Mødedato: 30.01.2008, kl. 16:00

10. klasse på Amager

Se alle bilag

10. klasse på Amager

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. januar 2008

 

 

11.      10. klasse på Amager  J.nr. 2007-38856

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til organiseringen af 10. klasse på Amager på baggrund af høring.

 

indstilling og Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1.  at 10. klasses tilbuddene på Peder Lykke Skolen og Amager Fælled Skole omlægges til tilbud i Ungdomsskoleregi, således at KKU derved driver et samlet 10. klasses tilbud på Amager, med selvstændige afdelinger på Jemtelandsgade, Amager Fælled Skole og Peder Lykke Skole.

 

Problemstilling

I forlængelse af udvalgsmødet den 19. december 2007 blev der sendt et forslag i høring om at omlægge Peder Lykke Sko lens og Amager Fælled Skoles 10. klasses tilbud til tilbud i ungdomsskoleregi, idet KKU derved driver et samlet 10. klasses tilbud på Amager. Udvalget skal på baggrund af de indkomne høringssvar træffe endelig beslutning om 10. klasse struktur og indhold på Amager.

 

Løsning

Der er indkommet høringssvar fra de tre involverede skoler. Peder Lykke Skolen og Amager Fælled Skole peger på en række udfordringer og problemstillinger, hvis forslaget om at flytte den organisatoriske forankring af deres 10. klasses tilbud realiseres. Udfordringerne knytter sig bl.a. til den delte ledelse (der kommer til at være unge som folkeskolens leder ikke har ansvar for, på skolen), til udfordringer i samarbejdet med en anden skole (samarbejde om kopier, lokaler, it, skolebibliotek osv.) og til fremtidig anvendelse af de fysiske rammer (de har ikke interesse i at udlåne/dele lokaler med KKU). På den baggrund foreslår begge skoler at vente med at omorganisere 10. klasse indtil der er truffet mere endelige beslutninger om 10. klasse. Ungdomsskolen peger på de faglige, økonomiske og organisatoriske fordele der ligger i forslaget, og fremhæver at det både stemmer overens med intentioner og præmisser bag den nye 10. klasses lov, og med hensigterne bag Uddannelse til Alle og målsætningen om, at 95% af en årgang i 2015 gennemfører en ungdomsuddannelse.  Endelig er Ungdomsskolens bestyrelse opmærksom på, at der kan være udfordringer for ledere, lærere og elever ved at være delt på 3 adresser, men fremhæver samtidig også, at disse udfordringer ikke bør overskygge de pædagogiske og faglige fordele ved forslaget. Høringssvarene vedlægges som bilag 1.

Forvaltningen indstiller, at forslaget om at omlægge Peder Lykke Skolens og Amager Fælled Skoles 10. klasses tilbud til tilbud i ungdomsskoleregi fastholdes.

For det første vil der uomgængeligt være udfordringer forbundet med samarbejdet mellem to skoler på samme matrikel. Sådanne udfordringer er imidlertid ikke uoverstigelige og skal ikke overdrives. Der findes allerede et antal eksempler på samarbejdsflader (og løsningsmodeller) mellem folkeskolen og et på samme matrikel beliggende ungdomsskoletilbud, der kan bruges som udgangspunkt for konkrete aftaler mellem Peder Lykke Skolen/Amager Fælled Skole og Ungdomsskolen.

For det andet vil en udsættelse af beslutningen ikke løse de faglige, organisatoriske og økonomiske udfordringer, der ligger til grund for de foregående 10. klasses indstillinger, der har været behandlet i BUU i efteråret 2007. Når alternativerne til den nuværende organisering af 10. klasse i vid udstrækning er større organisatoriske enheder, vil en fremtidig følge også være, at flere organisatoriske enheder kan ligge på samme matrikel, idet én selvstændigt beliggende 10 klasse ikke anses for realiserbar i København.

En omlægning på Amager kan omvendt anses for en mulighed for i mindre skala at få belyst og vurderet de udfordringer og muligheder, der knytter sig til etablering af større organisatoriske enheder, inden der træffes nye permanente beslutninger om 10. klasses strukturen for hele Københavns Kommune.

Endelig må udfordringerne med samplacering af elever i hhv. 0-9. klasse og 10. klasse i ungdomsskolen kunne håndteres konkret – evt. med løbende justeringer i de fysiske rammer - når også der er 10. klasses elever på de pågældende skoler i dag.

Det er alt i alt forvaltningens opfattelse, at der vil være udfordringer ved omlægningen, men at disse rimeligvis kan overkommes forud for skoleåret 2008/09, og at de ikke overskygger de gevinster, der i øvrigt er ved etablering af et større 10. klasses miljø på Amager.

 

Økonomi

Der er en separat 10. klasses budgetmodel under udarbejdelse, som grundlæggende stemmer overens med principperne bag den nye budgetmodel for folkeskolen, og som tager udgangspunkt i et beløb pr elev. Den reduktion i Peder Lykkes Skolens og Amager Fælled Skoles økonomi som vil opstå, hvis indstillingen tiltrædes, vil derfor hænge nært sammen med en reduktion i aktiviteterne (dvs. færre elever). Der er med andre ord tale om en økonomisk neutral omfordeling af aktiviteter og tilhørende ressourcer.

 

Videre proces

Der vil blive tilrettelagt en implementeringsproces med fokus på tre temaer

1)     Samarbejdsaftaler. Med afsæt i konkrete erfaringer etableres samarbejdsaftaler eller lignende, der tager højde for deling af kopimaskiner, it, bibliotek, lokaler osv.

2)     Overdragelse af viden og kompetence ift. de eksisterende 10. klasses tilbud (evt. lærerforflyttelser). Mulighederne for at overføre lærerressourcer fra de eksisterende 1 0. klasses miljøer til KKU – under skyldig respekt for lærerforflyttelsesaftaler og lærernes motivation og interesse – undersøges.

3)     Muligheder for hensigtsmæssig udnyttelse af de fysiske rammer. Det drøftes og afklares om der inden for de eksisterende budgetter og aktuelle samt potentielle fremtidige placeringer af 10. klasses lokaler/facililteter på Peder Lykke Skolen og Amager Fælled Skole, kan ske fysiske understregninger af de nye organisatoriske rammer, som opleves hensigtsmæssig af alle parter.

 

Bilag

1. Høringssvar

 

        

                      Else Sommer                                                                Jan Dehn

 



 

Bilag

Til top