Mødedato: 27.02.2008, kl. 16:00

Pladssituationen på 0-2 års området

Se alle bilag

Pladssituationen på 0-2 års området

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. februar 2008

 

 

9.      Pladssituationen på 0-2 års området   J.nr. 2008-27434

 

 

 

Udvalget skal drøfte pladssituationen på 0-2 års området samt tage stilling til forslag om orienteringen af udvalget fremover og forslag om analyse af anvisningsreglerne.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at der fremover gives status på overholdelsen af pasningsgarantien i denne form hver anden måned

2. at orienteringen om status på ventelisten for 0-2 årsområdet tages til efterretning

3. at orienteringen om status på nye projekter inden for nuværende anlægsramme tages til efterretning

4. at forvaltningen fremlægger forslag til revideret og omprioriteret anlægsramme på næstkommende udvalgsmøde

5. at forvaltningen fremlægger forslag om midler til etablering af evt. yderligere pladser i budget 2009, når der er kommet nye behovstal i juni 2008

6. at konsulentfirmaet Deloitte arbejder på et design til analyse af anvisningsreglerne samt påvirkende faktorer.

 

Problemstilling

Københavns Kommune er p.t. i stand til at holde den nationale pasningsgaranti. I Københavns Kommune tilbydes forældrene plads inden for to måneder inden for kommunens grænser, men det e r ikke muligt at holde det serviceniveau, som er besluttet i København, hvor forældrene tilbydes plads inden for 4 kilometers afstand af deres bopæl. BUU besluttede på sit møde den 14. november 2007 (J.nr. 2007-86676), at der indtil videre vedtages en ændring af pasningsgarantidefinitionen med henblik på akutsituationer på garantiventelisten, således at barnet sikres pasning inden for to måneder så tæt på hjemmet som muligt. Det vil sige som udgangspunkt i eget distrikt eller nabodistrikt, men hvis ikke dette er muligt så i en af byens andre dagtilbud, som ligger længere væk.

 

 

Løsning

Med henblik på:

 

·        at sikre et hurtigt beredskab, hvis der opstår akut pladsmangel

·        at sikre en løbende hensigtsmæssig pladsstyring af de eksisterende pladser

·        at sikre den mest korrekte angivelse af behovet for flere pladser

·        at sikre formidling af det aktuelle behov og status på området

 

arbejder BUF med en række forskellige analyseredskaber i forhold til antallet af pladser, anvisning af disse og behovsmønstre.

 

I bilag 1 gennemgås status på ventelisterne via forskellige indgangsvinkler. Der analyseres på de specifikke ventelister, samt garantiventelisterne, hvor de førstnævnte ventelister sikrer opskrivning og plads på de to institutioner forældrene ønsker mest, mens sidstnævnte ventelister sikrer forældrene plads på det tidspunkt, som de ønsker, men ikke nødvendigvis det sted, hvor de ønsker en plads. I fremstillingen indgår en række underopdelinger med henblik på at beskrive, hvilke situationer forældrene kan være i, når de står på ventelisten og, hvad dette betyder for forvaltningens overholdelse af pasningsgarantien.

 

I bilag 2 gennemgås dels det behov, der fremstår på baggrund af sidste års befolkningstal, dels den kapacitet, der er til rådighed og dels status på, hvilke yderligere projekter, forvaltningen arbejder med og forventer at kunne etablere inden for den nuværende anlægsramme

 

I bilag 3 gives en status på, hvad forvaltningen p.t. estimerer, der mangler af pladser, hvor der er tale om direkte tilknyttede anlægsudgifter. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at nuværende estimater er på baggrund af sidste års befolkningsprognose. Dette års befolkningsprognose forventes at komme primo maj, hvorefter forvaltningen kan fremlægge årets behovsprognose primo juni. Det forventes, at denne kommende prognose vil vise et større behov.

 

Forvaltningen vil på næstkommende udvalgsmøde fremlægge forslag til revideret og omprioriteret anlægsramme.

 

Inden for den allerede vedtagne anlægsramme i BUF vil det være nødvendigt at foretage nogle omprioriteringer med henblik på at etablere flere 0-2 års pladser tidligere i forløbet end ellers planlagt.

 

Ydermere vil det af denne indstilling fremgå, hvilke frihedsgrader inden for den givne anlægsramme, der vil kunne bidrage til en mere smidig og fleksibel anvendelse af anlægsmidlerne til sikring af den nødvendige bevarelse og udbygning af pladser på hele 0-17 års området.

 

Det vil dog ikke være tilstrækkeligt at omprioritere den eksisterende ramme, hvis behovet som forventet stiger yderligere de kommende år. Forvaltningen vil i giver fald fremlægge forslag om midler til etablering af yderligere pladser i budget 2009, når der er kommet nye behovstal i juni 2008. Af bilag 3 fremgår vurderingen af, hvilke pladser, der skal anlægges p.t., men dette behov vil blive justeret, når de sidste nye tal foreligger. Det er Koncernservice, der behandler befolkningsdata fra Danmarks Statistik, således at der fremkommer en befolkningsprognose på distriktsniveau, mens det er Børne- og Ungdomsforvaltningen samt det eksterne konsulentfirma Dynasoft, der derefter overtager tallene og på baggrund af disse beregner en behovsprognose.

 

Ud over ovenstående er der taget kontakt med konsulentfirmaet Deloitte med henblik på, at de gennemfører en analyse af anvisningsreglerne og, hvorvidt det er muligt ved en ændring af disse at udnytte en større del af den eksisterende kapacitet eller gøre kapaciteten mere fleksibel.  Deloitte vil derudover se på, hvilke evt. andre faktorer, der påvirker muligheden for at overholde pasningsgarantien og, om det vil være hensigtsmæssigt at ændre nogle af disse.

 

ØKONOMI

-

 

Bilag

1.Orienteringsnotat om venteliste- og pladssituationen på 0-2 årsområdet

2.Grafisk fremstilling af kapacitet, behov og planlagte projekter

3.Opsummering af nuværende estimat af behov for anlæg af yderligere pladser

 

 

 

         Else Sommer                                  Henriette Bjørn Nielsen

 

 



 

Til top