Mødedato: 22.06.2022, kl. 11:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Sigtepunkter og midler til en grøn folkeskole

Se alle bilag

Der er udarbejdet sigtepunkter for en grøn folkeskole og budgetnotat til brug for forhandlingerne om budget 2023. Borgerrepræsentation besluttede den 21. maj 2021 – efter ønske fra Ungeråd KBH – at der skal udarbejdes en handleplan for en grøn folkeskole. I 2022 har en bredt sammensat taskforce og følgegruppe arbejdet med foreløbige anbefalinger til en handleplan, og arbejdet har indtil nu resulteret i fem sigtepunkter og en række forslag til indsatser, der kan indgå i forhandlingerne om budget 2023. Udvalget skal tage stilling til både sigtepunkterne og budgetnotatet.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at de fem sigtepunkter for handleplan for en grøn folkeskole godkendes, så de kan sætte retning for en kommende handleplan for grøn folkeskole, jf. bilag 1.

2. at budgetnotat - jf. bilag 2 - godkendes, så det kan indgå i forhandlingerne om Budget 2023.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 11. august 2021, at handleplanen for en grøn folkeskole skal udarbejdes efter anbefaling fra en taskforce. Udvalget pegede på, at handleplanen kan tage afsæt i skolens læringsaktiviteter, i de fysiske rammer og læringsrum, i skolens omverden, i driften af skolens bygninger, indkøb, madordninger og demokratiske processer på skolen.

I budget 2022 blev der afsat midler til at facilitere taskforcen og til at indsamle viden, afprøve konkrete aktiviteter og kortlægge eksisterende grønne indsatser. Taskforcen består af en bred kreds af aktører inden for klima, miljø, drift og læring i folkeskolen og har holdt to workshops (den 3. marts og den 12. maj) af i alt tre workshop planlagt i 2022.

Der er endvidere nedsat en følgegruppe med de faglige organisationer, elev- og forældrerepræsentanter samt andre forvaltninger til at følge arbejdet med en grøn folkeskole.

Arbejdet i taskforce og følgegruppe har foreløbigt resulteret i formuleringen af forslag til 5 sigtepunkter og konkrete forslag til indsatser, som kan kickstarte arbejdet med en grøn handleplan i skolerne. Indsatserne fremgår af budgetnotatet, der kan indgå i forhandlingerne om Budget 2023.

Løsning

Sigtepunkterne skal sætte den overordnede retning for arbejdet med handleplanen og dermed give Taskforcen et grundlag for det videre arbejde med anbefalinger til en kommende handleplan, som forelægges til politisk godkendelse i 2022. Forslag der kræver finansiering fremlægges nu, så de kan indgå i forhandlingerne om Budget 2023 og indgå i den kommende handleplan.

Forslag om 5 sigtepunkter, som sætter retning for en grøn folkeskole (bilag 1)

De foreslåede 5 sigtepunkter er formuleret med udgangspunkt, hvilke kompetencer og oplevelser eleverne skal have i en grøn folkeskole. Sigtepunkterne hviler på en bred tilgang til grøn folkeskole, der både involverer viden om klimaforandringer, handlekompetencer, natursyn, inddragelse af eleverne i samarbejde med erhverv og lokalområdet, overgang til ungdomsuddannelse og praksisfaglighed. Denne tilgang er valgt på baggrund af drøftelserne med taskforce og følgegruppe og har resulteret i flg. sigtepunkter:

- Børn og unge er i stand til at skabe forandring i forhold til klimaudfordringen

- Børn og unge er i stand til at handle ressourcebevidst

- Børn og unge har viden og tilknytning til naturen

- Børn og unge har viden og kompetencer til fremtidens grønne jobs

- Børn og unge går i en klimabevidst skole i en grøn storby

Forslag om konkrete indsatser, der kræver finansiering (bilag 2)

Budgetnotatet bygger på forslag og ideer, der er kommet frem i inddragelsesprocessen indtil nu og omfatter 4 indsatser:

1. Alle skoler får tid og support til selv at udvikle en grøn profil på alle skoler. Dette arbejde vil foregå i et bredt samarbejde, der involverer ledelse, pædagogisk personale, teknisk personale, elever og skolebestyrelse. Herudover foreslås det at fortsætte arbejdet i Taskforcen, så der fortsat er inspiration til udvikling af skolernes grønne profil. (10 mio. årligt)

2. Et bredt løft af grønne kompetencer for det pædagogiske personale og ledelserne. Der foreslås uddannelse af grønne facilitatorer og praksisnært samarbejde mellem naturskoler, Københavns Professionshøjskole og teams på skolerne samt konkret inspirationsmateriale til arbejdet med den grønne profil i både fag, tværfagligt og projektarbejdet. (5 mio. kr. årligt)

3. Udvidelse af læringsforløb uden for skolen bl.a. flere grønne Åben Skole forløb, med fokus på naturoplevelser, virksomhedskontakt og praksiserfaringer. Blandt andet forslås støtte til samarbejdet ”Grønne Rødder” med Københavns Skolehaver. Derudover foreslås valgfag og talentforløb til unge, som kan understøtte elever med særlig interesse for miljø og klima samt en udvidelse af erhvervsplaymakerordningen, som kan understøtte kontakten til grønne praktikpladser og fritidsjobs. (5 mio. kr. årligt)

4. Støtte til etablering og ændring af de fysiske læringsrum, hvor eleverne via skærme fx kan følge skolens forbrug og forsyning eller have planter og dyr, som kan bruges som læringsaktiviteter. Forslaget indeholder desuden en planlægningsbevilling til Naturcenter Amager Strand til en udvidelse af deres aktiviteter i samarbejde med Den Blå Foreningsby (10 mio. i alt i årene 2023-2026).

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Budgetnotatet kan indgå i forhandlingerne om budget 2023.

Udvalget får forelagt et forslag om handleplan for en grøn folkeskole inden udgangen af 2022.

 

Tobias Børner Stax                                        Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 22. juni 2022:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt, idet budgetnotatet præciseres, så sætningen ”Der foreslås derudover et samarbejde med Københavns Skolehaver og Grøndalsvænget skole om ”De Glade Rødder” ændres til ”Der foreslås derudover et samarbejde med Københavns Skolehaver og fx Grøndalsvænget skole om ”De Glade Rødder”.

Til top