Mødedato: 18.04.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Høring om revideret strategi for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier (Strategi 2012-2014)

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til høringssvar til Socialudvalget om forslag til en revideret strategi for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

at udvalget godkender høringssvar og bilag til Socialudvalget vedr. Københavns Kommunes strategi for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier (Strategi 2012-2014)

Problemstilling

På Socialudvalgets møde 29.02.12, blev det besluttet at sende forslag til en revideret strategi for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier i høring i Børne- og Ungdomsudvalget m. fl.

En strategi for arbejdet med udsatte børn og unge og deres familier blev vedtaget første gang i 2009. Formålet med den reviderede strategi er en tilpasning til de aktuelle udfordringer, som kommunen står over for. Målene er, at udsatte børn og unge får muligheder for at udvikle sig, får en opvækst med trivsel og gode vilkår og får mulighed for samme grad af succes i voksenlivet, som andre børn og unge. På baggrund af dette har Socialudvalget vedtaget tre pejlemærker for børneområdet, for at understøtte, at målene nås. Pejlemærkerne er:

  • Flere udsatte børn og unge får en kvalificerende skolegang
  • Færre udsatte børn og unge ender i kriminalitet
  • Flere udsatte børn og familier får en tidligere indsats

 

Socialforvaltningen foreslår forskellige aktiviteter under strategiens syv fokusområder, der kræver et tæt samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at følgende indgår i udvalgets høringssvar til Socialudvalget:

Børne- og Ungdomsudvalget ser fortsat meget positivt på de fremadrettede intentioner om et tæt samarbejde mellem forvaltningerne og det fokus på en tidlig og forebyggende indsats, der ligger i Socialforvaltningens strategi for 2012-2014. Børne- og Ungdomsudvalget er således glade for den tydelige fælles målsætning om, at uddannelse til børn og unge er det vigtigste at arbejde for. Strategien rummer desuden et godt blik for dels nødvendigheden i at samarbejde på tværs af både forvaltninger og faggrupper, og dels at arbejdet skal ske på et vidensbaseret grundlag. Strategien er underbyggende for Børne- og Ungdomsforvaltningens indsatser under Specialreformens Tidlig indsats og inklusionspakke. Målene i strategien ligger endvidere i tråd med det nye program for Effektive Samarbejdsflader mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, vedtaget i BUU og SUD på mødet den 21.3.12 (2012-25759), som netop skal skabe en fælles forståelsesramme mellem forvaltningerne og derigennem et helhedsorienteret afsæt for de børn, der har brug for en samlet social og undervisningsmæssig indsats. Endelig lægger Børne- og Ungdomsudvalget mærke til strategiens perspektiv omkring fremskudt indsats, og håber at dette perspektiv kan understøtte et endnu mere udgående og tidligt samarbejde mellem sundhedsplejersker, dagtilbud, skoler på den ene side og socialforvaltningens myndighedsdel og behandlingsdel på den anden side. Især i forhold til en fremskudt behandlingsindsats, der arbejder med børn inden for de rammer de ellers opholder sig i, ser Børne- og Ungdomsudvalget muligheder for, at det i et samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen tydeliggøres i strategien, hvordan arbejdet kan styrkes yderligere.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets høringssvar vedrører de tre fokusområder, hvori der særligt bygges videre på et tæt og gensidigt forpligtende samarbejde imellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen.


Tidlig Indsats i forhold til udsatte børn og unge - herunder tidlig kontakt til Socialforvaltningen

I Socialforvaltningens strategi vægtes den tidlige indsats over for udsatte børn og unge højt. En håndtering af børn i begyndende vanskeligheder i tæt samarbejde mellem skole, fritid og forældre, skal kombineret med den rette støtte, muliggøre en fastholdelse af udsatte børn og unge i deres almene skole- eller dagtilbud. Det er en målsætning i strategien, at barnet, den unge og familien oplever, at kommunens indsats er helhedsorienteret. Dette kræver, at sagsbehandlingsprocesserne på tværs af forvaltningerne er klare og velkoordinerede, og at alle ressourcepersoner inddrages i den fælles opgave med at opspore de familier, der er i sociale vanskeligheder. I dette arbejde kan Sundhedsplejen med fordel i endnu højere grad tænkes ind i alle dele af det tværfaglige samarbejde, da sundhedsplejersken ofte er den første professionelle, der får kendskab til de sårbare familier og børn.

 

Ligeledes i forsøg på at styrke den tidlige indsats har Socialforvaltningen iværksat forsøg med systematisk klassegennemgang på 4. klassetrin med inddragelse af skolesocialrådgiveren. Det fremgår af strategien, at man i tilfælde af en positiv evaluering vil arbejde på, at systematiske klassegennemgange kommer til at omfatte alle folkeskoler. Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget vil efter evalueringen af projektet få forelagt en indstilling om opfølgningen på dette projekt.

For at strategien for tidlig indsats bliver effektiv, er der nu en socialrådgiverfunktion på alle almenskoler og nogle dagtilbud, og Børne- og Ungdomsudvalget ser gerne en yderligere opprioritering på dagtilbudsområdet. Der ligger dog stadig en udfordring i at udbygge deres funktion, så socialrådgiverne bliver endnu mere involverede i sagsarbejdet omkring det enkelte barn. Ydermere er det Børne- og Ungdomsudvalgets oplevelse, at de fremskudte sagsbehandlere ville kunne gøre en endnu større forskel, såfremt de fik en sagsbærende rolle med mulighed for at påtage sig myndighedsopgaver og iværksætte nogle former for konkrete indsatser, hvilket Børne- og Ungdomsudvalget håber at Socialudvalget vil indarbejde i strategien.

 

Et andet vigtigt punkt i samarbejdet omkring den tidlige indsats er underretninger. Her er der brug for at styrke kommunikationen og opfølgningen, så fagprofessionelle i Børne- og Ungdomsforvaltningen har en klar forståelse af hvornår og hvordan der skal underrettes. Ydermere bør det overvejes, hvordan der kan meldes tilbage på underretninger fra Socialforvaltningen, så de ved hvad deres underretninger fører til, da det vil understøtte ansatte i Børne- og Ungdomsforvaltningens arbejde med børn i vanskeligheder til gavn for børnene og deres familier. Selvom der er iværksat en række tiltag på dette område, opleves samarbejdet omkring underretninger fortsat som frustrerende og i nogle tilfælde nytteløst for mange fagprofessionelle i Børne- og Ungdomsforvaltningen, fordi de ikke ved hvad underretningerne fører til.

 

Strategiens målsætninger for den tidlige indsats er i tråd med Børne- og Ungdomsudvalgets mål om en tidlig og systematisk indsats for børn og unge med særlige behov. Dette fokus stemmer helt overens med beslutningen om etablering af et nyt aftaleforum med mulighed for myndighedskompetence ude på skolerne, jf. BUU- og SUD-møder 21.3.12 (2012-10340). En tidlig indsats tæt koordineret med almenområdet, støtter ligeledes op om det organiserede samarbejde mellem alle relevante ressourcepersoner omkring barnet og familien, der for fremtiden vil udgå fra skolernes nye ressourcecentre. Tilsammen vil disse tiltag skabe mulighed for et endnu tættere samarbejde på tværs af forvaltningerne, skærpe den tidlige indsats over for udsatte børn og unge og sikre, at der sættes hurtigt ind så længere perioder og ventetider uden aktive tiltag undgås.

 

Kvalificerende skolegang til udsatte børn og unge

Børne- og Ungdomsudvalget ser det som overordentlig positivt at begge forvaltninger har som mål at sikre en uddannelse for kommunens børn og unge. Ydermere er det positivt, at strategien har som mål, at dagbehandlingsområdet skal udvikles, og at den sociale indsats i den forbindelse skal rykke tættere på almensystemet. Generelt ser Børne- og Ungdomsudvalget positivt på udsigten til et mere koordineret og forpligtende samarbejde på dagbehandlingsområdet, hvilket også er et af hovedformålene med implementeringsprogrammet for Effektive Samarbejdsflader. I forhold til at understøtte en mere kvalificeret hverdag for børn og unge i vanskeligheder ser Børne- og Ungdomsudvalget en mulighed for, at Socialudvalget i strategien yderligere tydeliggør, at man i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen vil arbejde for at sikre en endnu mere fremskudt indsats, så de visiterede behandlingstilbud i højere grad foregå i de rammer, som børn og unge er i – fx i deres skolegang eller dagtilbud.

 

God overgang til voksenlivet for udsatte unge

Faglige kvalifikationer er en afgørende faktor i forhold til at ruste de unge til fremtiden. I forhold til fokusområdet om god overgang til voksenlivet for udsatte unge bemærker Børne- og Ungdomsudvalget derfor, at det for alle Socialforvaltningens aktivitetsforslag gælder, at de to forvaltninger skal samarbejde om at sætte fagligheden i undervisningen i højsædet. Det påpeges endvidere, at indsatser på ungeområdet med fordel kan ses i sammenhæng med Ungekommissionens arbejde og fremadrettede anbefalinger samt arbejdet med den tværkommunale ungestrategi.


Generelt

Det er en fælles opgave for forvaltningerne at efterleve målsætningerne om at sikre sammenhæng og tidlig indsats til udsatte børn og unge. Der ønskes i strategien øget fokus på at skabe hurtige og effektive sagsbehandlingsforløb, hvor der er klar kommunikation både internt mellem fagpersoner og eksternt til forældre, så de udsatte børn og familier oplever en helhed i indsatsen og unødvendig ventetid nedbringes.

Af bilag 2 fremgår Børne- og Ungdomsforvaltningens mere detaljerede kommentarer, rettelser og ændringsforslag til strategiens forskellige aktiviteter. Bilaget foreslås medsendt udvalgets høringssvar.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Høringssvarene behandles af Socialudvalget på udvalgsmødet d. 13.06.12.

                        

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet følgende sætning i høringssvaret: "Her er der brug for at styrke kommunikationen og opfølgningen, så fagprofessionelle i Børne- og Ungdomsforvaltningen har en klar forståelse af hvornår og hvordan der skal underrettes" erstattes af følgende sætning: "Her er der brug for at styrke kommunikationen og opfølgningen, så fagprofessionelle i Børne- og Ungdomsforvaltningen får en bedre forståelse af hvornår og hvordan der skal underrettes."
Til top