Mødedato: 19.12.2007, kl. 15:00

Kapacitetsundersøgelse af institutioner og fritidsinstitutioner

Se alle bilag

Kapacitetsundersøgelse af institutioner og fritidsinstitutioner

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. december 2007

 

 

3.      Kapacitetsundersøgelse af institutioner og fritidsinstitutioner   J.nr. 2007-104511

 

 

 

 

Udvalget skal drøfte undersøgelsen fra SFI-Survey om antallet af børn og voksne i de københavnske institutioner i de enkelte institutioner.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1.                  at udvalget tager resultaterne af undersøgelsen til efterretning

 

Problemstilling

Der blev i foråret 2007 gennemført en undersøgelse af antallet af børn og voksne i de københavnske institutioner. Undersøgelsen blev gennemført for at få et overblik over kapacitetsudnyttelsen i institutionerne. Undersøgelsen blev bestilt ifm. budget 2006, men blev udskudt til 2007 på grund af BUFs økonomiske situation i 2006. 

 

Løsning

Dataindsamlingen

I kapacitetsundersøgelsen blev institutionerne bedt om at registrere antal børn og antal voksne med direkte børnekontakt. Registreringen blev fortaget i halv- og heltimes intervaller.

Kapacitetsundersøgelsen blev gennemført af SFI-Survey i ugerne 9, 13 og 17 i 2007. Inden da blev der gennemført en pilotundersøgelse blandt 10 institutioner.

Der var i alt 707 institutioner der blev bedt om at deltage i undersøgelsen. 86 af disse institutioner havde både børn under og over 10 år og figurerer derfor i undersøgelsen to gange.

Svarprocenter for de tre optællingsuger svinger fra 68 % i den første uge til 56 % i den sidste uge. 77 % af institutionerne har indsendt optællingsskemaerne i mindst én af optællingsugerne.

Resultater

Generelt viser undersøgelsen at de voksnes arbejdstidsplanlægning i meget stor udstrækning stemmer overens med de tidspunkter, hvor børnene er i institutionen. Der ser ud til at være en meget bevidst arbejdstidsplanlægning som gør, at der er det maksimale antal voksne tilstede på samme tidspunkt, som der er det maksimale antal børn tilstede.

Resultaterne for henholdsvis de voksnes og børnenes tilstedeværelse for de almindelige institutionstyper fremgår af rapportens s. 16-21.

For vuggestuerne og børnehaverne er det maksimale fremmøde blandt børnene mellem kl. 9 og 14.

I vuggestuerne ses en tendens til, at antallet af voksne daler en smule hurtigere om eftermiddagen end antallet af børn. Dette skyldes sandsynligvis, at en del af voksengruppen går fra til pauser, møder mv. når børnene lægges til at sove middagssøvn. Planlægningen af arbejdstiden ser derfor meget fornuftig ud i vuggestuerne.

I børnehaverne er der ligeledes et tidspunkt om eftermiddagen, hvor voksenkurven falder hurtigere end børnekurven.  Dette kan skyldes, at man i voksengruppen må fordele arbejdstiden en smule mere jævnt ud over dagen, for at kunne dække ydertimerne med voksne, selvom der er relativt få børn tilstede. Det ser ud til, at det er et bevidst valg at lægge denne tid om eftermiddagen, og ikke om formiddagen hvor der typisk er flere aktiviteter i gang i børnehaverne.

For de integrerede institutioner af vuggestue og børnehave er billedet præcist det samme som for de separate børnehaver og vuggestuer. Det ser ikke ud til at det er hverken lettere eller sværere at arbejdstidsplanlægge i de integrerede institutioner. Konklusionen er derfor også, at fordelingen af voksne og børn tilstede ser ud til at være det bedst mulige, når dækningen af ydertidspunkterne og mulighederne for færre voksne under middagssøvnen tages i betragtning.

For fritidsinstitutionerne er det maksimale fremmøde blandt børnene meget koncentreret fra kl. 13 til 15. Voksengruppen fordeler arbejdstiden en smule mere jævnt ud over dagen, hvilket betyder en forholdsvis høj voksenkapacitet i fritidshjemmene om formiddagen. Det ser dog ud til, at der foregår en meget fornuftig arbejdstidsplanlægning, således at der er klart flest voksne tilstede samtidigt med at der er flest børn.

I de integrerede institutioner, som går på tværs af hele aldersgruppen for 0-9 år, ser det ud til at voksengruppen forsøger at fordele arbejdstiden mere jævnt ud over dagen, end i de rene fritidsinstitutioner. Andelen af voksne når 100 pct. mellem kl. 10 og 12, mens andelen af børn først når toppunktet efter kl. 13. Dette kan dog skyldes, at institutionerne typisk vælger en højere normering til vuggestue- og børnehavebørn end til fritidshjemsbørn. Datamaterialer skal tages med forbehold, da det baserer sig på svar fra 10 institutioner.

For de integrerede børnehaver og fritidsinstitutionerne, ses det samme mønster, som blandt de rene fritidsinstitutioner. Det maksimale fremmøde blandt børnene stiger meget koncentreret fra kl. 13 til 15. Voksengruppens arbejdstid er fordelt mere jævnt ud over dagen. Men der er flest voksne tilstede samtidigt med at der er flest børn, og de voksne forlader institutionen i samme takt som børnene.

I fritidsklubberne er det maksimale fremmøde blandt børnene meget koncentreret fra kl. 14 til 15:30. Voksengruppen fordeler sig noget mere jævnt ud over dagen. Det ser ud til at der foregår en meget fornuftig arbejdstidsplanlægning således, at der er klart flest voksne tilstede samtidigt med, at der er flest børn.

Ungdomsklubbernes fremmødefigur viser, at andelen af voksne topper noget før andelen af børn. Voksengruppens fremmøde topper sidst på eftermiddagen og ligger så relativt højt indtil kl. 20, mens børnenes fremmøde først topper lidt senere. Datamaterialet skal tages med forbehold, da det baserer sig på svar fra 5 institutioner, og der kan derfor ikke laves nogen generelle konklusioner.

For de integrerede fritidsklubber og ungdomsklubberne er figuren en klar kombination af de to foregående. Her ser dog ikke ud til at være noget problem med, at børnegruppens fremmøde strækker sig længere end voksengruppens. Det ser ud til, at der foregår en meget fornuftig arbejdstidsplanlægning således, at der klart flest voksne tilstede samtidigt med at der er flest børn.

For institutioner med udvidet åbningstid er billedet det samme som for de almindelige institutioner.

Økonomi

SFI-Survey har modtaget ca. 340.000 kr. for gennemførslen af undersøgelsen. Udgiften er afholdt på Børne- og Ungdomsudvalgets funktion 5.14 Dagtilbud.

Videre proces

-

Bilag

1.      Københavns Kommunes kapacitetsundersøgelse udarbejdet af SFI-Survey

 

 

                         Else Sommer                             Jan Dehn

 



 

Til top