Mødedato: 07.04.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Temadrøftelse af nytteindsats

Se alle bilag
Som opfølgning på BIU-mødet d. 13. januar 2014 fremlægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen et tillægsforslag til den nuværende model for organisering af nytteindsatsen.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at en tillægsmodel til den allerede besluttede model for nytteindsatsen godkendes.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at de ca. 12,3 mio. kr. i indsatsmidler, som tillægsmodellen frigiver, anvendes til at forøge kapaciteten af ressourceforløb.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede d. 16. september 2013, at nytteindsatsen i København skal organiseres som kommunale projektpladser. Et kommunalt nytteindsatsprojekt indebærer, at indsatsen organiseres i arbejdshold, som udfører en konkret opgave, fx naturpleje på Vestvolden. Et arbejdshold består af op til 18 borgere i nytteindsats og en arbejdsleder ansat i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Et alternativ til denne model er etablering af enkeltpladser på offentlige virksomheder, hvor den enkelte borger har mulighed for at gå til hånde og gøre nytte for sin ydelse. Denne model følger reglerne for virksomhedspraktik.

Behovet for nytteindsatspladser i København er beregnet til at være ca. 700 helårspladser. Forvaltningen har vurderet, at kapaciteten ultimo første kvartal 2014 skal være 350 pladser. Etablering af de konkrete projektpladser har imidlertid vist mere udfordrende og omfattende, end forvaltningen forventede, hvilket bl.a. kan tilskrives lange sagsbehandlingstider og mere omfattende krav end forventet fra fredningsmyndigheder, arbejdsmiljørepræsentanter samt andre offentlige myndigheder. Status er, at der pt. er oprettet 175 projektpladser. Forvaltningen forventer at have etableret ca. 360 projektpladser i uge 22, 2014.

Løsning

Forvaltningen anbefaler, at nytteinsatspladser fremadrettet etableres inden for følgende to spor:

Spor

Status for pladoprettelse

BIU-besluttet model for nytteindsats

Antal pladser 

Etableret senest

Projektpladser

Oprettet: ca. 175

Ja

ca. 360

Uge 22, 2014

Under etablering: ca. 185

Enkeltpladser

Afventer BIU

Tillæg til BIU-model

 ca. 340

Ultimo 2014

Pladser i alt    

ca. 700

 

Nuværende model: Projektpladser
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på udvalgsmødet d. 16. september 2013 følgende 7 principper for nytteindsatsen:

  1. Indholdet i nytteindsats skal være nyttigt
  2. Nytteindsatsopgaverne skal være sikkerhedsgodkendte, hvor det er relevant
  3. Nytteindsatsopgaverne skal være efterspurgte
  4. Nytteindsats må ikke substituere øvrige virksomhedsplaceringer eller erstatte ordinært arbejde
  5. Nytteindsats må ikke være konkurrenceforvridende og foregår derfor kun i offentligt regi
  6. Nytteindsats omfatter som udgangspunkt ikke borgerrettede aktiviteter, da det ikke er muligt at sikre stabil leverance og kvalitet i tilbuddene
  7. Ved etablering af nytteindsatsopgaver udarbejdes der en præcis beskrivelse af det arbejde, der udføres i projektet.

Udvalget besluttede på samme møde følgende model for organisering af nytteindsatsen

  • Etablering af nytteindsatsenhed i forvaltningen, som kan sikre daglig koordinering af nytteindsatsopgaverne, indkøb af materiel m.m.
  • Kommunale projektpladser. Nytteindsatsen organiseres i arbejdshold, som udfører en konkret projektopgave, fx naturpleje på Amager Fælled. Det enkelte arbejdshold er forankret i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og består af op til 18 borgere og en arbejdsleder, ansat i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Som daglig leder er arbejdslederen ansvarlig for at instruere i løsning af arbejdsopgaverne, samt at arbejdsopgaverne løses sikkert. 
  • Ekstra mentor og jobkonsulenter til nytteindsatsen. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har afsat 7 mio. kr. til mentor og 5 mio. kr. til ekstra jobkonsulenter og mentorer for borgere i nytteindsats.

De enkelte nytteopgaver bliver identificeret og etableret i samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger. Der er indgået rammeaftaler med henholdsvis Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, som er blevet godkendt i deres respektive HovedMed-udvalg. Rammeaftalerne beskriver de konkrete krav til nytteindsatsen, herunder at alle nytteprojekter skal beskrives efter en fast projektskabelon med faste kriterier. Alle projektbeskrivelser skal Med-godkendes i den pågældede forvaltning samt i Det lokale Beskæftigelsesråd. 

De afsatte midler til mentor og jobkonsulenter indebærer i praksis, at nytteindsatsen er organiseret efter en 4+1 model. Det vil sige, at borgerne er 4 dage i nytteindsats og 1 dag i jobklub. I henhold til lovgivningen kan borgere på arbejdsmarkedsydelse hverken modtage mentor eller deltage i jobklub. Mentor og jobklub er derfor alene tilbud til åbenlyst uddannelsesparate og jobparate kontanthjælpsmodtagere.

Formålet med jobklubben er, at borgere i nytteindsats er aktivt jobsøgende og får støtte til jobsøgning. Der er tilknyttet en jobkonsulent som hjælper med CV/ansøgning. Borgere, som ønsker det, kan booke en samtale med en jobkonsulent.

Fremmøde i jobklub har indtil nu været et frivilligt tilbud og med en svingende deltagelsesfrekvens. I gennemsnit deltager ca. 12 borgere i jobklubben om ugen. Pr. medio marts 2014 er der 236 borgere i nytteindsats. Det svarer til, at ca. 5 pct. anvender jobklubben ugentligt. Forvaltningen vil fremadrettet rejse fremmødekrav for at styrke overgangen til job og uddannelse.

Udover jobklubben aflægger jobkonsulenter besøg på projektpladserne min. 1 gang om ugen. Besøget ligger i begyndelsen eller afslutningen  på en arbejdsdag. Jobkonsulenterne medbringer konkrete jobåbninger, kan afholde samtaler med borgere og tager konkrete jobønsker tilbage til  jobkonsulentgruppen.      

Status for oprettelse af projektpladser
Der er pt. etableret 175 projektpladser på følgende lokationer og med følgende opgaveindhold:

  • Vestvolden: Lettere arealpleje, 30 pladser (Teknik- og Miljøforvaltningen)
  • Slusen/Amager Fælled: Lettere arealpleje, 50 pladser (Teknik- og Miljøforvaltningen)
  • Sydbanestien/Amager Fælled: Lettere arealpleje, 50 pladser (Teknik- og Miljøforvaltningen)
  • Karens Minde: Oprydning og lettere arealpleje omkring beboerhus, 45 pladser (Kultur- og Fritidsforvaltningen)

    Forvaltningen har pt. to projekter i høring i Det lokale Beskæftigelsesråd:
  • CAB in-house: Oprydning og ekstra serviceopgaver, 50 pladser (Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen)
  • Team Nord-Øst vedligeholdelse af idrætsanlæg: Lettere vedligeholdelse af bygninger, 30 pladser (Kultur- og Fritidsforvaltningen)

    Tillæg til nuværende model: Enkeltpladser - også med borgerrettede opgaver
    For at nå måltallet på 700 nyttepladser anbefaler forvaltningen, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender et tillæg til den politisk besluttede model for nytteindsatsen.

    Tillægget indebærer to justeringer i forhold til den eksistrende model:
  • Nytteindsats kan oprettes som enkeltpladser
  • Nytteindsats kan indebære borgerrettede opgaver
Nytteindsats kan oprettes som enkeltpladser
Enkeltpladser har flere fordele. Processen for etablering af enkeltpladser vil være mindre bureaukratisk sammenlignet med den igangværende proces i forhold til projektpladser. Enkeltpladser vil samtidig bidrage med en større variation i opgavetyper.

Nytteindsats som enkeltplads vil bestå af ekstraordinære praktiske og serviceorienterede opgaver, fx smitteforebyggende tiltag på plejehjem, daginstitutioner og skoler, ekstra gåtur og ekstra samtale med ældre beboere m.m. Der skal være tale om opgaver, der ikke er en del af det gældende serviceniveau. 

For at sikre oprettelsen af de krævede 340 enkeltpladser, opstilles forvaltningsspecifikke kvoter for antallet af nyttepladser, hvor den enkelte forvaltnings kvote er baseret på dens andel af kommunens samlede ansatte. Kvoterne fremgår af nedenstående tabel:

Kvoter for enkelt nyttepladser

 

  Ordinært ansatte Kvote for enkelte nytteindsatspladser Andel af kommunens ansatte Nyttepladser i pct. af forvaltningens antal ansatte
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

1.814

25 5% 1%
Børne- og Ungdomsforvaltningen

17.803

145 46% 1%
Kultur- og Fritidsforvaltningen

1.574

15 4% 1%
Socialforvaltningen

6.981

60 18% 1%
Sundhed- om Omsorgsforvaltningen

6.891

60 18% 1%
Teknik- og Miljøforvaltningen

2.064

20 5% 1%
Økonomiforvaltningen

1.503

15 4% 1%
I alt

38.628

340 100% 1%

Det er den enkelte forvaltnings ansvar at sikre, at det fastsatte antal nytteindsatspladser bliver oprettet. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen følger løbende op på udviklingen i antallet af oprettede og besatte pladser i forbindelse med en månedlig status.

Nytteindsats kan indebære borgerrettede opgaver
Opgaver som ekstra gå-tur med ældre er borgerrettet, og derfor indebærer tillægget, at udvalget godkender, at følgende nytteprincip udgår (jf. nytteprincipperne ovenfor): 

  • "Nytteindsats omfatter som udgangspunkt ikke borgerrettede aktiviteter, da det ikke er muligt at sikre stabil leverance og kvalitet i tilbuddene".

Ekstra mentorer og jobkonsulenter
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning om at tilføre ekstra mentorer til borgere i nytteindsats omfatter ikke borgere i enkeltplads. Det skyldes, at borgere i enkeltpladser befinder sig i et arbejdsfællesskab på en kommunal arbejdsplads. Det indebærer bl.a., at de ordinært ansatte er med til at hjælpe og dermed yde en form for mentorbistand til borgerne i individuel nytteindsats.    

Borgere i enkeltpladser deltager i jobklubber - dvs. de er 4 dage i nytteindsats og har fremmødepligt i jobklub 1 dag.

Økonomi

Nedenstående tabel viser de ændrede økonomiske forudsætninger for Center for Afklaring og Beskæftigelse, som følge af indstillingen:

Center for Afklaring og Beskæftigelses budget for nytteindsatsen (mio kr.)

 

Aktuelt budget

Budget efter ny model

Besparelse

Nytteindsats

19,2

10,3

-8,9

Jobklub vedr. nytteindsats

5,0

5,0

0,0

Mentor vedr. nytteindsats

7,0

3,6

-3,4

I alt

31,2

18,9

-12,3

Center for Afklaring og Beskæftigelse har p.t. et budget på ca. 19 mio. kr. til nytteindsats, hvilket er baseret på ca. 700 helårspladser samt en pris for nytteindsats på ca. 30.000 kr. pr. helårsplads. Prisen for nytteindsats er baseret på udgifter pr. arbejdsleder (arbejdsløn, mv.) på 0,5 mio. kr., samt at arbejdslederen kan varetage funktionen for op til 18 borgere.

En nedjustering af projektpladser for nytteindsats til 360 helårsprojektpladser vil frigøre ca. 8,9 mio. kr., idet der herved vil være mindre behov for arbejdslederfunktionen. 

Herudover er der i tilknytning til nytteindsatsen budgetteret med 5 mio. kr. til jobklubber og 7 mio. kr. til interne mentorer. Såfremt borgere i enkeltpladser ikke skal tilknyttes en mentor, vil der være en besparelse på 3,4 mio. kr.

Tilægget til den eksisterende model for nytteindsats indebærer derved en budgetreduktion på ialt 12,3 mio. kr. i indsatsmidler.

Som led i nyorganiseringen af nytteindsatsen, lægges der op til, at borgerne visiteres direkte til enkeltpladser af jobcenteret. Administrationen af enkeltpladserne vil ske via forvaltningens Løntilskudsadministrationssystem, som allerede anvendes til administrationen af kommunens offentlige løntilskudspladser. Borgerne vil dog ikke skulle indberettes lønmæssigt, da de forbliver på deres forsørgelsesydelse. Forvaltningen forventer, at dette kan håndteres inden for den nuværende ramme til driftsudgifter.

Forvaltningens forslag til anvendelse af midlerne
Forvaltningen indstiller, at de overskydende 12,3 mio. kr. i indsatsmidler anvendes til at øge kapaciteten af ressourceforløb.

Det skal i praksis ske ved en videreudvikling af de nuværende basis-kombinationsforløb på Center for Afklaring og Beskæftigelse, som er målrettet borgere med behov for en tværfaglig indsats. Basis-kombinationsforløb består af et indledende grundforløb i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (basis), som kan suppleres med moduler af enten sundhedsfremmende- eller rehabiliterende karater (kombinationsmoduler). Kombinationsmodulerne tilkøbes i henholdsvis Socialforvaltningen og Sundheds-og Omsorgsforvaltningen.

De nuværende basis-kombinationsforløb har en varighed på op til 13 uger og en pris pr. helårsplads på 60.000 kr. Ressourceforløb har en minimum varighed på 1 år. De ekstra indsatsmidler kan benyttes til at øge kapaciteten af tilbuddene i de tre forvaltninger, så de kan indgå som elementer i de længerevarende ressourceforløb.

12,3 mio. kr. giver mulighed for at øge kapaciteten af ressourceforløb med 204 helårspladser, idet der som for basis-kombinationsforløbene forventes en pris pr. helårsplads på ca. 60.000 kr. 

Videre proces

I henhold til lovgivningen skal det lokale Beskæftigelsesråd sammen med kommunen en gang årligt drøfte en samlet strategi for etablering af og opfølgning på anvendelse af nytteindsats. Det lokale Beskæftigelsesråd forelægges de nye principper i april 2014.

Fremadrettet vil kvoterne for nytteindsatspladser indgå i de årlige drøftelser om kvotepladser for støttede jobs i kommunen, som normalt foregår i december/januar måned. 

Birgitte Hansen            Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Der blev stillet følgende ændringsforslag til erstatning for indstillingens to at´r:
Som tillæg til det vedtagede den 16/9-13, opretter BIF enkeltpladser i TMF, KFF og hos eksterne. Til mødet den 28/4-14 stiller forvaltningen med et nyt forslag til, hvordan BIF opnår 700 pladser og håndterer økonomien.

For stemte: 7 (A, B, F, V)
Imod stemte: 2 (Ø)
Undlod: 1 (I)

Forslaget blev vedtaget og erstatter dermed indstillingens to at´r og det aftaltes, at BIU i lighed med LBR får rammeaftalerne for enkeltpladser til orientering.

Der var følgende protokolbemærkning:
Enhedslisten stemmer imod udvidelsen af nyttejobordningen, da konsekvenserne af oprettelsen af de nye enkeltnyttejobs ikke er tilstrækkeligt belyst.
Til top