Mødedato: 19.05.2021, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Drøftelse af trivselsundersøgelsen i Børne- og Ungdomsforvaltningen 2021

Se alle bilag

Der skal tages stilling til trivselsundersøgelsens resultater samt opfølgningen herpå.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget drøfter trivselsundersøgelsens resultater.

2. at udvalget tager orientering om opfølgningsproces på trivselsundersøgelsen 2021 til efterretning.

Problemstilling

Trivselsundersøgelsen 2021 viser, hvordan trivslen er blandt alle ansatte i Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF). Med en svarprocent på 82 % giver det et godt billede af trivslen. Den samlede trivselsrapport for BUF er vedlagt i bilag 1.

Samlet set scorer medarbejderne i BUF højere på 8 af de 10 temaer i trivselsundersøgelsen i 2021 sammenlignet med 2019, og de fleste faggrupper har en fremgang (se bilag 2).

Trivselsundersøgelsen er foretaget efter et år med Covid-19, hvor kerneopgaven har skulle løses under særlige vilkår. En sammenligning mellem resultaterne i 2019 og 2021 kan derfor være vanskelig, da det er usikkert, hvilken betydning den helt særlige situation skal tillægges. Det er positivt, at der har været en fremgang i trivslen i BUF, og at pandemien tilsyneladende ikke har påvirket trivslen negativt.

På mødet vil forvaltningen præsentere supplerende analyser af resultaterne fra TU21.

Løsning

Den positive udvikling på langt de fleste temaer i trivselsundersøgelsen vidner om, at Børne- og Ungdomsforvaltningen er et godt sted at arbejde, og vi har mange motiverede medarbejdere. Vores store faggrupper, der hver dag møder byens børn, oplever at have indflydelse på beslutninger vedrørende deres arbejde og vurderer ledelsen positivt. Rambølls analyser viser, at især relationer og tillid til leder/ledelsen samt indflydelse på forandringer og beslutninger adskiller enheder med høj og lav trivsel og motivation.

Men der er stadig udfordringer. Selvom der er en fremgang i trivslen, er der stadig mange medarbejdere, der bliver udsat for krænkende adfærd. Vi accepterer ikke krænkende adfærd i Københavns Kommune. Det skal være trygt at gå på arbejde. Derfor er kommunens politik om krænkende adfærd revideret i efteråret 2020 og udsendt til alle kommunens medarbejdere. Alle arbejdspladser i Børne- og Ungdomsforvaltningen er i forbindelse med den reviderede politik blevet bedt om at revidere deres lokale politik for krænkende adfærd.

Undersøgelsen viser, at omfanget af oplevet vold er nogenlunde stabilt. I 2021 svarer 16 % af respondenterne, at de har oplevet fysisk vold, mens det tilsvarende tal i 2019 var 17,3 %. De 16 % fordeler sig med 6 %, der kan karakteriseres som hyppig dvs. dagligt, ugentligt eller månedligt, og 10 % hvor volden forekommer en enkelt gang eller af og til. Resultaterne for trusler om vold viser, at der fra 2019 til 2021 er et mindre fald fra 9% til 7% af medarbejderne, der oplever trusler om vold.

92 % af den fysiske vold opleves fra ”borgere/brugere/pårørende”, dvs. typisk børn og unge i BUF’s tilfælde. Omfanget af vold på arbejdspladserne i BUF kalder på, at vi stadig arbejder mere systematisk med at forebygge og håndtere krænkende adfærd. Det er ikke en opgave, som nogen kan løse alene. Arbejdspladserne, forvaltningen og MED-organisationen skal sammen finde løsninger, så vold på arbejdspladserne i BUF håndteres og mindskes.

Situationer med oplevelse af vold påvirker både de involverede børn og medarbejdere. Det skal være trygt at være i dagtilbud eller skole og trygt at gå på arbejde. Arbejdspladsen skal følge op på voldsomme hændelser med fokus på at forebygge, at der skulle opstå en ny episode. Lærere og pædagoger skal ikke stå alene med opgaven. Vi ved fra tidligere trivselsmålinger i BUF, at trivsel og motivation påvirkes negativt for individet, hvis man har været udsat for krænkende adfærd.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har i de seneste år arbejdet intenst med forebyggelse af konflikter og voldsomme hændelser i tæt sparring med specialskoler, klubber og almenskoler om systematik og konkrete redskaber. På den baggrund er Konflikthåndteringsmetoden færdigudviklet til almenskoler og KKFO’er i 2020 som en del af Plads til Forskellighed. Redskabet forventes at blive implementeret på størstedelen af de københavnske folkeskoler i perioden 2020-2023.

Seksuel chikane
Den offentlige debat om og opmærksomhed på seksuel chikane har været omfattende de seneste år. Trivselsundersøgelsen for BUF viser et fald i andelen af respondenter, der har oplevet seksuel chikane fra 2 % i 2019 til 1 % i 2021.

Der er i Københavns kommune nu oprettet en anonym klageadgang, som er placeret i Arbejdsmiljø København. Formålet med denne er at varetage henvendelser om seksuel chikane.

Opfølgning på trivselsundersøgelsen
Den enkelte arbejdsplads (TRIO og MED-udvalg) skal tage hånd om og følge op på trivselsundersøgelsens resultater og udarbejde en Arbejdspladsvurdering (APV) med tilhørende handlingsplan. Udover den lokale opfølgning på arbejdspladsen følger forvaltningen – i tæt samarbejde med MED-organisationen – også op på de samlede resultater på tværs af enheder, faggrupper mv. og vurderer, hvor der er behov for at skærpe fokus og opfølgning.

Der er også afsat ressourcer hos Arbejdsmiljø København til at bistå vores arbejdspladser med opfølgning på TU21, herunder krænkende adfærd.

Som en vigtig ledelsesinformation om indberettede arbejdsskader, hvor voldsepisoder udgør langt størstedelen, udsender forvaltningen som et nyt tiltag to gange årligt et overblik over alle anmeldte arbejdsskader på hver arbejdsplads i forvaltningen. Denne information skal bruges som et led i den lokale drøftelse omkring håndtering af krænkende adfærd og sikre at alle arbejdsskader indberettes systematisk og fremmer en kultur, hvor krænkende adfærd ikke accepteres.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Næste trivselsundersøgelse for kommunens ansatte iværksættes i 2023.

 

Tobias Børner Stax                                               / Nina Hemmersam 

 

 

 

 

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 19. maj 2021:

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Frie Grønne er forundret over, at Københavns Kommune ikke prioriterer en udvidet undersøgelse af sexisme og seksuel chikane. Fx viser en undersøgelse fra 2020 en udbredt sexisme i den københavnske folkeskole, men konsekvenserne og opfølgning blafrer i vinden. 
Viden og forskning modsiger i øvrigt, at generelle trivselsundersøgelser er godt dækket ind, når det handler om seksuel chikane og sexisme. Med en trivselsundersøgelse risikerer man faktisk at dække over – fremfor at afdække – det egentlige omfang af seksuel chikane og sexisme”.

Til top