Mødedato: 20.02.2019, kl. 10:30
Mødested: Comwell Borupgaard, Nørrevej 80, 3070 Snekkersten

Medlemsforslag om Ny i København

Se alle bilag
 

Det indstilles,

  1. at forvaltningen i forbindelse med eventuelle justeringer af "Ny i København" afdækker behovet og i givet fald mulighederne for at skærpe kravene til sprogafdækkeres formelle kompetencer, så kvaliteten i sprogafdækningen kan øges og så eleverne i højere grad får et tilbud som modsvarer deres forudsætninger

(Stillet af Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti)

Motivation

I november 2018 udarbejde forvaltningen et svar om "Ny i København", herunder i særlig grad "sprogafdækkernes" faglige viden, kompetencer og færdigheder, jf. vedhæftede.

På den baggrund - og efter vores kontakt med forskere og undervisere fra DPU, KU, KP og UCC - har medlemsforslaget til hensigt at håndtere vores bekymring over mangel på formelle kvalifikationskrav til "sprogafdækkernes" faglige viden, færdigheder og kompetencer indenfor fagfeltet dansk som andetsprog / basisdansk i forbindelse med deres vurdering af nyankomne elevers faglige og sproglige kompetencer. Altså den vurdering, som afgør, hvilket skoletilbud eleven skal have. 

Forskere og undervisere peger samlet på nødvendigheden af et højt uddannelsesniveau hos "sprogafdækkerne", fx masteruddannelse i dansk som andetsprog, diplomuddannelse fra Københavns Professionshøjskole, uddannelser fra DPU, moduler om sprogvurdering og sprogtestning, elementer af lingvistik og audiologopædi, interkulturel forståelse mv.

Vi er derfor optaget af at sikre formaliserede krav til "sprogafdækkernes" kundskaber og uddannelsesniveau for at øge kvaliteten af den faglige visitation, øge sandsynligheden for en fornuftig klasseplacering af eleverne samt sikre, at det, eleven kan, bliver nedfældet, så det kan nyttiggøres og anvendes i den klasse, eleven placeres i.

Den 14. november 2018 havde vi i Børne- og Ungdomsudvalget - i forlængelse af aflæggerbordsnotatet fremlagt i tilknytning til udvalgets møde den 26. september 2018 om "Ny i Købehavn" - en temadrøftelse om "Ny i København". Som konklusion på drøftelsen ønskede udvalget, at forvaltningen udarbejder en indstilling til udvalget i sommeren 2019 om behovet for eventuelle justeringer af ”Ny i København”, bl.a. med udgangspunkt i hvordan det er gået børnene, visitationskriterierne, lærernes kompetencer, erfaringer mv. Med nærværende medlemsforlag understreges det, at forvaltningen i dens tilbagemelding til udvalget også har fokus på "sprogafdækkernes" kompetence, herunder det eventuelle behov for at styrke denne.

Beslutning

Medlemsforslaget blev godkendt.
Til top