Mødedato: 18.03.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

1. behandling af forslag til budget 2016

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal under 1. behandlingen af budgetforslag 2016 drøfte finansieringsbehov og løsninger i form af effektiviseringer, besparelser og omprioriteringer på udvalgets område.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at udvalget godkender, at finansieringsbehovet i budgetforslag 2016 udgør 132,0 mio. kr. fordelt med 112,0 mio. kr. i forvaltningsspecifikke effektiviseringer, 20,0 mio. kr. i intern omstilling.
  2. at udvalget godkender, at stigende profiler afledt af beslutninger i vedtaget budget 2015 på i alt 22,4 mio. kr. indarbejdes i budgetforslag 2016 og dermed reducerer finansieringsbehovet til 109,6 mio. kr.
  3. at udvalget drøfter de konkrete forslag til effektiviseringer mv. i bilag 1
  4. at udvalget drøfter finansieringen af bevillinger, der udløber, for 72,6 mio. kr., jf. bilag 2

Problemstilling

Økonomiudvalget behandlede på mødet den 28. januar 2015 vilkår og forudsætninger for fagudvalgenes budgetforslag. Budgetforslaget har været drøftet på Børne- og Ungdomsudvalgets budgetseminar den 27. og 28. februar og skal med denne sag 1. behandles.

Borgerrepræsentationen har besluttet, at Børne- og Ungdomsudvalget i forbindelse med afleveringen af budgetforslag 2016 til Økonomiudvalget i maj skal finde forvaltningsspecifikke effektiviseringer for 112,0 mio. kr.

Erfaringen viser, at der efter udvalgets vedtagelse af budgetbidraget i foråret løbende afdækkes nye økonomiske problemstillinger, som nødvendiggør finansiering. Forvaltningen anbefaler, at der i budgetforslaget afsættes 20 mio. kr. til en intern omstillingspulje. Intern omstilling prioriteres af udvalget i forbindelse med udmøntningssagen i november 2015. 

Den samlede finansieringsudfordring udgør derved 132,0 mio. kr.

I 2016 stiger præmierne til de fælleskommunale forsikringsordninger. I 2016 vil stigningen i præmierne til løsøre og husleje udgøre 9,0 mio. kr. Yderligere stiger forsikringspræmien i 2016 som følge af højere selvrisiko svarende til 5,6 mio. kr. i 2016. Den samlede stigning er således på i alt 14,6 mio. kr.

Tjenestemændenes alderssammensætning gør, at samtlige tjenestemænd vil være pensioneret indenfor de næste 7 år i 2022. De dermed ledige stillinger vil blive genbesat med overenskomstansatte. Tjenestemændenes pensionsindbetalinger betales af Økonomiforvaltningen, mens fagforvaltningerne betaler for de overenskomstansattes pensionsindbetalinger. Det betyder, at fagforvaltningerne pålægges ekstraudgifter til pensioner, hver gang en tjenestemandsstilling erstattes af en ansat på overenskomst. Det skønnes, at udgiftsniveauet i BUF i 2022, når de sidste tjenestemænd vil være erstattet af overenskomstansatte, vil være øget med omkring 70 mio. kr. Det svarer til en årlig tilvækst i merudgifter på i gennemsnit 10 mio. kr.

Med udgangen af 2015 bortfalder bevillinger for 72,6 mio. kr. Som udgangspunkt bortfalder aktiviterne, hvis der ikke i budgetforhandlingerne prioriteres midler til en fortsættelse (bilag 2).

Løsning

Finansieringsbehovet
Børne- og Ungdomsudvalget er forpligtet til at finde forvaltningsspecifikke effektiviseringer for 112 mio. kr. i budgetforslaget. Forvaltningen anbefaler desuden, at de 20 mio. kr. til intern omstilling indregnes i finansieringsudfordringen. Det samlede finansieringsbehov bliver på 132,0 mio. kr. 

Forvaltningen foreslår, at de stigende udgifter til fælleskommunale forsikringsordninger på 14,6 mio. kr. og udgifter til pensionsordninger på 10,0 mio. kr. afholdes af de skoler, institutioner og øvrige budgetansvarlige enheder, som har udgiften.
Ændringerne i udgifter til fælleskommunale forsikringsordninger har også i tidligere år været finansieret af de budgetansvarlige enheder, og de er i budget 2015 f.eks. pålagt en ekstra udgift på i alt 10,2 mio. kr. Frem til og med budget 2014 er finansieringen af pensionsordninger til overenskomstansatte i tidligere tjenestemandsstillinger ligeledes sket ved, at skoler og institutioner, som har udskiftet tjenestemænd med overenskomstansatte, har afholdt en evt. ekstraudgift uden budgetmæssig kompensation. I budget 2015 blev udgiften prioriteret i budgetforslag 2015 af udvalget, og de budgetansvarlige enheder blev derfor kompenseret.

Forvaltningen vil frem mod 2. behandlingen arbejde med at kvalificere finansieringsbehovet yderligere.

Effektiviseringskataloget
I bilag 1 fremlægger forvaltningen et bruttoeffektiviseringskatalog, som samlet anviser effektiviseringer, besparelser og omprioriteringer for i alt 175,9 mio. kr. Med udgangspunkt i kataloget skal udvalget drøfte, hvilke konkrete forslag der umiddelbart kan indgå som forslag i budgetforslaget, og hvilke forslag forvaltningen skal arbejde videre med frem mod 2. behandlingen. Jo mere præcis tilkendegivelse udvalget kan komme med på nuværende tidspunkt, jo bedre har forvaltningen mulighed for at udarbejde et endeligt budgetforslag til 2. behandlingen, som flugter med udvalgets behov og ønsker.

Forvaltningen anbefaler, at stigende profiler på i alt 22,4 mio. kr. (ud af de 175,9 mio. kr.) i 2016 af effektiviseringer, der blev vedtaget i forbindelse med budget 2015, indarbejdes i budgetforslaget som nye forvaltningsspecifikke effektiviseringer i 2016. De stigende profiler fremgår af tabel 1.

Tabel 1

Stigende profiler som følge af vedtaget budget 2015

 2016

 2017

 2018

Ansættelse i klyngen

-10,5

   
Omlægning af opgaveløsning i administrationen (er implementeret i forbindelse med den administrative omorganisering)

 -4,3

 

 -2,8

Ottiliavej - effektiv kvardratmeter udnyttelse (budgetaftale 2015)  

 -3,6

 -1,7

Digitale daginstitutioner

 -3,7

   
Omlægning af små og deltidsåbne institutioner

 -0,4

 -2,0

 
Ændret socioøkonomi i København

 -1,8

   
Tycho Brahes Alle effektiv arealudnyttelse (budgetaftale 2015)

 -0,9

-0,7

 
Ophør af ordningen "Pasning af eget barn"

-1,0 

   
Effektiviseringer på Kommunale STU-tilbud*

 0,8

 -1,5

 
Pulje og budgetposter 

 -0,6

   
 

 -22,4

 -7,8

 -4,5

*Note: Effektiviseringer på kommunale STU blev vedtaget i budget 2015. Implementeringen af den stigende profil er i høring og ikke implementeret endnu.

De 22,4 mio. kr. reducerer finansieringsbehovet fra 132,0 mio. kr. til 109,6 mio. kr.

I tabel 2 er vist øvrige forslag for i alt 153,5 mio. kr., som forvaltningen arbejder videre med frem mod 2. behandlingen. Udvalget skal finde besparelser og effektiviseringer til dækning af finansieringsbehovet, og forvaltningen anbefaler, at udvalget finder dem på baggrund af forslagene i tabel 2, så det resterende finansieringsbehov på 109,6 mio. kr. bliver dækket. Beskrivelsen af forslagene i tabel 2 fremgår af effektiviseringskataloget (bilag 1). Frem mod 2. behandlingen vil forvaltningen kvalificere provenuerne i de effektiviseringsforslag som fremgår af tabel 2. I forhold til 1. behandlingen vil nogle af tallene derfor være ændret.

Tabel 2 - Effektiviseringer, prioriteringer og besparelser pr. år.


Udløb af bevillinger
I bilag 2 gennemgås de enkelte aktiviteter, som bevillingerne finansierer. Som udgangspunkt bortfalder aktiviterne/besparelserne gennemføres fra 2016. Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter hvilke aktiviteter, som et flertal i udvalget ønsker skal bortfalde og hvilke et flertal i udvalget ønsker videreført. Bevillinger der ønskes videreført skal sikres finansiering ved 2. behandlingen. I bilag 2 har forvaltningen beskrevet konsekvensen af, at aktiviteterne ophører og beskrevet forvaltningens forslag til, hvilke aktiviteter, der med fordel kan fortsætte. Ved finansiering indenfor udvalgets budgetforslag, vil finansieringsbehovet på 109,6 mio. kr. stige tilsvarende.

15,2 mio. kr. ud af de 72,6 mio. kr. vedrører udgifter til fripladser i forbindelse med 'frit frokostvalg'. Forvaltningen vurderer, at udgiften vil være der, uanset at bevillingen udløber. Hvis en videreførsel af bevillingen ikke vedtages i forbindelse med budgetforhandlingerne, vil udvalget derfor selv skulle finansiere udgiften.

Økonomi

Børne- og Ungdomsudvalgets samlede driftsramme i budgetforsalg er på 10.001.264 t.kr. Heraf er indreget en samlet effektivisering på 112.036 t.kr. svarende til 1,12 pct. Effektiviseringskravet udgør 42,5 pct. (servicerammen) af kommunens samlede effektivseringskrav på 263.629 t.kr.

Videre proces

Udvalget skal vedtage budgetforslaget på mødet den den 29.4.2015. På budgetseminaret den 27.-28. februar havde udvalget ønsker om opfølgning på diverse spørgsmål til seminarmaterialet. Opfølgning fra budgetseminaret fremgår af bilag 3 og forvaltningen forventer, at de er besvaret senest til 2-behandlingen.
 
Budgetforslaget skal afleveres til Økonomiudvalget den 4. maj. Herefter indgår budgetforslaget i kommunens samlede budgetforslag. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil i perioden fra starten af maj til udvagets møde den 12. august arbejde med budgetønsker, som skal indgå i budgetforhandlingerne. Ved Økonomiudvalgets 1. behandling af budgetforslaget 19. august vil Økonomiforvaltningen indarbejde konsekvenser af økonomiaftalen mellem KL og Staten. Desuden vil Økonomiudvalget blive orienteret om det samlede råderum for budgetforhandlingerne. BR's partier forhandler om budgettet fra ultimo august og frem til 14. september. BR vedtager budget 2016 den 1. oktober. Børne- og Ungdomsudvalget skal behandle udmøntning af budget 2016 den 4. november 2015. 

Inddragelse 
Frem mod 2. behandlingen den 29. april vil forvaltningen arbejde videre med inddragelse, vidensdeling mv. Der er tale om en vedvarende opgave, hvor berørte skoler, institutioner og sektorområder vil blive inddraget i form af samarbejdsmøder og høringer.
MEDorganisationen mødes desuden med udvalget inden 2. behandlingen.

Ønsker til budget 2016
1. behandlingen og 2. behandlingen af budgetforslag 2016 efterlever kravene i Økonomiudvalgets indkaldelsescirkulære, hvor et væsentligt krav er, at udvalget skal finde forvaltningsspecifikke effektiviseringer. Processen med at finde effektiviseringer fylder derfor meget i udvalgets behandling af budgetforslaget. Men denne proces skal ses i sammenhæng med, at provenuet fra udvalgets effektiviseringer indgår i kommunens samlede råderum, som skal prioriteres i forbindelse med budgetforhandlingerne. Midlerne skal således udmøntes igen på tværs af udvalgene. Udvalget har derfor i perioden fra maj til august mulighed for at ønske prioriteringer til budget 2016. Forvaltningen vil fremlægge ønsker for udvalget ligesom udvalget har mulighed for at bestille budget(ønske)notater, som forelægges for på møderne i august (12. august og 26. august), samt på budgetseminaret den 21. og 22. august.  

                  Else Sommer       /Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 3. og 4. at-punkt blev drøftet.
Til top