Mødedato: 02.05.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring af integrationsoplæg på Børne- og Ungdomsudvalget (A-sag)

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal afgive høringssvar til Børne- og Ungdomsudvalget vedrørende oplæg til ny integrationsindsats på børne- og ungeområdet 2011-2014 og frem samt udmøntningen af en række integrationspolitiske tiltag vedtaget i budget 2011.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udkast til høringssvar, som fremgår af indstillingen, med henblik på fremsendelse til Børne- og Ungdomsudvalget

Problemstilling

Med budget 2011 er der vedtaget en række tiltag til at styrke integration og fordeling af børn i Københavns Kommunes institutioner og skoler. Udmøntningen af tiltagene tager afsæt i et samlet oplæg til en ny strategi vedrørende integration på børne- og ungeområdet 2011-2014 og frem. Samlet set udgør strategioplæg og tiltag Børne- og Ungdomsudvalgets Integrationspakke (se bilag), der blev godkendt af udvalget den 23. marts 2011 med efterfølgende høring i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og hos nøgleinteressenter. Integrationspakken rummer følgende fokusområder:

  • Bedre fordeling i dagtilbud via samarbejde i de nye klynger og sprogpladser i klyngerne (fordeling inden for de enkelte klynger)

  • Styrket trivsel og sprog i dagtilbud via sprogpladser til tosprogede børn i institutioner med få tosprogede børn (både vuggestue og børnehave), sprogvurdering af alle 3-årige børn med et formodet behov for sprogstimulering, med opfølgende sprogvurdering af alle 5-årige børn, der har modtaget sprogstimulering eller senere hen har vist sig at have et behov og endelig en særlig tidlig indsats i 6-8 vuggestuer med de mest udsatte tosprogede børn.

  • Fokuseret rådgivning med basis i et nyt kommunalt sprog- og rådgivningscenter, der får til opgave at monitorere gennemførslen af sprogvurderinger af 3- og 5-årige, den efterfølgende rådgivning af forældre samt koordinering af fordeling af skolestartere og skoleskiftere.
  • Mere blandede skoler, som søges tilstræbt gennem: Københavnermodel 2.0., hvor pladserne går til de børn, der har størst behov uanset etnicitet og baggrund, sprogvurderinger, intensiveret rådgivning om skolevalg, justering af elevoptag i forhold til fritvalgselever (21/24-reglen) med henblik på flere pladser til sprogligt svage børn, analyse af muligheder for ændringer af skoledistrikter og endelig en analyse af muligheder for kapacitetsudvidelse på skolerne på Østerbro og i Indre By. Justering af elevoptag for fritvalgselever kræver en ændring af styrelsesvedtægten for folkeskolen i Københavns Kommune.  

Ovenstående fokusområder udmøntes i en række konkrete tiltag vedtaget i budget 2011 med undtagelse af sprogvurderinger af 3- og 5-årige, der dækkes gennem eksisterende puljer til sprogstimulering. Styrket faglighed i skolerne, bl.a. via ekstra timer i kernefag, indgår som selvstændigt område i budget 2011 og er således ikke en del af integrationspakken. 

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver følgende høringssvar til Børne- og Ungdomsudvalget:

"Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anerkender et gennemarbejdet strategioplæg for bedre integration på børne- og ungeområdet i København 2011-2014 og frem. Udvalget vurderer, at strategioplægget overordnet set understøtter inklusionspolitikkens mål 1: Flere unge styrket ud af folkeskolen og mål 4: Flere skal have gavn af kommunens tilbud samt den overordnede ambition om, at København skal være Europas mest inkluderende storby i 2015. 
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget noterer sig med tilfredshed planerne om kapacitetsudvidelse af skoler i Indre By og på Østerbro samt forslag om indførelse af et 'etnisk' kriterium for fritvalgselever, da de ressourcestærke skoler efter Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets overbevisning bør bære et større ansvar for inklusion af ressourcesvage elever, end de gør idag. Udvalget vil også opfordre til, at der indgås en dialog med de private skoler om et samarbejde med henblik på en mere aktiv inddragelse af de private skoler i inklusionsopgaven.

Et opmærksomhedspunkt fremadrettet bør ifølge Beskæftigelses- og Integrationsudvalget være de sociale og kammeratskabsmæssige konsekvenser af fordelingspolitikken, herunder manglende netværk for nogle børn efter skoletid, som en evaluering af Københavnermodellen peger på.  Skoler, forældrebestyrelser og KKFO'er bør fremadrettet have fokus på etablering af netværk for de tosprogede børn og unge, der ikke bor i skolens nærmiljø.     

Integrationspakken kan med fordel indgå som Børne- og Ungdomsudvalgets handleplan for inklusionspolitikken. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget opfordrer dog Børne- og Ungdomsudvalget til i handleplanen mere direkte at forholde sig til de anbefalede fokusområder for aktiviteter, der er vedtaget under indsatsområde 1 'Alle Børn og Unge skal have en god start på livet' i inklusionspolitikken, herunder 

  • Styrket arbejde med kombination af sprog og faglighed
  • Udvikle elevernes uddannelseskultur
  • Skoler med dårlige faglige resultater styrkes pædagogisk og ledelsesmæssigt
  • Bedre overgang fra skole til ungdomsuddannelse bl.a. gennem mentorordninger
  • Praktikpladser, blandt andet gennem sociale klausuler, til unge i erhvervsuddannelser
  • Fastholdelse af fattige børn og unge i folkeskolen og ungdomsuddannelserne

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vurderer endvidere, at Børne- og Ungdomsudvalgets handleplan bør adressere den ulighed i kompetencer, der gør sig gældende i forhold til de unge, der forlader folkeskolen, da der stadig er en overvægt af tosprogede, der ikke har de fornødne faglige kvalifikationer til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Det anbefales således, at udvalgets handleplan både imødekommer de fordelingsmæssige og faglige udfordringer. 

Endelig foreslår Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at Børne- og Ungdomsudvalget overvejer, om de indikatorer, som indgår for udvalgets område i det nye integrationsbarometer, er dækkende for integrationsindsatsen i Børne- og Ungdomsforvaltningen og den store prioritering af området i Børne- og Ungdomsudvalget. Fx er indikatoren vedrørende karaktergabet forholdsvis snæver, og det kan, set i lyset af den nye PISA etnisk-rapport, overvejes, om indikatoren skal udvides/suppleres for at afspejle udfordringernes omfang.  

Økonomi

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af de indkomne høringssvar fremlægger Børne- og Ungdomsforvaltningen en ny indstilling for deres udvalg hurtigst muligt efter høringsfristens udløb den 5. maj 2011. Børne- og Ungdomsforvaltningen iværksætter efterfølgende implementering af tiltagene vedr. bedre integration og fordeling.

Forslag til ændringer i skoledistrikter fremlægges i en samlet sag for Børne- og Ungdomsudvalget i maj 2011 og sendes efterfølgende i høring, således at Borgerrepræsentationen kan behandle forslagene forud for skoleindskrivningen, der begynder i november 2011.
Børne- og Ungdomsudvalgets samlede integrationspakke kan rekvireres ved henvendelse til Ledelsessekretariatet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen eller downloades via

http://www.kk.dk/PolitikOgIndflydelse/ByensStyre/Moeder/NyeDagsordenerOgBeslutningsreferater/Børne%20og%20Ungdomsudvalget.aspx?show=%2feDoc%2fB%c3%b8rne-+og+Ungdomsudvalget%2f23-03-2011+13.15.00%2fReferat&type=Referat


Morten Binder                                  /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Der var afstemning om godkendelse af høringssvar:

 


Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X

Indstillingen blev dermed godkendt.

 
C og V havde følgende protokolbemærkning

 

C og V nærer stor tvivl om de integrationsmæssige konsekvenser af BUU’s oplæg til ny ”københavnermodel”. C og V kan ikke støtte etnicitet som kriterium for fritvalgsordning.

 

O havde følgende protokolbemærkning:

 

DF mener, at høringssvaret er en tynd kop te, som DF ikke kan støtte. Vi mener, der skal fokus på undervisningsmetoder, så også sprogsvage indvandredrenge synes, det er spændende at gå i skole i stedet for at flytte etniske minoriteter rundt på andre skoler.

Til top