Mødedato: 19.02.2020, kl. 11:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Anmodning om at blive private fritidsinstitutioner fra to selvejende fritidsinstitutioner

Se alle bilag

Der skal tages stilling til anmodning om at blive private fritidsinstitutioner fra to selvejende fritidsinstitutioner, hvorved der i givet fald dispenseres fra budgetbeslutningen om overgang til folkeskoleloven.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at Fritidshjemmet Lindholms ansøgning om at overgå til at være privat fritidshjem godkendes og forvaltningen bemyndiges til at indgå i videre dialog med institutionen mhp. at indgå en aftale om privat drift med udgangspunkt i bilag 1 om kriterier for private fritidshjem – og at institutionen fremover sidestilles økonomisk med kommunens KKFO'er ved at det årlige tilskud pr. barn svarer til det, som en KKFO får i tilskud fra kommunen (ekskl. forældrebetaling).
  2. at Sankt Johannes Gårdens Integrerede Børne- og Ungeinstitutions ansøgning om at overgå til at være privat fritidshjem godkendes og forvaltningen bemyndiges til at indgå i videre dialog med institutionen mhp. at indgå en aftale om privat drift med udgangspunkt i bilag 1 om kriterier for private fritidshjem – og at institutionen fremover sidestilles økonomisk med kommunens KKFO'er ved at det årlige tilskud pr. barn svarer til det, som en KKFO får i tilskud fra kommunen (ekskl. forældrebetaling).

Problemstilling

Med budget 2020 blev det besluttet, at alle fritidsinstitutioner i Københavns Kommune fra den 1. august 2020 skal organiseres som KKFO’er efter folkeskoleloven. Beslutningen blev truffet mhp. at kunne øge forældrebetalingen.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har efterfølgende modtaget ansøgninger om at oprette private fritidsinstitutioner fra hhv. Fritidshjemmet Lindholm og Sankt Johannes Gårdens Integrerede Børne-/Ungeinstitution, jf. bilag 2. Ansøgningerne falder således ikke inden for budgetbeslutningens mandat til forvaltningen.  

Forvaltningen har tidligere meddelt institutionerne, at den politiske beslutning i budget 2020 anviser, at alle fritidsinstitutioner i kommunen skal organiseres efter folkeskoleloven. Dermed kan institutionerne vælge enten at blive en del af KKFO’en under den lokale folkeskole eller gå i dialog med den privatskole, de modtager børn fra, om at blive SFO på privatskolen. De to institutioner har meddelt forvaltningen, at de ikke ønsker at indgå i de to ovennævnte løsninger – derfor ansøger de nu om at blive private fritidshjem under dagtilbudsloven.

Begge institutioner er i dag selvejende institutioner med driftsoverenskomst med Københavns Kommune, og har den 31. oktober 2019 modtaget opsigelser af deres driftsoverenskomster med Københavns Kommune.

Begge institutioner modtager primært børn fra privatskoler. Fritidshjemmet Lindholm er normeret til 80 pladser og modtager børn fra Den Lille Skole, mens Sankt Johannes Gårdens Integrerede Børne-/Ungeinstitution er normeret til 140 pladser og modtager børn fra Sankt Ansgars Skole.

I det tilfælde, hvor de to institutioner ikke får dispensation fra budgetbeslutningen, og dermed tilladelse til at etablere private fritidshjem, risikerer kommunen, at institutionerne nedlægger deres fritidsinstitutioner. Kommunen har ikke råderet over institutionernes lokaler, og det vil derfor betyde, at der foreligger en kapacitetsmæssig udfordring med at omplacere de børn, der i dag er indmeldt på de to institutioner.

Modsat hvad der gælder for privatinstitutioner på 0-6 års området, er der ikke en etableringsret for private fritidsinstitutioner til 6-9 årige. Der er ingen private fritidsinstitutioner i København i dag.

Børne- og Ungdomsudvalget skal derfor tage stilling til om der kan dispenseres fra budgetbeslutningen om overgang til folkeskoleloven ved at de to institutioner får tilladelse til at etablere sig som private fritidshjem.

Løsning

Forvaltningen anbefaler, at der kun i ganske særlige tilfælde - og efter konkret vurdering - kan dispenseres fra budgetbeslutningen om overgang til folkeskoleloven. Kommunen risikerer ellers at miste styringen af den kapacitet på fritidsområdet, der modtager børn fra kommunens folkeskoler. Der skal således være tale om tidligere selvejende institutioner med driftsoverenskomst med kommunen, der primært eller udelukkende modtager børn fra privatskoler, hvor kommunen ikke har råderet over lokalerne og hvor kommunen ikke taber kontrol over nødvendig kapacitet og/eller påføres merudgifter.

Idet begge institutioner primært modtager børn fra privatskoler og bor i bygninger, som kommunen ikke har råderet over, ser forvaltningen ingen hindring for, at de to institutioner kan overgå til at være private fritidshjem - idet institutionerne dog også kunne have valgt at gå i dialog med den privatskole, de modtager børn fra, om at blive SFO på privatskolen.

Sankt Johannes Gården ejer selv deres bygninger, mens Fritidshjemmet Lindholm bor i et lejemål, der er ejet af den privatskole, fritidshjemmet modtager børn fra.

Der er således ingen kapacitetsmæssige konsekvenser for kommunen forbundet med en evt. etablering af de to private fritidshjem, da de primært modtager børn fra privatskoler og ikke har til huse i kommunens bygninger.

Der er i dag i alt fem selvejende fritidsinstitutioner i København, der primært modtager børn fra privatskoler. Heraf har de to af institutionerne med denne indstilling ansøgt om at overgå til private fritidshjem. Med hensyn til de tre andre selvejende fritidsinstitutioner med børn fra privatskoler, har kommunen i disse tilfælde råderet over institutionernes bygninger.

Rammer for driften af private fritidshjem
Kommunalbestyrelsen i opholdskommunen skal give et tilskud pr. barn, der er optaget i et privat fri­tidshjem. Tilskuddet til private fritidshjem fastsættes af Børne- og Ungdomsudvalget. Tilskuddets størrelse er et vilkår i aftalen mellem kommunen og det private fritidshjem.

Forvaltningen indstiller med denne sag, at de to ansøgere ved en eventuel overgang til privat fritidshjem sidestilles økonomisk med kommunens KKFO'er. Det årlige tilskud pr. barn vil derfor være 17.873 kr./år Forvaltningen har beregnet tilskuddet til private fritidshjem ud fra den præmis, at institutionerne kan bevare en økonomi, der svarer til det niveau, de har i dag. Desuden er størrelsen af tilskuddet fastlagt ud fra, at forældrene skal betale den samme pris (1600 kr./md.) for en institutionsplads, som forældre med børn på en kommunal KKFO.

Forvaltningens anbefaling af tilskudsniveau er begrundet i den tidligere politiske beslutning, herunder at der skal være den samme økonomi og normering på fritidsinstitutionerne som før omlægningen. Med det foreslåede tilskud vil det således være muligt for institutionerne at fastholde et uændret serviceniveau.

Kriterier for oprettelse af private fritidshjem i Københavns Kommune

Forvaltningen har i bilag 1 beskrevet de kriterier, som private fritidshjem skal leve op til i Københavns Kommune. I kriterierne er det tydeligt defineret, at det kun er tidligere selvejende institutioner med driftsoverenskomst med kommunen og børn fra privatskoler, og beliggende i lokaler som kommunen ikke har råderet over, der kan komme i betragtning til at blive private fritidshjem.

Kravene lægger sig herudover i vid udstrækning op ad de krav, som de kommunale og selvejende fritidsinstitutioner i dag er underlagt – herunder bestemmelserne i dagtilbudsloven, kommunens pejlemærker for fritidsinstitutioner samt en række andre forhold af mere praktiske karakter.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Børne- og Ungdomsudvalget beslutter at godkende de to ansøgninger, vil dette blive meddelt til ansøgerne.

Dernæst vil forvaltningen indgå i dialog med de to institutioner med henblik på at indgå en aftale om oprettelse af private fritidshjem inden for rammerne af kriterierne herfor, jf. bilag 1.

 

        Tobias Børner Stax                 /Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 19. februar 2020:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

SF ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket Alternativet tilsluttede sig: "Vi forventer og regner med, at de to private fritidshjem fortsæt deltager i børneaktiviteter på tværs af fritidshjemmene, som er praksis i bydelene, så de to fritidshjem fortsat er med til at fremme, at børn og unge kender hinanden i bydelen".

Til top