Mødedato: 30.10.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Bedre samarbejde mellem SOF og BUF, 3. og afsluttende programstatus - FÆLLESMØDE BUU, SUD

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget orienteres om slutstatus for programmet for bedre samarbejde mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget tager slutstatus for programmet for Bedre samarbejde mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen til efterretning

Problemstilling

I 2012 (d. 21.03.12, 2012-25759): igangsatte Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget det fælles program Bedre samarbejde mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Programmet løber fra april 2012 til og med oktober 2013. Formålet med programmet er, at forvaltningerne udvikler et tæt og forpligtende samarbejde for at kunne levere gode, rettidige og koordinerede indsatser til børn og unge, der har behov for en specialpædagogisk bistand og en social foranstaltning. Programmet understøtter forvaltningernes fælles mål om, at styrke inklusion, tidlig indsats og de faglige forventninger til børn og unge. Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget har maj 2013 (SUD: 08.05.13, 2013-49746, BUU: d. 22.05.13, 2013-14021) modtaget en kvantitativ status på programmet.

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen har udarbejdet en slutstatus der, kvalitativt såvel som kvantitativt, samler op på programmets mål og aktiviteter (Bilag 1).

Slutstatus viser, at programmet har sat fokus på både de bløde og hårde dele af samarbejdet. Der er undervejs i arbejdet aflivet myter og skabt nye historier om, hvordan skoler, Børnefamiliecenter København og Handicapcenter København, med fokus på at forbedre indsatsen, samarbejder til glæde for de fælles børn, unge og familier. Programmet har således skabt et godt fundament for det fremtidige samarbejde. Et stort kulturarbejde er påbegyndt, der både involverer forskellige fagligheder og organiseringer, hvilket bl.a. indebærer:

Der er etableret fælles strategiske sigtelinjer og større sammenhæng
Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen har de sidste år arbejdet med at styrke inklusion og tidlig indsats. Der har dog ikke altid været et systematisk samarbejde. I regi er programmet er der blevet lanceret en børne- og ungepolitik, der beskriver visionerne for det samlede børne- og ungeområde i Københavns Kommune (BUU: d. 11.09.13 og SUD: d. 18.09.13, 2013-88265). Borgerrepræsentationen 30.10.2013), en forebyggelsesstrategi, der beskriver visioner og mål for arbejdet med børn og unge særlige behov samt handlevejledningen Når du er bekymret for et barn eller en ung, der understøtter medarbejderne, når de er bekymret for et barn eller en ung. Også i forhold til arbejdet med bekymrende elevfravær er der etableret fælles registreringspraksis, mål og handlevejledninger for alle kommunale skoler uanset, hvilken forvaltning de er forankret i.

På børnehandicapområde har man ligeledes arbejdet med at samle viden og udarbejde vejledninger på tværs af Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i forhold til bl.a. træningsområdet. Igen med henblik på at sikre, at borgerne får den bedste sagsbehandling.

Alle disse tiltag er med til at etablere en fælles ledelsesplatform – fra skole- og områdeledelse til direktioner og politiske udvalg – hvor den faglige, strategiske og ledelsesmæssige dialog mellem forvaltningerne fremover er systematiseret. 

Der er etableret et fælles sagsforløb og fleksible tilbud
En spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med slutstatus viser, at selvom det fælles sagsforløb og de fleksible tilbud er nye tiltag, kender alle ledere og 50 % af medarbejderne til tiltagene. Undersøgelse viser også, at det september 2013 står godt til med det tværfaglige samarbejde på skoleområdet. 90 % af lederne og 89 % af medarbejderne vurderer, at der i nogen eller høj grad er et godt samarbejde på tværs af faggrupper i arbejdet med børn og unge med behov for særlig støtte.

Der fælles sagsforløb fungerer fremover som den gældende samarbejdsform på alle almenskoler, for koordineringen af indsatser for elever med behov for både specialpædagogisk bistand og en social foranstaltning. Et vigtigt element i det fælles sagsforløb er aftaleforum. Aftaleforum er en form for udvidet netværksmøde, hvor skole, PPR, fritidstilbud og sagsbehandler fra Børnefamiliecenter København mødes med forældre og evt. barnet eller den unge med det formål at finde og koordinere en helhedsorienteret indsats. De fleksible tilbud – skoleflex, skoleopdatering, skoleloop og tilbageslusning – er ligeledes alle i drift. Formålet med tilbuddene er at give de børn og unge, der kan profitere af en mindre indgribende indsats, øgede muligheder for at bevare tilknytning til almenområdet.

Slutstatus viser endvidere, at der overordnet ses en positiv udvikling for børn, unge og deres familier. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningens politiske mål og pejlemærker på området går i den rigtige retning, hvilket bl.a. prgramaktiviteterne er med til at understøtte:

Inklusion – Børn og unge med særlige behov indgår i fællesskaber, hvor de trives og udvikler sig
Tilgangen til specialtilbud og andelen er af børn og unge, der er inkluderet i almensystemet, er stabil. Det forventes, at programaktiviteter såsom det fælles sagsforløb, aftaleforum og de fleksible tilbud vil være med til at øge inklusionen, idet flere børn og unge på sigt fastholdes og tilbagesluses til almenskolerne, når de er klar til dette. Det forventes ligeledes, at det øgede tværfaglige samarbejde vil øge den oplevede kvalitet af den samlede indsats.

Tidlig indsats - Børn, unge og familier med særlige behov får en så tidlig indsats som muligt
Gennemsnitsalderen ved første underretning såvel som første myndighedsindsats (§ 50 undersøgelse) er faldende. Herudover er brugen af familierettede foranstaltninger i Børnefamiliecenter København stødt stigende. Fordelingen mellem anbringelser og forebyggende foranstaltninger har det sidste år ligget stabilt.

Faglige forventninger - Flere børn og unge med særlige behov får en kvalificerende skolegang
Dette er det eneste mål, hvor der ikke er en positiv eller stabil udvikling. I forhold til andelen af foranstaltningsmodtagere, der gennemfører 9. klasse, er der et fald i forhold til de to foregående år. Andelen er dog steget siden første måling i 2008. De københavnske skolebørns fravær ligger højere end landsgennemsnittet og der ses ikke en positiv udvikling fra skoleåret 2011-2012 til 2012-2013. Forvaltningerne fortsætter derfor det øgede fokus på den koordinerede indsats for elever med bekymrende fravær, der er igangsat i regi er programmet, de følgende år.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indsatser i regi af programmet for Bedre samarbejde mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen overgår til videre udvikling og drift i praksis. Erfaringerne fra programmet inddrages ligeledes i forvaltningernes samarbejde omkring en styrket fælles indsats på områderne for udsatte børn 0-5 år samt børn og unge med handicap 0-25 år.

Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget vil fremover en gang årligt få en status på, hvorledes det går med at nå de fælles mål og pejlemærker på området. Næste gang er i forbindelse med status på forebyggelsesstrategien efteråret 2014.

 

         Else Sommer                                    Anette Laigaard

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top