Mødedato: 05.09.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Borgerrådgiverens egen drift undersøgelse om Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens stillingtagen efter § 7a i retssikkerhedsloven

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager Borgerrådgiverens rapport om Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens stillingtagen efter § 7a i retssikkerhedsloven til efterretning.

Problemstilling

Borgerrådgiveren iværksatte den 18. maj 2011 en egen drift undersøgelse vedrørende Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens stillingtagen efter § 7a i retssikkerhedsloven.

Baggrunden for Borgerrådgiverens iværksættelse af undersøgelsen var, at Borgerrådgiveren havde modtaget en henvendelse fra Frivillighedscenter SR-Bistand, som blandt andet yder social rådgivning og bistand til borgere. Det var Frivillighedscenter SR-Bistands opfattelse, at Jobcenter Københavns praksis for stillingtagen efter § 7a i retssikkerhedsloven, herunder anvendelse af en standardskrivelse til borgerne ikke tilgodeså borgernes retssikkerhed og i øvrigt stred mod flere forvaltningsretlige regler.

Borgerrådgiveren anmodede i forbindelse med iværksættelse af undersøgelsen om oplysning om Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens procedurer og sagsgange i forbindelse med forvaltningens stillingtagen efter § 7a i retssikkerhedsloven. Borgerrådgiveren anmodede endvidere om forvaltningens bemærkninger til det anførte om anvendelse af en standardskrivelse, der ikke indeholder en individuel begrundelse eller klagevejledning.
  
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fremsendte den 17. juni 2011 de ønskede oplysninger herunder kopi af forvaltningens arbejdsgange.

Af forvaltningens besvarelse fremgår det, at det er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens opfattelse, at forvaltningen i størsteparten af sagerne overholder bestemmelsen i retssikkerhedslovens § 7a, hvorefter forvaltningen i forbindelse med ophør af en revalideringsplan skal tage stilling til, om der skal iværksættes andre erhversrettede foranstaltninger som for eksempel forlængelse eller ændring af revalideringsplanen. Forvaltningens vurdering sker på baggrund af en dialog med borgeren og i det omfang, at det skønnes relevant, også med inddragelse af borgerens egen læge, faglige organisation, arbejdsplads med flere.

Det fremgår klart af forvaltningens arbejdsgangsportal, at jobcentrets vurdering af, hvorvidt der er behov for yderligere foranstaltninger eller ej er en selvstændig afgørelse, som følgelig skal leve op til de gældende forvaltningsretlige regler herom eksempelvis partshøring, begrundelse og klagevejledning.

Det er imidlertid forvaltningens opfattelse, at i de situationer, hvor en revalideringsplan ophører på det tidspunkt, som er angivet i jobplanen, ikke i sig selv medfører, at der foreligger en ny afgørelsessituation. Dette skyldes, at borgeren på tidspunktet for udarbejdelse af jobplanen blev partshørt og havde mulighed for på daværende tidspunkt at klage over jobplanen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens opfattelse er bekræftet af Statsforvaltningen Hovedstaden.

For så vidt angår den af Frivillighedscenter SR-Bistand rejste problemstilling vedrørende Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens eventuelle anvendelse af standardskrivelser har forvaltningen oplyst, at forvaltningen i flere sammenhænge anvender skabeloner med henblik på at understøtte kvalitet, effektivitet og ensartethed i sagsbehandlingen. Desuagtet skal forvaltningen naturligvis efterleve lovgivningen herunder de forvaltningsretlig regler om individuel vurdering, begrundelse og partshøring mv. 

Det er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens opfattelse, at dette også er tilfældet i langt den største del af sagsbehandlingen.

Borgerrådgiveren går på baggrund af forvaltningens besvarelse ud fra, at de oplysninger, som Frivillighedscenter SR-Bistand har modtaget fra jobcentret beror på en misforståelse og foretager sig således ikke yderligere i sagen.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen deltager på flere områder i et kontaktnetværk med de faglige organisationer, hvor der er mulighed for løbende at drøfte praksis og udfordringer. På revalideringsområdet er der etableret et kontaktnetværk med deltagelse af LO og Jobcenter København, Nyropsgade.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil fortsat have fokus på kvaliteten i revalideringssagerne og på kvaliteten i sagsbehandlingen generelt både via en iværksat handleplan på revalideringsområdet og via forvaltningens ledelsestilsyn samt de politiske mål for kvalitet og service til borgerne, som afrapporteres til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kvartalsvis.

Økonomi

Ingen

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil fortsat have fokus på revalideringsområdet, herunder på opfølgning og stillingtagen efter § 7a i retssikkerhedsloven.

Forvaltningen vil endvidere fortsat på flere områder deltage i kontaktnetværk med de faglige organisationer med henblik på løbende drøftelse af praksis og udfordringer bla. på revalideringsområdet. 
BILAG
1. Brev fra Borgerrådgiveren af 27. juni 2011

Morten Binder    /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top