninger om antallet af ordinært ansatte, antal personer i løntilskud eller virksomhedspraktik, oplysning om de ansatte er blevet hørt, skriftlig tilkendegivelse fra medarbejderrepræsentant om opfyldelse af rimelighedskravet m.m. Herudover peges på oplysninger om borgernes ledighedsperiode, målgruppe og jobplan.

Det samlede resultat for alle 12 kommuner er,

  • at 58 % svarende til 47 sager er i overensstemmelse med reglerne,
  • at i 42 % af sagerne svarende til 34 sager ville kommunens afgørelse blive omgjort eller hjemvist til fornyet behandling i kommunen. Årsagen hertil er, at der mangler væsentlige eller afgørende oplysninger i sagerne.

Virksomhedspraktik

For Københavns kommune viser resultatet,
  • at 75 % svarende til 3 sager er i overensstemmelse med reglerne, men at der mangler enkelte mindre væsentlige oplysninger.
  • at i 25 % svarende til 1 sag ville kommunens afgørelse blive hjemvist til fornyet behandling i kommunen på grund af manglende væsentlige eller afgørende oplysninger. Helt konkret er der blandt andet tvivl om, hvorvidt der er tale om en enkeltmandsvirksomhed og dermed vurdering af rimelighedskravet.

I den forbindelse kan det oplyses, at det fremgår af bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats § 60, stk. 1, at antallet af personer i virksomhedspraktik og løntilskud maksimalt må udgøre 1 person for hver 5 ansatte, hvis virksomheden, herunder enkeltmandsvirksomheder har 0-50 ansatte, dog altid 1 person.

Det samlede resultat for alle 12 kommuner er,
  • at 56,7 % svarende til 17 sager er i overensstemmelse med reglerne,
  • at i 43,3 % svarende til 13 sager ville kommunens afgørelse blive omgjort eller hjemvist til fornyet behandling i kommunen. Årsagen hertil er, at der mangler væsentlige eller afgørende oplysninger i sagerne, fx blanketter, oplysninger om antal af ordinært ansatte og ansatte i løntilskud og praktik samt skriftlig tilkendegivelse fra medarbejderrepræsentant om opfyldelse af rimelighedskravet.

Ankestyrelsens anbefalinger 

Resultatet af undersøgelsen viser sammenfattende, at det generelt er en udfordring at få oplyst sagerne tilstrækkeligt og korrekt.

Ankestyrelsen anbefaler,

  • at kommunerne sikrer, at anvendte blanketter til brug for virksomhedspraktik og løntilskud er tilstrækkelig udfyldt
  • at blanketter på området gennemgås med henblik på, at de udformes mere hensigtsmæssigt for at sikre kommunerne den nødvendige dokumentation. (Dette sker via KL).
  • at kommunerne sikrer, at der foreligger en skriftlig tilkendegivelse fra arbejdsgiver og en medarbejderrepræsentant om, hvorvidt rimelighedskravet er opfyldt.
  • at kommunerne sikrer, at der ved bevilling af løntilskud foreligger en skriftlig tilkendegivelse fra arbejdsgiver og en medarbejderrepræsentant om, hvorvidt merbeskæftigelseskravet og reglerne om høring og inddragelse af en medarbejderrepræsentant forud for ansættelsen er opfyldt.
  • at kommunerne indhenter yderligere oplysninger, inden ansættelse med løntilskud bevilges, hvis der er oplysninger i arbejdsgivers tilbud, der giver anledning til tvivl, hvorvidt merbeskæftigelseskravet er opfyldt.
  • at kommunerne sikrer, at der forud for ansættelse med løntilskud i en enkeltmandsvirksomhed foreligger oplysninger om antallet af eventuelt ansatte i de foregående 12 måneder.

Endelig anbefaler Ankestyrelsen konkret præcisering af elementer i blanketterne.
I forhold til de afdækkede fejl i undersøgelsen medfører disse ikke konsekvenser for borgeren eller virksomheden.

Løsning

Opfølgning i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen foretager kvalitetsopfølgning på løntilskuds- og virksomhedspraktikområdet hvert halve år. Resultatet heraf viser ikke samme fejlomfang, som i Ankestyrelsens praksisundersøgelse. Dog viser resultatet, at forvaltningen har udfordringer med at sikre korrekt udfyldelse af blanketten på området, og dermed sikre et tilstrækkeligt oplysningsgrundlag. Forskellen i resultatet kan blandt andet skyldes, at Ankestyrelsen har konstateret, at der mangler oplysninger i sagerne fx oplysning, som findes i kommunens IT system, og som forvaltningen har adgang til i den interne kvalitetsopfølgning.Direktionen har på baggrund af Ankestyrelsens praksisundersøgelse iværksat en handlingsplan.Formålet med handlingsplanen er at højne kvaliteten på området blandt andet ved at iværksætte initiativer, som adresserer Ankestyrelsens anbefalinger.

Handlingsplanen involverer alle centre. Centrene har drøftet og forholdt sig til Ankestyrelsens praksisundersøgelse, herunder konkret til hvilke centerspecifikke kvalitetsforbedrende initiativer, der skal iværksættes.

Forvaltningen følger løbende op på handlingsplanen og kvaliteten på området.

Nedenfor er elementerne i handlingsplanen gengivet. Der henvises til bilag 2 for yderligere beskrivelse.
  • Orientering til centrene om regler og krav
  • Præcisering af arbejdsgange
  • Drøftelse af regler og arbejdsgange på et netværksmøde
  • Centerspecifikke initiativer
  • Opfølgning på Ankestyrelsens gennemgang af konkrete sager i undersøgelsen
  • Konsekvent anvendelse af løntilskudsadministrationssystemet
  • Opfølgning i forhold til leverandører og anden aktør
  • Ekstraordinær kvalitetsopfølgning  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
BILAG
  1. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om virksomhedspraktik og løntilskud
  2. Handlingsplan for øget kvalitet på virksomhedspraktik og løntilskudsområdet

Birgitte Hansen    / Jørn Levinsen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning med den bemærkning, at udvalget om et halv år ønsker en orientering om forvaltningens halvårlige kvalitetsundersøgelse.
Til top