Mødedato: 19.06.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Styrket opfølgning på tilsyn og øget åbenhed

Se alle bilag
Der skal tages stilling til forslag til styrket opfølgning på det pædagogiske tilsyn samt forslag til øget åbenhed om tilsynet.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget godkender forslag om styrket opfølgning på pædagogisk tilsyn, jf. bilag 2

2. at udvalget godkender forslag om øget åbenhed vedr. tilsynet på dagtilbudsområdet, jf. bilag 2

3. at udvalget godkender forslag til ændringer i standardstyrelsesvedtægten for klynger

Problemstilling

I forlængelse af kvalitetsrapporten på dagtilbudsområdet og TV2's dokumentar 'Daginstitutioner bag facaden", som viser kritiske forhold i udvalgte af Københavns Kommunes institutioner, har forvaltningen udarbejdet  forslag til, hvordan opfølgningen på det pædagogiske tilsyn kan styrkes, samt hvordan der kan skabes øget dialog om tilsynets resultater. Denne sag skal ses i sammenhæng med sagen "Kvalitetsrapport for dagtilbud" (andetsteds på dette mødes dagsorden).

Løsning

Forslag til styrket opfølgning på tilsyn

Der gennemføres i dag et pædagogisk tilsyn i alle 0-6 års dagtilbud én gang årligt, jf. dagtilbudsloven (Se bilag 1 for en uddybende beskrivelse af det nuværende pædagogiske tilsyn, faglig handlingsplan og skærpet tilsyn).

Det pædagogiske tilsyn skal sikre, at institutionen lever op til dagtilbudslovens krav samt lokale, kommunale krav om pædagogisk kvalitet. Tilsynskonceptet er et arbejdsværkstøj, der skal sikre, at der i institutionens arbejdsfællesskab hele tiden er fuldt fokus på udvikling af den pædagogiske praksis. Tilsynskonceptet i København blev senest revideret i 2017, hvor der blev tilføjet en række kriterier i tilsynet samt indført kriteriebaserede observationer af praksis.

Et stærkt arbejdsfællesskab er en forudsætning for at kunne skabe høj kvalitet i kerneopgaven. Når der eksisterer et stærkt arbejdsfællesskab betyder det, at alle tager medansvar, og at alle opfatter hinanden som hinandens forudsætning for at lykkes med kerneopgaven.

En anden forudsætning for at kunne skabe høj kvalitet er, at der er kvalificerede ledere og medarbejdere i institutionerne, og at institutionen kan rekruttere personale til ledige stillinger. Det er for øjeblikket en udfordring for mange institutioner i BUF, og som det er beskrevet i sagen om kvalitetsrapport for dagtilbud, er der igangsat en række tiltag, som skal understøtte institutionerne i rekrutteringen. 

Tilsynet ser på hvordan institutionerne arbejder med at skabe høj kvalitet. Såfremt tilsynet konstaterer, at institutionen har brug for en forstærket og fokuseret indsats for at skabe trygge og gode forhold for børnene og styrke arbejdsfællesskabet, har forvaltningen på nuværende tidspunkt to greb (se bilag 1):

1) Institutionen omfattes af en faglig handlingsplan: I den faglige handlingsplan skal institutionen beskrive mål og handlinger for de aftalte forandringer, og institutionen omfattes af særlig støtte og support.

2) Iværksættelse af skærpet tilsyn: Hvis tilsynet konstaterer konkrete tungtvejende årsager til, at forvaltningen ikke længere har den fulde tillid til institutionen, kan institutionen blive underlagt et skærpet tilsyn. Det kan for eksempel være, hvis børnene ikke gives den omsorg, støtte og kontakt, som de har krav på, hvis der konstateres sikkerhedsmæssige svigt, eller der finder andre typer af overgreb eller svigt sted.

Endelig kan forvaltningen træffe afgørelse om at lukke institutioner, omorganisere eller afskedige medarbejdere – eller ledere, (kommunale) eller opsige driftsoverenskomsten (selvejende).

Det er forvaltningens vurdering, at det nuværende tilsynskoncept fungerer godt for så vidt angår vurderingen af institutionens faglighed og den pædagogiske praksis, men at der er behov for en mere systematisk opfølgning på institutioner med alvorlige kvalitetsudfordringer.

Forvaltningen foreslår derfor, at det nuværende tilsynskoncept bliver justeret, så der er en stærkere opfølgning på tilsynet, jf. bilag 2. Forslaget indebærer deadlines for opfølgende indsatser, en øget systematik i proceduren, samt en række skærpede greb til dialogen med forældre. Ligeledes foreslås det at styrke videndeling og det fælles ansvar ved at oprette netværk for institutioner på handlingsplan og kompetencepædagoger.

Derudover foreslås det at udvide det nuværende tilsynskoncept med følgende elementer:

1) Muligheden for at udstede strakspåbud, når tilsynet konstaterer forhold, som skal rettes op nu og her.

Strakspåbuddene skal have til formål med det samme at ændre uønsket praksis. Strakspåbuddet skal - udover at drøftes mundtlig med ledelsen - også formuleres på skrift. Her skal det fremgå:

  • Begrundelse for strakspåbud

  • Konkrete mål der skal indfries/aftaler om konkrete tiltag

  • Personalemæssige tiltag

  • Supportbehov

Strakspåbuddet kan for eksempel gives ift. arbejdsfællesskaber, hvor der ud over et fagligt løft, skal arbejdes med kulturen eller strukturen i arbejdsfællesskabet.

Det er klyngeledelsens ansvar sammen med den pædagogiske leder, som en del af et arbejdsfællesskab, at skabe den nødvendige forandring. Det er forvaltningens ansvar at følge op på, om den ønskede forandring finder sted som aftalt.

Senest 14 dage efter der er givet et strakspåbud, skal der være indgået aftale om konkrete indsatser, og gennemført mindst ét uanmeldt opfølgende tilsynsbesøg med observationer af praksis.

2) Alle institutioner som har to eller flere røde anmærkninger i tilsynet vil fremover automatisk overgå til faglig handlingsplan

Forudsætningen for at blive omfattet af faglig handlingsplan er, at det vurderes, at ledelsen er i stand til at løfte opgaven. Ellers overgår institutionen til skærpet tilsyn, eller der justeres i ledelse- eller medarbejdersammensætning. Handlingsplanen skal medvirke til at skabe forandringer, som kan forankres og fastholdes i institutionen på den lange bane.

Institutionen overgår til faglig handlingsplan med det samme, når tilsynet er afsluttet. Derefter skal der senest 30 dage efter institutionen er orienteret om at være på faglig handlingsplan, være udarbejdet en egentlig faglig handlingsplan.

Den faglige handleplan skal indeholde:

  • Tydelige mål for forandringer,

  • Plan for indsatser

  • Tegn på, at institutionen bevæger sig frem mod de opstillede mål.

Der følges løbende med i handleplanen, hvor klyngeleder eller selvejende bestyrelse har ansvaret for den daglige opfølgning, områdeledelsen har ansvaret for, at det er tilstrækkelig lokal ledelsesmæssig opfølgning og fokus, og direktionen har det endelige og overordnede ansvar for, at forandringen indtræffer eller at handleplanen justeres behørigt.

Handleplaner er to-årige, og alle institutioner, der har gennemført handleplanen, skal i udgangspunktet ikke have flere røde anmærkninger. Allerede efter det første år på handleplan er målet, at institutionen ikke har to eller flere røde anmærkninger.

Der vil blive organiseret netværk mellem institutioner som er overgået til faglig handleplan. Netværkene har til formål at sikre videndeling omkring institutionernes erfaringer med handlingsplansarbejdet, sådan at de gode erfaringer kan blive spredt. Der vil ligeledes blive organiseret netværk for kompetencepædagoger, som er tilknyttet institutioner på handlingsplan. Målet er at kompetencepædagogernes viden og erfaringer med handlingsplansarbejdet vil blive delt.

Hvis forvaltningen på grund af tilsynet eller en anden årsag ikke længere har den fulde tillid til institutionen, bliver institutionen underlagt et skærpet tilsyn med de procedurer, der er beskrevet ovenfor og i bilag 1.

Hvis en institution på skærpet tilsyn ikke efter en rimelig periode formår at vende udviklingen, kan institutionen lukkes eller omorganiseres, enten med ny ledelse og/eller ny medarbejdergruppe, eller driftsoverenskomsten kan opsiges for selvejende intuitioner.

Øget åbenhed om tilsynet

Der skal skabes en øget åbenhed om tilsynets resultater, sådan at der kan være en bredere dialog om institutionernes arbejde med at udvikle den pædagogiske kvalitet. I dag er der krav om, at repræsentanter fra forældrebestyrelsen inviteres med til klyngens eller institutionens tilsynsdialog. Fremover vil der blive stillet yderligere krav til åbenheden:

1)  Der vil blive indført følgende ændringer i standardstyrelsesvedtægten for klynger:

  • Forældrerådet skal deltage i tilsynsdialogmødet

  • Forældrerådet skal have fremsendt udkast til tilsynsrapport og har 10 dage til at kommentere indholdet

  • Forældrerådet orienteres om den endelige tilsynsrapports indhold og om opfølgningen på tilsynet (strakspåbud, faglig handlingsplan, skærpet tilsyn etc.)

  • Mindst en gang årligt orienteres klyngebestyrelsen om enhedernes tilsynsrapporter

2) Alle institutioner skal offentliggøre deres tilsynsrapporter og evt. aftalepapir eller handlingsplan på egen hjemmeside. Offentliggørelsen skal følges af referatet fra drøftelsen af tilsynsrapporten i forældrerådet eller bestyrelsen

3) Tilsynsrapporten herunder evt. faglig handlingsplan eller skærpet tilsyn skal drøftes som et fast punkt på det årlige forældremøde og på et personalemøde i løbet af året

4) Der udarbejdes en vejledning til dialogen i forældrerådet og til forældremødet, sådan at det sikres at dialogen kommer hele vejen rundt om de vigtige aspekter af tilsynet, og at det drøftes hvilken rolle forældrene spiller i opfølgningen.

Økonomi

Forslaget vil kræve mere tid for de pædagogiske konsulenter til den skærpede opfølgning. Der vil blive frigivet ressourcer hos pædagogiske konsulenter, ved at indføre light tilsyn (jf. bilag 2, side 8)  hvert andet år, for de institutioner som udelukkende er i grøn. Disse ressourcer skal anvendes på den øgede opgave, den skærpede opfølgning på tilsyn og krav om øget åbenhed udgør.

Det vil samtidig skulle omprioriteres ressourcer fra midler frigjort ved light tilsyn til Nørrebro-Bispebjerg fra byens øvrige områder, så Nørrebro-Bispebjerg samlet set opnormeres med 1 årsværk til tilsynsopgaven.

Institutioner på faglig handlingsplan får tilbudt, at der tilknyttes en eller flere af områdes kompetencepædagoger. På nuværende tidspunkt er der ansat cirka 30 kompetencepædagoger i BUF (12,7 millioner årligt). Udover dette understøtter områdets tværfaglige supportfunktioner (tale/hørelærer, støttepædagog mv.) institutioner i deres arbejdet med handlingsplanen, hvor der er behov. Ligeledes er der mulighed for kompetenceudvikling, ledersparring mv. for institutioner på handlingsplan.

Der vil der blive igangsat kompetenceudvikling for pædagogiske konsulenter, der skal klæde dem på til en styrket handlingsorienteret dialog med lederne, ligesom de vil blive tilbudt forløb i at facilitere forandring gennem målnedbrydelse med fokus på brug af data. Midlerne til dette anvises via omprioritering af eksisterende midler i BUF akademi.

Videre proces

Fremover vil BUU en gang hvert halve år få en opgørelse over, hvor mange institutioner, der modtager light tilsyn, er omfattet af faglig handlingsplan, er på skærpet tilsyn og hvor mange institutioner i den forgange periode, der er lukket eller omorganiseret. Første gang vil blive i efteråret 2019. Direktionen vil modtage opgørelserne kvartalsvist.

 

Tobias Børner Stax                                               Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 19. juni 2019:

Indstillingens 1., 2. og 3. at-punkt blev godkendt, idet udvalget - på baggrund af forslag fra Jakob Næsager (C) - lægger afgørende vægt på a) at ledelsen med inddragelse af medarbejdere samt forældre skal kommentere på udkastet til tilsynsrapport så endelig rapport kan foreligge senest 30 dage efter at tilsynsbesøget har fundet sted, b) at forældre orienteres om endelig tilsynsrapport og faglig handlingsplan så snart materialet foreligger og c) at faglig handlingsplan skal drøftes som et fast punkt på et forældremøde snarest muligt - og senest 3 måneder - efter offentliggørelsen af denne.

 

Til top