Mødedato: 23.05.2007, kl. 15:00

Socialrådgivere på skolerne - 4 ugers fristen

Se alle bilag

Socialrådgivere på skolerne - 4 ugers fristen

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. maj 2007

 

 

5.      Socialrådgivere på skolerne - 4 ugers fristen

  J.nr. 2007-7854

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til 1) hvordan målet om handling inden for 4 uger nås i forhold til Socialforvaltningens arbejde med det enkelte barn og dets familie og 2) ændringsforslag til projektbeskrivelse for socialrådgivere på skolerne.

BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at                            udvalget tager Socialudvalgets (SUD) beslutning til efterretning om at indarbejde BUUs ændringsforslag i projektbeskrivelsen med undtagelse af punktet vedrørende sagsbehandling

2. at                            udvalget godkender, at socialrådgiverne skal understøtte den tidlige indsats på skolerne ved, at der senest 4 uger efter at en sag er indledt iværksættes relevant tilbud om støtte i skoleregi til de familier der ikke selv kan løse problemerne og/eller ved at sikre, at Socialforvaltningen (SOF) går videre med sagen ifølge de normale sagsbehandlingsprocedurer

3. at                            udvalget tager til efterretning, at SOF følger særlige procedurer i akutte sager.

 

 

PROBLEMSTILLING

Af forligsteksten Faglighed For Alle fremgår det, at: "So cialrådgivere på skolerne skal sikre tæt koordinering mellem skole og socialcenter, således at ressourcesvage familier senest 4 uger efter sagens indledning modtager tilbud om relevant støtte når familierne ikke selv kan løse problemerne". BUU besluttede den 15. november 2006 at rette henvendelse til SUD med henblik på at få udvalgets bud på, hvordan målet om handling indenfor 4 uger nås i forhold til SOF arbejde med det enkelte barn og dets familie. Den 22. november 2006 blev der sendt brev til SUD herom (bilag 1). BUU har efterfølgende, på et møde den 14. marts 2007 i forbindelse med behandling af projektbeskrivelsen for socialrådgivere på skolerne (bilag 2) anmodet SUD om en række ændringsforslag, herunder at socialrådgiverne skal påtage sig sagsbehandling efter behov. SUD har på et møde den 9. maj 2007 truffet beslutning om ændringsforslagene.

 

LØSNING

SUD har i brev af 12. januar 2007 svaret på BUUs henvendelse vedrørende 4-ugers fristen. Ifølge SUD knytter kravet til handling inden for 4 uger sig til tilbud og indsatser, der igangsættes i eller af skolen, og det er socialrådgiverens opgave at sikre rådgivning til barn, forældre og skole for at understøtte denne indsats (bilag 3). I brevet understreges det, at socialrådgivernes primære opgave er at indgå i et tæt samarbejde med skole, familie og eventuelt SOF omkring de elever, som skolen og socialrådgiveren vurderer, har behov for en ekstra indsats. Socialrådgiveren skal således bidrage til at understøtte skolen i den tidlige indsats. Der peges på, at det i høj grad er det samarbejde, der opbygges mellem skole og socialrådgiver, der kommer til at ligge til grund for, om indsatsen i skoleregi kan gennemføres indenfor 4 uger – ligesom skoleområdets generelle organisering af den forebyggende indsats har betydning herfor. SUD vil sikre, at socialrådgiverne bliver klædt på til at understøtte skolen i det forebyggende arbejde med en tidlig og hurtig indsats ved supervision og efteruddannelse af socialrådgiverne.

SUD har på et møde den 9. maj 2007 besluttet, at imødekomme alle BUUs ændringsforslag, med undtagelse af anmodningen om at indskrive i projektbeskrivelsen, at socialrådgiverne skal påtage sig sagsbehandling efter behov. Ifølge SUD skal socialrådgiverne ikke påtage sig sagsbehandling, idet sagsbehandling i underretningssager og undersøgelser i forhold til skolens børn vil bryde væsentligt med opgaverne vedrørende rådgivning og sparring med forældre, lærere og børn om tidlig indsats, som er omdrejningspunktet for projektet. Der peges på, at socialrådgiverne ikke kan være myndighedsperson, der træffer afgørelser om anbringelse og andre foranstaltninger og på samme tid rådgivningsperson i forhold til skole og forældre. Målet om hurtigere sagsbehandling bør i stedet søges opnået via tidlig og præcis informationsudveksling mellem socialrådgivere på skolen og undersøgelsesteamet.

I indstillingen til SUD har SOF gjort opmærksom på, at BUUs anmodning om at socialrådgivere skal påtage sig sagsbehandling efter behov er i konflikt med de skærpede retningslinjer og selvstændig organisering af et undersøgelsesteam (bilag 4), der er godkendt af SUD i forbindelse med ønsket om at styrke og effektivisere undersøgelsesarbejdet.

Til orientering følger det af disse retningslinjer, at SOF i akutte situationer - fx hvor der er mistanke om, at barnet er udsat for groft omsorgssvigt, at barnets liv/helbred er i fare eller at barnet er til fare for andre – vil tage øjeblikkeligt kontakt til barnet/den unge, dennes familie og evt. andre relevante parter med henblik på at udrede situationen. Når der tages kontakt til barnet/den unge vurderes det, om der skal iværksættes akutforanstaltninger. Endvidere fremgår det af retningslinjerne, at såfremt en sag går videre i socialforvaltningsregi, vil SOF ved modtagelse af en underretning behandle sagen efter de gældende sagsbehandlingsfrister. Heraf følger, at der som udgangspunkt ikke bør gå mere end 4 uger fra modtagelsen af underretningen til den endelige beslutning om, at forelægge forældrene og barnet/den unge, hvorvidt der skal indledes en undersøgelse af barnet eller den unges nærmere forhold. Dette med henblik på at vurdere, om et barn eller en ung og familie har behov for en social indsats, der kan afhjælpe problemerne og medvirke til at skabe sammenhæng og kontinuitet i barnets eller den unges liv. Såfremt det besluttes at iværksætte en undersøgelse er sagsbehandlingstiden fra iværksættelse af en undersøgelse fastsat til, at 80 % af undersøgelserne skal være færdige inden 3 måneder. Herefter er sagsbehandlingsfristerne for udarbejdelse af handleplan og iværksættelse af indsatsen mellem 6-8 uger afhængigt af hvilket konkret tiltag, der er nødvendigt.

I indstillingen til SUD havde SOF endvidere gjort opmærksom på, at forudsætningerne for normeringen af socialrådgivere på skolerne vil blive ændrede, hvis socialrådgiverne skal udføre sagsbehandling. En væsentlig del af socialrådgivernes tid vil skulle benyttes til behandling af underretninger og undersøgelser, hvorfor normeringen af socialrådgivere pr. skole skal sættes væsentligt op, hvis ændringsforslaget indføjes i projektbeskrivelsen. Det vil også betyde mindre til den forebyggende indsats, der er omdrejningspunktet for projektet.

På baggrund af ovenstående anbefaler forvaltningen, at BUU godkender, at "Socialrådgiverne skal understøtte den tidlige indsats på skolerne ved, at der senest 4 uger efter at en sag er indledt iværksættes relevant tilbud om støtte i skoleregi til de familier der ikke selv kan løse problemerne og/eller ved at sikre, at Socialforvaltningen går videre med sagen ifølge de normale sagsbehandlingsprocedurer". Det er forvaltningens vurdering, at ovenstående mål vil betyde en betydelig styrkelse af den tidlige og forebyggende indsats på skolerne.

 

VIDERE PROCES

Såfremt BUU tager punkterne i nærværende indstilling til efterretning, vil projektet blive igangsat med henblik på implementering pr. 1. august 2007.

 

BILAG

1. Brev fra Børne- og Ungdomsudvalget til Socialudvalget den 22. november 2006

2. Projektbeskrivelse for organiseringen af socialrådgivere på skolerne

            2a. Specificeret budget for socialrådgivere på skolerne

            2b. De 25 udvalgte skoler i projekt "socialrådgivere på skolerne"

            2c. Implementeringsplan for projekt "socialrådgivere på skolerne"

3. Brev fra Socialudvalget til Børne- og Ungdomsudvalget den 12. januar 2007

4. Socialforvaltningens retningslinjer for indgriben på baggrund af underretninger

 

 

                          Else Sommer                                       Lise Poulsen

 



 

Til top