Mødedato: 21.02.2018, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Etablering af yderligere pladser på vuggestueområdet

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til, om der skal indføres nye tiltag i anvisning af pladser til dagtilbud for at håndtere et stigende børnetal i byudviklingsområderne.

Sagen vedrørende etablering af yderligere vuggestuepladser blev oprindeligt behandlet i BUU den 17. januar 2018. I forbindelse med behandlingen benyttede Enhedslisten og Alternativet sig af standsningsretten jf. §23 i lov om kommunernes styrelse, hvorfor sagen blev indbragt for Borgerrepræsentationen. Sagen blev behandlet i Borgerrepræsentationen den 1. februar 2018, hvor det efter afstemning blev besluttet, at udvalgshenvise sagen til BUU, der således skal behandle sagen på ny.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at udvalget godkender, at der oprettes garantigrupper, hvor det er muligt på tværs af byen
  2. at udvalget godkender at der midlertidigt indføres obligatorisk opnormering i vuggestuer fra 12 til 14 børn i institutioner, som er bygget til det
  3. at udvalget drøfter eventuelle øvrige tiltag for at skabe yderligere midlertidig kapacitet til de 0-2 årige børn
  4. at udvalget får månedlig status på udviklingen på garantiventelisten, der drøftes kvartalsvist i BUU
  5. at forvaltningen nedsætter en følgegruppe bestående af relevante faglige organisationer, forældreorganisationer samt forvaltningen med henblik på at monitorere udviklingen på området

Problemstilling

For fortsat at sikre pasning til alle københavnere inden for den besluttede 4 km grænse er det nødvendigt midlertidigt at skaffe mere kapacitet til de 0-2 årige børn. Der er på nuværende tidspunkt så stor forskel mellem behovet for pladser og kapacitet, at der på trods af de igangsatte håndtag for at skaffe mere såvel permanent som midlertidig kapacitet, er stor risiko for at forvaltningen i løbet af de kommende måneder kan blive tvunget til bryde servicemålet om pasning inden for 4 km. Forskellen mellem behovet og antallet af pladser skyldes dels, at der særligt i de nye byområder er kommet flere børn end prognoserne har forudsagt, dels at det ikke på den korte bane har været muligt at etablere det nødvendige antal nye permanente pladser. I tillæg hertil har væsentlig flere forældre skrevet sig på garantiventelisten for at få en plads.

I budgetterne afsættes der løbende anlægsmidler til etablering af permanente pladser, men anlægstider på nybyggeri og udfordringer med at finde egnede byggegrunde og afklare plangrundlag mv. betyder, at efterslæbet formodentlig først er indhentet i 2023. For at håndtere efterslæbet midlertidigt, har kommunen derfor i budget 2018 afsat midler til tidlig opstart af nye institutioner i midlertidige pavilloner. BUF, Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har et tæt samarbejde for at sikre, at pavillonerne opstilles på en række grunde i behovsområderne. Der er på nuværende tidspunkt bestilt pavilloner til 63 daginstitutionsgrupper. Det er nødvendigt, at der hurtigt opstilles pavilloner, da det er en forudsætning for at sikre det nødvendige antal pladser. Opsætningen af pavilloner kan dog ikke tage presset her og nu, da de fleste pavilloner først forventes at kunne tages i brug i løbet af efteråret 2018.

Indtil det tilstrækkelige antal pavilloner er opstillet, er der behov for at benytte midlertidige håndtag for at imødekomme en ændret adfærd, hvor flere og flere københavnere skriver sig på garantilisten for at få en vuggestueplads.

Garantiventelisten er en liste, hvor alle børn på 4 måneder kan skrives op og tilbydes en plads fra de er 26 uger, og når de står her, skal kommunen tilbyde dem en plads inden for to måneder. Reglerne for garantilisten følger de lovgivningsmæssige regler for, hvad forældre kan kræve af kommunal sikkerhed for pasning – den såkaldte pasningsgaranti. Garantilisten er et alternativ til, at forældre vælger at skrive sig på venteliste til en specifik institution og så vente på, at det bliver deres tur til at få en ledig plads. Som det ses nedenfor i figur 2, har der i 2017 været markant flere opskrivninger end i 2015 og 2016. Siden oktober 2017 har der særligt været en stigning på Amager, Vesterbro og i Valby. Igennem hele 2016 stod der 223 børn på listen og i 2017 var det tilsvarende tal 1.322.

Figur 2. Opskrivning på garantiventelisten (2015-2017) pr. 31. januar 2018

Forvaltningen har fra sommeren 2017 igangsat en række tiltag for at sikre pasningsgarantien indenfor 4 km, der er Københavns Kommunes fastsatte serviceniveau for afstand fra bopæl til institution. Det er bl.a. frivillig merindskrivning i vuggestuer, konvertering af fællesrum til stuer og omlægning af børnehavegrupper til vuggestuegrupper. Derudover arbejdes der på nuværende tidspunkt på oprettelse af flere dagplejepladser, flerbørnsdagplejer og en udflytterinstitution. Alle tiltagene er beskrevet i bilag 1.

De forskellige tiltag er vigtigst at implementere i byudviklingsområderne, men da indskrivning i dagtilbud ikke foregår i distrikter som på skoler, forplanter presset sig gennem byen som ringe i vandet, hvorfor håndtagene bruges bydækkende.

Tiltagene igangsat af forvaltningen vurderes ikke at være tilstrækkelige til at håndtere presset på garantiventelisten, og det er derfor nødvendigt med nye tiltag. Disse tiltag kræver politisk beslutning, såfremt kommunen skal opretholde serviceniveauet med en 4 km grænse.

Løsning

De mulige løsninger for at etablere ekstra midlertidig kapacitet er dels tiltag som kræver politisk beslutning før de igangsættes, dels tiltag som kræver politisk beslutning om tilførsel af budgetmidler før de igangsættes. Alle løsninger er beskrevet yderligere i bilag 1.

Tiltag som kræver politisk beslutning før de igangsættes

Oprettelse af garantigrupper

Det mest direkte og effektive håndtag til at sikre børn på garantiventelisten en plads er at oprette særlige grupper til børn på garantiventelisten. Det skyldes, at der i disse grupper ikke vil være en ordinær venteliste, der skal håndteres inden en plads kan gives til et barn på garantilisten. Derved bliver det betydeligt lettere at opfylde lovgivningens krav om maksimal ventetid på to måneder efter opskrivning. Garantigrupper var sidst i anvendelse i 2012-13, hvor der også var betydeligt pres på kapaciteten. Det foreslås, at håndtaget bruges fra 2018 til 2019 og efterfølgende udfases, så der igen anvises til alle pladser via det almindelige ventelistesystem.

Det er nødvendigt, at garantigrupperne etableres i nye institutioner eller institutioner, som ikke på nuværende tidspunkt har en venteliste. Derfor er det kun muligt at etablere 5 grupper nu. Efter at børnehavebørn omkring maj er rykket i skole, og presset på kapaciteten derved aftager i en periode, vil forvaltningen undersøge, om der kan etableres yderligere garantigrupper. Når pavilloner til tidlig opstart af nye institutioner bliver etableret i løbet af efteråret 2018, vil det være muligt at oprette yderligere grupper. Forvaltningen forventer at oprette omkring 20 garantigrupper i alt, men det præcise antal afhænger af udviklingen på garantilisten.

Obligatorisk opnormering af vuggestuer fra 12 til 14 børn

Med 2. at-punkt indstiller forvaltningen, at der indføres obligatorisk midlertidig opnormering i de vuggestuer, som er bygget fleksibelt, så der fysisk er plads til 14 børn på en stue. Opnormeringen er et effektivt håndtag, som her og nu kan skabe ca. 200 nye pladser. De 14 børn er flere end den almindelige gruppestørrelse på 12 børn. At der i flere særligt nybyggede institutioner er plads til 14 børn skyldes, at stuerne er bygget til at rumme enten børnehave- eller vuggestuegrupper. Stuerne er således bygget til at rumme 22 børnehavebørn, hvilket giver fysisk mulighed for at etablere grupper med 14 vuggestuebørn.

Opnormeringen vil betyde, at der kan være 14 børn på stuer, der vurderes at kunne håndtere det fysisk samt arbejds- og børnesammensætningsmæssigt. I takt med at de store børnehavebørn rykkes i skole og i fritidstilbud fra april til august vil antallet af børn i vuggestuerne igen vende tilbage til 12. Indskrivning af ekstra børn vil således dække en periode på nogle måneder.

Der følger ressourcer med til dagtilbuddene til pasning af de ekstra børn, hvorfor forslaget ikke påvirker ratioen af børn pr. voksen. En institution kan undtages opnormering, hvis helt særlige forhold gør sig gældende. Håndtaget var sidst i brug i perioden 2008-2010, hvor det var med til at afhjælpe de daværende udfordringer med at opretholde pasningsgarantien.

Ændring af kommunens pasningsgaranti fra 4 km fra bopælen til 6 km

Der er kun lovkrav om pasningsgaranti inden for kommunegrænsen. En ændring af kommunens nuværende servicemål fra 4 km pasningsgaranti til 6 km fra bopælen giver mulighed for at optimere kapacitetsudnyttelsen, da børn på garantiventelisten så kan anvises plads i en institution, der ligger op til 6 km fra bopælen. Forvaltningen vurderer, at det vil have en effekt, der svarer til etablering af 100 pladser.

Tiltag som kræver politisk beslutning og tilførsel af budgetmidler før de igangsættes

Pasning af eget barn

Pasning af eget barn er en ordning, hvor forældrene får tilskud til at passe deres egne børn. Tilskuddet må iht. lovgivningen på området maksimalt udgøre 85% af den billigste plads i et dagtilbud til samme aldersgruppe. Der er ingen minimumsgrænse for tilskuddet. I København betyder det, at tilskuddet kan udgøre op til 90.000 kr. årligt. Ifølge loven gælder der en minimumsperiode på 8 uger og et maksimum på 1 år for at modtage tilskuddet. Kommunen kan godt fastsætte en længere minimumsperiode og en kortere maksimumsperiode.

Ordningen var gældende i København i perioden 2009-2014 med det maksimale tilskud. I 2015 blev ordningen afskaffet som en del af effektiviseringerne i budget 2015. Baseret på erfaringerne kan der forventes op til 400 børn i ordningen. Da Pasning af eget barn ophørte med udgangen af 2014 var der ikke en nævneværdig stigning i søgningen til andre pasningstilbud. En del af forældrene ville derfor også uden tilskud have passet sine børn hjemme. Forvaltningen vurderer derfor, at ordningen kan erstatte ca. 200 ordinære pladser. Med den forudsætning og et årligt tilskud på ca. 90.000 kr., så vil en genindførelse af ordningen medføre en merudgift på ca. 10 mio. kr. årligt ved fuld indfasning inklusiv behovet for tilsyn og administration.

Obligatorisk opnormering af vuggestuer med tilførsel af ekstra driftsmidler

En indskrivning udover vuggestuenormeringen udløser en pladspris på 107.715 kr. pr. år, hvoraf de 98.021 kr. er beregnet til pædagogisk personale. Ved en forøgelse med fx to vuggestuebørn vil institutionen derfor modtage ca. 0,2 mio. kr. mere til pædagogisk personale pr. år.

Der kan derudover, som en ekstraordinær støtte i den pressede situation her i 2018, tildeles alle institutioner, som opnormerer i spidsbelastningsperioden 1/1-2018-1/5-2018, et engangsbeløb på 10.000 kr. pr. institution. Dette beløb kan gives til de institutioner, der som minimum har merindskrevet 2 vuggestuebørn i perioden januar til maj, og kan benyttes til udgifter, der er opstået i forbindelse med institutionens midlertidige merindskrivning – eksempelvis ved behov for vikardækning m.v. De samlede udgifter til modellen forventes at være ca. 1,2 mio. kr., der enten kan finansieres af et eventuelt mindreforbrug i anden prognose, eller såfremt der ikke er mindreforbrug gennem kompenserende besparelser indenfor udvalgets ramme.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser. Genindførsel af Pasning af eget barn med maksimalt tilskud vil medføre en merudgift for udvalget på ca. 10 mio. kr. ved fuld indfasning.

Videre proces

Efter udvalgets behandling vil alle tiltag blive iværksat øjeblikkeligt, bortset fra pasning af eget barn hvor forvaltningen vil udarbejde et egentligt budgetnotat, såfremt udvalget ønsker det. Forvaltningen vender tilbage med en status vedr. overholdelsen af pasningsgarantien og udviklingen i garantiventelisten månedligt, første gang primo marts, og udvalget drøfter udviklingen kvartalsvist første gang på baggrund af den månedlige status i april. Forvaltningen forventer, at de ekstraordinære tiltag vil kunne afvikles i løbet af 2018 og 2019 i takt med, at der etableres midlertidige pavilloner. Midlerne hertil er afsat i budget 2018. I overførselssagen 2017/18 fremlægger forvaltningen budgetønsker til etablering af permanente pladser og yderligere pavilloner til tidlig opstart.

Tobias Børner Stax                           /   Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, V og Ø.

Imod stemte 2 medlemmer: O og Å.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (A) stillede følgende ændringsforslag i tilknytning til indstillingens 2. at-punkt:

"At udvalget godkender, at forvaltningen henvender sig skriftligt til alle vuggestuer, der har stuer bygget til 14 børn, og opfordrer til, at de indtil maj 2018 frivilligt opnormerer til 14 børn med tilførsel af ekstra midler."  

Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 6 medlemmer: A, C, F og V.

Imod stemte 3 medlemmer: B, O og Å.

2 medlemmer undlod at stemme: Ø.

Som følge af ændringsforslagets godkendelse bortfaldt forvaltningens oprindelige 2. at-punkt.

Indstillingens 3. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 4. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 5. at-punkt blev godkendt, idet udvalget lagde vægt på at også repræsentanter for paraplyorganisationerne på det selvejende institutionsområde indgår i følgegruppen.

Tommy Petersen (B) genfremsatte et forslag fra udvalgsbehandlingen den 17. januar 2018 med følgende ordlyd:

"At der på Amager, Vesterbro og i Valby sikres pasning til alle københavnske børn inden for 6 kilometers afstand fra bopæl til institution".

Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 4 medlemmer: B, Ø og Å.

Imod stemte 7 medlemmer: A, C, F, O og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Jens-Kristian Lütken (V) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "For Venstre er det afgørende at opretholde 4-kilometersgrænsen. På den baggrund finder Venstre det meget problematisk at et flertal ikke ønsker at opretholde en klokkeklar garanti for at vuggestuebørn kan passes indenfor fire kilometer. Det er efter Venstres opfattelse en serviceforringelse som i urimelig grad går ud over de nye byområder. Venstre håber at kilometergrænsen på fire kilometer kan opretholdes gennem fornyet forsøg på frivillig opnormering".

Tommy Petersen (B) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket O, V og Å tilsluttede sig: "Vi ønsker at se nærmere på mulighederne for at genetablere ordningen "pasning i eget hjem" og ønsker derfor at der udarbejdes et budgetnotat til belysning af mulige modeller samt de økonomiske forhold".

Helle Bonnesen (C) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Konservative mener ikke, at en obligatorisk opnormering fra 12 til 14 børn er ønskværdig, men såfremt der skulle være enkelte institutioner som selv ønsker at opnormere midlertidigt og med de ressourcer som følger med, mener vi det skal være muligt. Vi mener beslutningen skal ske lokalt og ud fra den enkelte institutions egne forhold, og derfor stemmer vi for, at institutionen kan spørges og derefter selv træffe valget".

Til top