Mødedato: 19.01.2022, kl. 12:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Kompetence- og delegation på Børne- og Ungdomsudvalgets område

Se alle bilag
Det nyvalgte udvalg skal godkende den kompetencefordeling ml. udvalg, borgmester og forvaltning, som skal være gældende på Børne- og Ungdomsudvalgets område. 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget godkender forslag til kompetence- og delegationsoversigt.

Problemstilling

Udvalget varetager den umiddelbare forvaltning af børne- og ungdomsområdet

I Københavns Kommunes styreform med delt administrativ ledelse varetager de stående udvalg den umiddelbare forvaltning af kommunens anliggender inden for hver deres område. Det enkelte udvalg er således født med en kompetence inden for hvert område. Overordnet fremgår det af styrelsesvedtægten for Københavns Kommune § 16, hvilke opgaver Børne- og Ungdomsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af.

Kompetence delegeret til borgmester og forvaltning skal dokumenteres

Denne kompetence kan i et vist omfang delegeres til henholdsvis forvaltning og borgmester, så det primært er sager med et mere overordnet politisk indhold, der forelægges for udvalget, mens mere forvaltnings- og rutinemæssige sager behandles af forvaltningen. Efter § 12, stk. 3, i udvalgets forretningsorden skal der føres en særskilt oversigt over sager, der er delegeret til borgmesteren og forvaltningen.

Løsning

Forvaltningen har i bilag 1 udarbejdet et forslag til en kompetence- og delegationsoversigt, som viser, på hvilket niveau i den politiske og administrative organisation sager typisk behandles. Bilag 2 indeholder i tilknytning hertil en oversigt over de opgaver, som udvalget varetager i henhold til styrelsesvedtægtens § 16. Forslaget til kompetence- og delegationsoversigt er - i forhold til den som udvalget vedtog for 4 år siden - gennemskrevet af formidlingsmæssige årsager.

Overordnet opgavefordeling

Forslaget til kompetence- og delegationsoversigten er baseret på følgende overordnede opgavefordeling:

  1. Børne- og Ungdomsudvalget fastlægger de overordnede politiske målsætninger, retning for udvikling af børne- og ungdomsområdet, rammer og vilkår for opgavevaretagelsen og følger op på det.
  2. Ledelser af de enkelte tilbud og enheder har inden for de givne rammer og i samspil med deres lokale bestyrelser ansvaret for, at deres respektive enheder indfrier de politiske målsætninger og beslutninger.
  3. Forvaltningen understøtter den politiske beslutningsproces, sikrer at politiske beslutninger efterleves og implementeres i praksis og understøtter enhedernes arbejde med det. Med denne overordnede opgavefordeling lægges der op til, at udvalget træffer beslutning om overordnede strategiske mål inden for børne- og ungdomsområdet.

Forvaltningens forslag til strategiske mål tager afsæt i kvalitet og udvikling i børnehøjde. I det omfang der allerede findes dækkende nationale målsætninger i f.eks. lovgivningen, vil forvaltningen anbefale, at de anvendes for at undgå for mange forskellige mål. Udover målsætninger om faglig kvalitet kan det i perioder eller for udvalgte enhedstyper være relevant at have konkrete målsætninger, der handler om sikker drift, med henblik på at løse særligt opståede udfordringer.

  • Forvaltningen arbejder med opfølgning på kvalitet og udvikling i børnehøjde gennem systematisk ledelses- og kvalitetsdialog fra direktion til områdechefer, til skole- og klyngeledere, og til de fagprofessionelle i skoler og dagtilbud

Delegation og bemyndigelse

Delegation af kompetence inden for udvalgets forvaltningsområde indebærer, at forvaltningen og borgmesteren bemyndiges til at træffe beslutninger og afgøre sager på udvalgets vegne. Delegation kan enten være stiltiende eller udtrykkelig, men forudsætter under alle omstændigheder, at udvalget er bekendt med hvilke områder, der varetages af forvaltningen eller borgmesteren på udvalgets vegne.

Udvalget kan efter den kommunale styrelseslovs regler om mindretalsbeskyttelse kun delegere sager til borgmesteren hvis alle i udvalget er enige. Denne beslutningsret skal være klart og bestemt afgrænset.

Delegation til forvaltningen kan derimod ske efter almindelig flertalsafgørelse. 

En delegationsbeslutning kan altid omgøres, såfremt der skulle være behov herfor. På enkelte områder kan borgmesteren eller forvaltningen af Økonomiudvalget eller Borgerrepræsentationen få delegeret varetagelsen af opgaver. Som eksempel herpå kan nævnes behandlingen af visse personalesager.

En række sager på udvalgets område skal altid forelægges for Borgerrepræsentationen i et møde, selv om udvalget varetager den umiddelbare forvaltning af området. Denne type sager er omtalt i kompetence- og delegationsoversigten og fremgår blandt andet af folkeskoleloven. Det bemærkes, at listen ikke vil være udtømmende for de sager, der kan blive behandlet på børne- og ungdomsområdet.

Københavns Kommunes værdigrundlag, kodeks for tillid og kodeks for embedsmænd

Kompetence- og delegationsoversigten baserer sig også på de fælles vedtagne pejlemærker for ledelse, styring og embedsførelse i København Kommune, som de er beskrevet i:

  • Værdigrundlaget for Københavns Kommune, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen (BR) i 1998.  Målet med værdigrundlaget er at give den enkelte medarbejder de bedste muligheder for at vurdere, hvad der er det rigtige at gøre i en konkret situation, og tage ansvar for sit eget arbejde.
  • Kodeks for tillid, der blev besluttet i BR i 2013. Formålet med kodeks for tillid er at sikre mere tid til kvalitet i kommunens kerneydelser og øge arbejdsglæden gennem mere fokus på tillid, faglighed og afskaffelse af uhensigtsmæssige arbejdsgange.
  • Kodeks for regler og normer for forvaltningens rådgivning og bistand til Borgerrepræsentationen, udvalgene, overborgmesteren og borgmestrene, der blev besluttet i BR i 2016. Formålet med kodeks for embedsmænd er at tegne et nutidigt billede af vilkårene for det moderne danske folkestyre, som embedsmandens virke er indenfor. Kodeks indeholder syv centrale pligter om lovlighed, sandhed, faglighed, partipolitisk neutralitet, ansvar og ledelse, udvikling og samarbejde samt åbenhed om fejl.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

-

 

Tobias Børner Stax                          /Tine Weber

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 19. januar 2022:

Indstillingen blev godkendt.

Til top