Mødedato: 03.04.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på VINK's handleplan 2016-17

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges status på handleplan for en styrket indsats mod radikalisering under VINK i 2016-17.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens status på VINK's handleplan 2016-17 til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte 13. juni 2016 handleplan for en styrket indsats mod radikalisering under VINK i 2016-17. Udvalget blev i den forbindelse lovet en årlig status på handleplanen. Handleplanen er vedlagt som bilag 1.

Handleplanen udfolder Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatser i den samlede strategi og handleplan for Københavns Kommunes indsatser til forebyggelse af radikalisering, som blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 22. juni 2016. Udvalget forelægges med denne indstilling en årlig status på handleplanen.

Løsning

Københavns Kommunes indsats til forebyggelse af radikalisering tager udgangspunkt i den såkaldte forebyggelsestrekant, som illustrerer, at forebyggelsen sker på forskellige niveauer. Det grønne forebyggende niveau har et opbyggende og bredt forebyggende sigte. Det gule foregribende niveau retter sig mod personer, som er sårbare overfor radikalisering. Endelig retter det røde indgribende niveau sig mod borgere, som er aktive i voldelige ekstremistiske miljøer og kan være i risiko for at ville udføre voldelige eller andre kriminelle handlinger. Der er i VINK’s handleplan besluttet resultatmål inden for det forebyggende og foregribende niveau, dvs. det grønne og det gule niveau. 

Der har i 2016 været 104 henvendelser til koordineringsenheden for antiradikalisering, hvoraf ti er vurderet som begrundede henvendelser. Der er samlet igangsat otte forløb i 2016 – seks mentorforløb og to forældrecoachforløb. Derudover er seks mentorforløb og to forældrecoachforløb fra 2015 fortsat i 2016. Pr. 1. marts 2017 er der 13 igangværende mentor- og forældrecoachforløb, da to forløb er afsluttet i løbet af 2016 og et enkelt er afsluttet i 2017.

Det er aftalt med Københavns Politi, at de har ansvaret for at advisere PET, når de vurderer, at det er relevant. På samme måde går PET via Københavns Politi, hvis de har informationer omkring enkeltsager i København, som de ønsker at dele med koordineringsenheden. I visse sager vurderer politimyndighederne, at der ikke skal igangsættes en kommunal indsats. 

I tabel 1-3 nedenfor er beskrevet status for handleplanens resultatmål. Det bemærkes, at målene er 2-årige for perioden 2016-17.

Tabel 1. Håndtering af bekymringer (foregribende indsatser)

Resultatmål

Status for 2016

Understøttelse af koordineringsenhedens mål

Minimum 60 pct. af de unge/forældre, som tilbydes frivillige 1-1 forløb med mentor eller forældrecoach gennem koordineringsenheden, tager imod tilbuddet

 

 

Koordineringsenheden har i 2016 tilbudt 1-1 forløb med mentor eller forældrecoach til 10 personer.

80 pct. (8 personer) har taget imod tilbuddet om 1-1 forløb.

100 pct. af de borgere, som vurderes relevante for forløb, men som afviser, tilbydes forløb igen inden for henholdsvis 3 og 6 måneder

To personer har ikke taget imod tilbud om mentor eller forældrecoach.

 

Koordineringsenheden, som bl.a. består af VINK, kommunens bandeexitenhed EKI, SSP København, Jobcenter København - Ungecentret (JKU), Københavns Politi og Kriminalforsorgen (efter behov), vurderer løbende alle bekymringshenvendelser om radikalisering. PET inddrages i relevante sager via Københavns Politi.

 

Der genfremsættes løbende tilbud om forløb til de to personer, som ikke har taget imod tilbud, og koordineringsenheden er opmærksom på dem.

70 pct. af alle borgere, som tilbydes mentorforløb, er i enten uddannelse eller beskæftigelse inden for 12 måneder

I alt 12 borgere har været i mentorforløb i 2016. Heraf er 11 i uddannelse eller beskæftigelse. Den sidste er på barsel. Det svarer til, at 92 pct. af de borgere, som har været i mentorforløb i 2016, er i uddannelse eller beskæftigelse.

70 pct. af alle borgere, som tilbydes mentorforløb, vurderes 6 måneder efter endt mentorforløb ikke at være radikaliseringstruet

Der er afsluttet ét forløb i 2016. Borgeren vurderes 6 måneder efter endt mentorforløb ikke at være radikaliseringstruet.

Alle sager, som går gennem koordineringsenheden, og som kræver lokal indsats, skal som udgangspunkt visiteres videre inden for 24, 48 eller 72 timer alt efter alvorlighedsgrad

Alle sager er visiteret inden for tidsfristerne.

Progressionsmålinger for 1-1 forløb

60 pct. af deltagerne i 1-1 mentorforløb oplever progression ift. reduktion af bekymringstegn og øget modstandskraft hos deltagerne

I det afsluttede forløb (se ovenfor) vurderer koordineringsenheden, at bekymringstegnene i forhold til radikalisering er reduceret.

 

For øvrige igangværende forløb igangsat i 2016 er det for tidligt at måle på reduktion af bekymringstegn, da forløbene er forholdsvis nye. Der vil med status for 2017 kunne måles på progressionen.

 

6 mentorforløb er fortsat fra 2015 ind i 2016. Disse forløb er ikke monitoreret efter metoden for progressionsmåling, som er indført efterfølgende. Men 5 ud af 6 er påbegyndt job eller uddannelse, hvilket bidrager til styrket modstandskraft. Den borger, der ikke er kommet i uddannelse, er på barsel.

70 pct. af deltagerne i 1-1 forældrecoachforløb oplever progression ift. at støtte den unge, styrket relation og øget evne til at håndtere konflikt med den unge

Der er to igangværende forældrecoachforløb. Begge forløb er relativt nye, hvorfor det er for tidligt at måle på progressionen. Der vil med status for 2017 kunne måles på progressionen.

 

To forløb med forældrecoach er fortsat fra 2015 ind i 2016. I det ene forløb er oplevet progression i forhold til styrket relation. Det andet forløb omhandler en ung, der fortsat er udrejst, hvorfor forløbet primært omhandler støtte og samtalepartner.

Tabel 2. Rådgivning og opkvalificering af frontpersonale (foregribende indsatser) 

Resultatmål

Status for 2016

Viden om radikalisering udbredes til min. 1.000 frontmedarbejdere med ungekontakt

VINK har holdt opmærksomhedsoplæg og temadage om radikalisering for omkring 1.600 frontmedarbejdere i 2016. Herunder har deltaget socialrådgivere, beskæftigelseskonsulenter, gadeplansmedarbejdere, integrationsvejledere, lærere, pædagoger og sundhedsplejesker mv.

 

VINK har holdt opmærksomhedsoplæg siden sin start i 2009. I perioden 2012-2016 er der holdt opmærksomhedsoplæg for i alt omkring 5.900 frontmedarbejdere (systematisk registrering af deltagerantal er sket fra 2012).

80 pct. af de frontmedarbejdere og repræsentanter fra civilsamfundet, der deltager i VINK's temadage, oplever sig i stand til at hjælpe unge, der er udfordret af ekstremistiske fællesskabers påvirkning

VINK har afholdt 5 temadage i 2016.

 

Omtrent 75 pct. af deltagerne på temadagene har udtrykt, at de oplever sig i stand til at hjælpe unge, der er udfordret af ekstremistiske fællesskabers påvirkning.

 

VINK har i 2017 fokus på, at oplæggene på temadagene er endnu mere relevante, så en større andel af deltagerne oplever sig i stand til at hjælpe de unge efter deres deltagelse. Herunder vil der særligt være fokus på, at også evt. udenlandske oplægsholdere målrettes til dansk kontekst og lokale udfordringer.

 

Det forventes, at målet nås i løbet af 2017.

100 forældre til unge, der er udfordret af ekstremistiske fællesskabers påvirkning, har deltaget i oplæg om radikalisering

45 forældre har deltaget i forbindelse med oplæg om radikalisering i 2016.

 

VINK opstarter i 2017 en forældre- og pårørendeindsats, som vil medføre, at VINK i højere grad når ud til målgruppen af forældre med oplæg om radikalisering. Det forventes således, at det to-årige mål nås.

200 skoleelever/unge i ungdomsklubber har deltaget i oplæg om radikalisering og demokratiske rettigheder

108 skoleelever/unge har deltaget i forbindelse med oplæg om radikalisering og demokratiske rettigheder i 2016.

 

Det forventes, at målet nås i løbet af 2017.

Tabel 3. Understøttende indsatser i civilsamfundet (forebyggende og foregribende indsatser) 

Resultatmål

Status for 2016

Der afholdes 2 møder i medborgerforum i 2016 og 4 møder i 2017 samt 1 åbent høringsarrangement i 2016 og 2 i 2017

Medborgerforum
Der er i 2016 nedsat et medborgerforum med 22 medlemmer (se bilag 2 for oversigt over medlemmer i medborgerforum).

 

Der er afholdt ét møde i medborgerforum i 2016, samt ét møde i februar 2017. På møderne har været drøftet temaer som forældreinddragelse, civilsamfunds-inddragelse i forebyggelsesarbejdet samt håndtering af konkrete radikaliseringssager i et lokalområde. Næste møde afholdes i juni 2017.

 

Høringsarrangement
VINK har i 2016 haft en tæt dialog med lokale aktører om afholdelse af høringsarrangement på Indre Nørrebro. De lokale aktører efterspørger en længere forudgående dialog for at sikre, at temaer for høringsarrangementet ligger i forlængelse af eksisterende samarbejde i området. Forvaltningen afsøger derfor muligheden af at afholde høringsarrangementer i forlængelse af de lokale partnerskaber og samarbejde i områdefornyelser, som BIF i forvejen deltager i, og hvor høringsarrangementerne kan understøtte temaer, der allerede arbejdes med, og som de lokale aktører og borgeren allerede har udpeget som prioriteter i området. Temaerne kan fx være social kontrol eller forældreinddragelse.

 

VINK afsøger desuden muligheden for at sammenkoble den lokalt opsøgende indsats med PET’s opsøgende civilsamfundsindsats, som bl.a. består af workshops om forældreinddragelse for mødregrupper og lignede aktiviteter.

 

Første høringsarrangement forventes afholdt i foråret 2017.

Minimum 15 lokale aktører og foreninger inddrages i medborgerforum

22 lokale aktører og foreninger deltager i medborgerforum, jf. bilag 2.

80 pct. af de forældre og pårørende, der deltager i forældre- og pårørendekurser, oplever sig bedre i stand til at forstå og engagere sig i de unges tilværelse og oplever, at deres muligheder for at støtte unge i at forlade voldeligt ekstremistiske miljøer styrkes

Indsatsen starter i maj 2017 med lokale sammenkomster i relevante bydele. Civilsamfundet (primært forældre og forældreforeninger) mødes med henblik på at skabe lokale netværk, der kan støtte udsatte unge generelt med en bedre tilværelse og styrke de voksnes bevidsthed og fokus på unge, der rekrutteres til risikomiljøer generelt og til voldelig ekstremisme specifikt.

 

De første resultater vil foreligge med status for 2017.

Udover de ovenfor beskrevne indsatser og driftsopgaver har VINK i 2016 haft særligt fokus på at implementere følgende nye indsatser:

Forebyggende antiradikaliseringsindsats

  • Test af flertalsmisforståelser og negative selvfortællinger: Projektet er et samarbejde mellem Københavns Kommune, herunder SSP København, og Aydin Soei og kriminologerne Flemming Balvig og Lars Holmberg. Der gennemføres i 1. halvår 2017 en pilotundersøgelse i Tingbjerg i samarbejde med skole, klubvæsen og helhedsplan. Undersøgelsen skal afdække, om der hersker sociale overdrivelser vedrørende risikoadfærd som kriminalitet, radikalisering og asocial adfærd blandt børn og unge i området. Resultaterne forventes klar sommeren 2017. Hvis pilotundersøgelsen – som ventet – viser, at der hersker sociale overdrivelser om de konkrete problemer i boligområderne, vil undersøgelsen danne udgangspunkt for udarbejdelse af et projektforslag til, hvordan sådanne sociale overdrivelser kan imødegås.
  • VINK har i 2016 deltaget i udvikling af nye koncepter målrettet online radikalisering i samarbejde med PET. Der arbejdes bl.a. med et træningsprogram for civilsamfundsaktører til udarbejdelse af kampagner, mobilisering af unge stemmer til forebyggelse af online-radikalisering via digitale medier samt udvikling af undervisnings- og informationsmateriale om kritisk tænkning.  

Foregribende antiradikaliseringsindsats 

  • Kriminalforsorgen er i 2016 trådt ind i koordineringsenheden og bidrager herigennem til kvalificering af relevante sager og melder sager ind fra deres institutioner. Kriminalforsorgen screener løbende indsatte for mulig radikalisering. Hvor der er bekymring om radikalisering, sender Kriminalforsorgen sagen til Københavns Politi, som overdrager sagen til koordineringsenheden. Sagen drøftes efterfølgende i fællesskab i koordineringsenheden med henblik på igangsættelse af mulige indsatser. Der vil i 2017 blive arbejdet videre med at udvikle en tværgående indsats, der sikrer de rette tilbud til radikaliseringstruede borgere under indsættelse og ved løsladelse.
  • Der er i 2016 ansat en særlig antiradikaliseringskonsulent i Borgercenter Børn og Unge i Socialforvaltningen, som yder socialfaglig støtte i konkrete sager om bekymring om radikalisering og opkvalificerer medarbejdere i socialfaglige redskaber til det foregribende arbejde.
  • VINK har i 2016 afholdt en workshop om højreradikalisering, herunder unge på den ekstreme højrefløj, for ca. 60 frontmedarbejdere i kommunen med ungekontakt. I 2017 vil VINK øge sin viden om højreradikalisering, opkvalificere mentorer i håndtering af politisk radikalisering samt udarbejde en flyer om VINK’s tilbud til borgere og professionelle om alle former for radikalisering, herunder højreradikalisering. Udvalget forelægges status på området inden sommer 2017.

Indgribende antiradikaliseringsindsats

  • Exit-program for kriminalitetstruede borgere, hvor der desuden er bekymring om radikalisering. Indsatsen er forankret i Enheden for Kriminalpræventive Indsatser i Socialforvaltningen. Projektet tilbyder en skalerbar indsats, herunder motiverende samtaler, arbejde med borgerens tankegang ift. vold og kriminalitet, vejledning om uddannelse og beskæftigelse, vejledning om bolig m.v. Det første forløb i programmet er igangsat i starten af 2017. Koordineringsenheden har ultimo marts 2017 visiteret tre øvrige sager til programmet, hvor borgeren vil blive kontaktet med henblik på at blive motiveret til at indgå i et forløb.

Af VINK's handleplan fremgår, at VINK vil indgå et samarbejde med Dignity om et projekt, som samler op på effekten af at arbejde målrettet med målgruppen af hjemvendte fra konfliktområder og traumatiserede og radikaliseringstruede borgere og deres psykiske helbred som led i forebyggelse af radikalisering. Projektet skal indsamle evidensbaseret viden på baggrund af erfaringen fra de borgerforløb, som Dignity gennemfører. Dignity har søgt om midler hos TrygFonden og afhængig af, at finansiering opnås, opstarter projektet i 2017.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges en status for handleplanen igen i april 2018.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top