Mødedato: 20.05.2020, kl. 16:00
Mødested: Udv. vær. D - 1.sal, vær. 103

Fælles skoledistrikt og indskrivningsregler for Ørestad

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til, om etablering af et fælles skoledistrikt for skolerne i Ørestad samt tilhørende indskrivningsregler skal sendes i høring.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at udvalget sender i høring, at skoledistrikterne for Kalvebod Fælled Skole, Ørestad Skole og Skolen på Hannemanns Allé sammenlægges til et fælles skoledistrikt i en femårig forsøgsperiode fra skoleåret 2021/2022, og at skoledistriktet for den kommende skole på Vejlands Allé på sigt indgår i det fælles skoledistrikt

2. at forslag til indskrivningsregler for det fælles skoledistrikt sendes i høring.

Problemstilling

Ørestad er en bydel under udvikling, hvor etableringen af nye byområder medfører en løbende befolkningstilvækst. Denne udvikling har en naturlig indflydelse på børnetallet i området, som er steget i takt med befolkningstilvæksten. Dette medfører et stigende behov for skolekapacitet i Ørestad. Fra 2015 er antallet af børn i alderen 5-14 år steget med 955 børn til 1.580 børn i 2020. Væksten forventes at forsætte, og om 10 år forventes børnetallet at være steget med yderligere 1500 børn i alderen 5-14 år. Der planlægges af samme årsag opførelsen af to nye skoler på henholdsvis Hannemanns Allé og Vejlands Allé. 

Det er vanskeligt at forudsige, hvor og hvornår de kommende børn starter i skole, og hvor gamle børnene er. Dette medfører en ulige fordeling af eleverne på områdets skoler, hvilket har medført et stigende pres på skolernes kapacitet, og i flere tilfælde overbelægning, ikke kun ved indskrivning i børnehaveklassen, men også ved tilflytning af elever i de senere klasser. Overbelægning medfører bl.a. utidige klasseoprettelser, klasseskift, usikker økonomi og høje klassekvotienter, hvilket har direkte indflydelse på skolernes mulighed for at levere faglig og pædagogisk kvalitet.

Det er samtidigt svært at imødekomme de generelle kapacitetsudfordringer i Ørestad med den nuværende skolestruktur, hvor hver skole har sit eget skoledistrikt uden mulighed for at fordele det varierende antal børn ligeligt mellem skolerne. For at løse udfordringen, vil der løbende være behov for skoledistriktsændringer i Ørestad, som kan betyde usikkerhed for områdets forældre om deres tilhørende distriktsskole.

Det har på denne baggrund været et lokalt ønske fra skolebestyrelserne i Ørestad at finde en løsning, som giver mulighed for en mere fleksibel fordeling af elever, hvor man undgår overbelægning, og samtidigt mindsker usikkerheden omkring løbende skoledistriktsændringer i området. 

Den 18. september 2019 besluttede Børne- og Ungdomsudvalget derfor, at der skulle startes en ansøgningsproces hos Undervisningsministeriet om at deltage i en forsøgsordning med et fælles skoledistrikt for skolerne i Ørestad, da denne løsning vil give mulighed for at fordele eleverne mere ligeligt imellem skolerne. Undervisningsministeriet godkendte den 7. maj 2020 ansøgningen med mulighed for implementering fra skoleåret 2021/2022. Som en del af implementeringen, skal der samtidigt vedtages indskrivningsregler for det fælles skoledistrikt, da de nuværende indskrivningsregler i København ikke kan overføres til et fælles skoledistrikt, hvor der er behov for en intern fordeling af elever mellem skolerne.

Løsning

Udover muligheden for at ansøge om dispensation til at oprette et fælles skoledistrikt, har der løbende været drøftet alternative løsningsforslag med skolebestyrelserne på de nuværende skoler. En anden løsningsmodel har været at sammenlægge skolerne i Ørestad til én samlet skole, hvor skolerne bliver omdannet til skoleafdelinger med et fælles skoledistrikt. Skolerne i Ørestad vil med denne løsning miste deres selvstændighed, hvilket bl.a. betyder, at skolerne fremover vil have fælles skoleledelse, fælles skolebestyrelse og fælles medarbejderstab.

Det lokale ønske i Ørestad har i stedet været at bevare skolerne som selvstændige enheder med et fælles skoledistrikt. Forældrene vil ikke længere vil have ret til optagelse på distriktsskolen, men i stedet have ret til optagelse på en af skolerne i Ørestad, men ikke en specifik skole. Dette vil give den nødvendige fleksibilitet til at sikre en mere ligelig fordeling af eleverne.

Denne skolestrukturmodel kræver dog en dispensation fra folkeskoleloven, da folkeskolelovens §36, stk. 2. dikterer, at der ikke må placeres flere selvstændige folkeskoler i samme skoledistrikt. En midlertidig dispensation kan dog tildeles af Undervisningsministeriet via folkeskolelovens §55, hvis dette sker som en del af en forsøgsordning med henblik på at fremme pædagogisk udviklingsarbejde.

Forsøgsordning med fælles skoledistrikt

Forvaltningen fremsendte i april 2020 en ansøgning om deltagelse i en forsøgsordning med fælles skoledistrikt, som Undervisningsministeriet godkendte den 7. maj 2020. Forsøgsperioden er fem år og forsøgsordningen kan implementeres fra skoleåret 2021/2022. Det fælles skoledistrikt vil omfatte skoledistrikterne for Kalvebod Fælled Skole, Ørestad Skole og Skolen på Hannemanns Allé. Skoledistriktet for den kommende skole på Vejlands Allé vil indgå i det fælles skoledistrikt, når skolen tildeles et skoledistrikt i forbindelse med tidlig opstart.

Forsøgsordningen skal bidrage til at indsamle viden om hvilke muligheder, som et fælles skoledistrikt giver i forhold til kapacitetsudnyttelse, økonomi, frit skolevalg, undervisningskvalitet mv.

På nedenstående kort er det fælles skoledistrikt illustreret. Det fælles skoledistrikt er opgjort af skolernes nuværende skoledistrikter. Skolen på Vejlands Allé er ikke opstartet endnu, og skolen har derfor ikke et skoledistrikt på nuværende tidspunkt, som indgår i det fælles skoledistrikt.

I forbindelse med tidlig opstart af skolen, formentlig i skoleåret 2023/2024, vil Skolen på Vejlands Allé blive tildelt et skoledistrikt, som vil indgå i det fælles skoledistrikt sammen med de øvrige skoler.

Det fælles skoledistrikt vil være gældende ved indskrivning i 0. klasse og løbende indskrivning ved tilflytning eller skoleskift til og med 9. klasse.

I slutningen af forsøgsperioden skal forvaltningen gennemføre en evaluering af forsøget, som skal videregives til Undervisningsministeriet.

Forslag til indskrivningsregler

Der skal vedtages nye indskrivningsregler for skoledistriktet i Ørestad, da de gældende indskrivningsregler i Københavns Kommune ikke kan overføres til et skoledistrikt, hvor der er behov for intern fordeling af elever imellem skolerne.

Forvaltningens forslag til indskrivningsregler er baseret på ønsker fra skolebestyrelser, byområdet, befolkningssammensætningen i Ørestad samt andre kommuners erfaringer.

Det foreslås, at forældre i Ørestad får to skoleønsker ved indskrivning, hvorefter eleverne indskrives efter følgende prioriterede rækkefølge:

  1. Omgængere (krav på optagelse)
  2. Søskende (krav på optagelse)
  3. Københavnermodel (krav på optagelse)
  4. Afstand (med garanti for optagelse på en skole indenfor 1,5 km.)

Omgængere har altid krav på optagelse qua folkeskolelovens § 36, stk. 4. Søskende har altid krav på optagelse ved indskrivning i børnehaveklassen, som en del af Københavns Kommunes søskendegaranti. Elever, som er en del af Københavnermodellen, har altid krav på optagelse. Øvrige elever fordeles ud fra et afstandskriterium, hvor optagelse er baseret på afstanden fra elevens bopæl til den ønskede skole (tættest optages først).

Det er den pågældende skoles kapacitet (antal spor) og maksimale klassekvotient, som afgør om skolen har plads til at optage en elev. Skolernes maksimale kapacitet fastsættes af Borgerrepræsentationen, og den maksimale klassekvotient fastsættes af områdeforvaltningen og den pågældende skole. Det betyder, at Borgerrepræsentationen fastlægger hvor mange klasser, en skole må oprette, mens det er områdeforvaltningen og den pågældende skole, der fastlægger hvor mange elever, der kan optages i hver klasse, jf. bilag 3.

Forældre har altid krav på at blive optaget på en skole indenfor 1,5 km. fra deres bopæl, uagtet den maksimalt fastsatte kapacitet og klassekvotient på skolerne. Derved undgås, at forældre, som bor langt fra deres ønskede skoler, forfordeles. Dertil hvis en elev har over 1,5 km. til nærmeste skole, så har eleven krav på optagelse på den nærmeste skole. For de kommende skoler på Hannemanns Allé og Vejlands Allé måles afstanden efter skolernes endelige placering. Der måles ikke efter skolernes midlertidige placering i pavillon eller lignende ved tidlig opstart.

I praksis vil indskrivningen fungere ved at alle forældre i Ørestad får to skoleønsker, en 1. prioritet og en 2. prioritet. Som udgangspunkt fordeles alle elever efter deres 1. prioritet. Hvis der ikke er plads på den pågældende skole til at opfylde alle forældrenes 1. prioritet, så træder forældrenes 2. prioritet i kraft. Hvis det ikke er muligt at opfylde forældrenes 2. prioritet, så træder garantien for optagelse på en skole indenfor 1,5 km. i kraft. Dette betyder, at selvom det ikke er muligt at opfylde forældrenes 1. eller 2. prioritet, så er forældrene stadig sikret optagelse på en skole indenfor 1,5 km.

Det er skolernes kapacitet og maksimale klassekvotient, som afgør om en skole har plads til at optage en elev. Elever med krav på optagelse skal dog altid optages, uanset kapacitetsmæssige hensyn.

Der er ikke medtaget et etnisk optagekriterium, som i de nuværende indskrivningsregler i København, da tosprogede elever i Ørestad typisk ikke kommer fra hjem med lav socioøkonomi. Det vil derfor ikke være hensigtsmæssigt at give forældrene fortrinsret ved indskrivning. Derudover forventes det, at det frie skolevalg imellem områdets fire skoler giver en naturlig spredning af områdets tosprogede elever. 

Det er derudover vigtigt at notere, at forslaget til indskrivningsregler kun omfatter fordeling af elever i Ørestads distrikt. Ved fordeling af fritvalgselever, som ikke bor i Ørestads distrikt, men som søger en skole i distriktet, så vil de nuværende fordelingskriterier for fritvalgselever i København gælde, jf. bilag 3.

Videre proces

Hvis Børne- og Ungdomsudvalget beslutter at sende forslagene om fælles skoledistrikt og indskrivningsregler i høring, så sendes forslaget i 6 ugers høring til og med uge 26. Forslagene bliver lagt på blivhoert.kk.dk og sendt direkte til de berørte skolebestyrelser på Kalvebod Fælled Skole og Ørestad Skole, samt hos forældrerepræsentanter på Skolen på Hannemanns Allé. Derudover bliver forslagene sendt i høring hos relevante faglige organisationer og interesseorganisationer.

Efter høringsperioden behandler Børne- og Ungdomsudvalget sagen d. 12. august 2020, hvorefter sagens behandles af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på implementering fra skoleåret 2021/2022.

Forsøgsordningen vil først kunne træde i kraft efter vedtagelse i Borgerrepræsentationen. Godkendelsen fra Undervisningsministeriet vil indtil da være betinget.

Forsøgsordningen vil gælde fra skoleindskrivningen til skoleåret 2021/2022, som foretages i november 2020.

 

Tobias Børner Stax                                 /                              Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 20. maj 2020:

Niko Grünfeld (Løsgænger) stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at-punkt:

"1. at udvalget sender i høring, at skoledistrikterne for Kalvebod Fælled Skole, Ørestad Skole og Skolen på Hannemanns Allé sammenlægges til et fælles skoledistrikt i en femårig forsøgsperiode fra skoleåret 2021/2022" (resten udelades).

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 1 medlem: Niko Grünfeld (Løsgænger)

Imod stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, V og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Ø stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at-punkt:

"1. at udvalget sender i høring, at skoledistrikterne for Kalvebod Fælled Skole, Ørestad Skole og Skolen på Hannemanns Allé sammenlægges til et fælles skoledistrikt i en femårig forsøgsperiode fra skoleåret 2021/2022, og at skoledistriktet for en eventuel kommende skole nær Vejlands Allé på sigt indgår i det fælles skoledistrikt".

Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 8 medlemmer: A, B, F, V og Ø.

Imod stemte 1 medlem: Niko Grünfeld (Løsgænger)

1 medlem undlod at stemme: C.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Niko Grünfeld (Løsgænger) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Jeg ønsker, at der skal findes alternative placeringer til den mulige folkeskole på Amager Fælled. Jeg kan ikke stemme for denne indstilling, da sagen ikke har været godt nok belyst ift. alternative byggefelter, andre skole-løsninger mm. Biodiversiteten er nemlig i krise. Naturen har brug for ro, luft, plads og lys. Københavnerne har brug for grønne områder og frie arealer. Derfor skal kommunen ikke planlægge efter en 5-sporet-skole på Københavns mest unikke naturområde på Amager Fælled (Vejlandskvarteret)".

Til top