Mødedato: 18.03.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Afrapportering og afvikling af den tværgående ungestrategi

Se alle bilag

Udvalget orienteres om afrapportering af den tværgående ungestrategi og skal tage stilling til ophør af afrapporteringen til Økonomiudvalget.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, 

  1. at udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at afrapporteringen på ungestrategien tages til efterretning og at afrapporteringen i sin nuværende form afvikles

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 11. oktober 2012 (2011-145351) en tværgående ungestrategi for perioden 2013-2015. Borgerrepræsentationen besluttede herudover, at arbejdet med ungestrategien skal afrapporteres halvårligt til Økonomiudvalget.

Uddannelsesområdet gennemgår lige nu en markant udvikling med indførelse af flere nationale reformer. Det har medført, at flere af de oprindelige mål, som blev besluttet med ungestrategien i 2012, ikke længere er relevante. Eksempelvis har uddannelsesreformerne ændret markant på både indsatsen i udskolingen og vejledningen med nye adgangskrav til ungdomsuddannelserne. Ligeledes har kontanthjælpsreformens nye ydelseskategorier med satser svarende til SU for uddannelsesparate unge og udvidelse af uddannelsespålægget til også at omfatte 25-30 årige af de tidligere kontanthjælpsmodtagere uden erhvervskompetencegivende uddannelse, ændret grundlæggende ved strukturen for unge ledige borgere. Dertil kommer, at nationale reformer har indført nye delmål, som kommunerne skal arbejde efter, fx at 25 pct. af en ungdomsårgang skal påbegynde en erhvervsuddannelse i 2020.

Forvaltningen fremlægger på denne baggrund en kort afrapportering med præsentation af resultaterne samt forslag om afvikling af afrapporteringen i sin hidtidige form.

Løsning

Det er fortsat vigtigt, at der på tværs af forvaltningerne monitoreres tæt på udviklingen af de københavnske unge i forhold til at opnå relevant uddannelse og job. På Økonomiudvalgets budgetseminar i august 2014 tilkendegav Økonomiudvalget opbakning til, at udvalgene har ansvar for at omsætte Københavnerfortællingen til mål med konkret betydning for driften. Børne- og Ungdomsudvalget har ansvar for uddannelse.

Derfor blev der i Børne- og Ungdomsudvalget d. 10. december 2014 truffet beslutning om Københavnermål om uddannelse (Se bilag 2). Målene er, at:

  • Eleverne skal kunne det samme i 8. kl. som de i dag kan i 9. kl.
  • 95 pct. af en ungdomsårgang skal opnå en ungdomsuddannelse
  • 50 pct. af de udsatte unge i en ungdomsårgang skal opnå en ungdomsuddannelse som 25-årige
  • 25 pct. af en ungdomsårgang skal i 2020 påbegynde en erhvervsuddannelse, stigende til 30 pct. i 2025

De aktuelle uddannelsesresultater i København er, at ca. 89 pct. af en ungdomsårgang gennemfører mindst en ungdomsuddannelse, 34 pct. af de udsatte unge i en ungdomsårgang opnår en ungdomsuddannelse som 25-årige, og 8,8 pct. af en ungdomsårgang påbegynder en erhvervsuddannelse. Der er således lang vej igen, før København lever op til målene. Afrapportering på de oprindelige mål og indikatorer i ungestrategien er vedlagt som bilag 1.

Børne- og Ungdomsforvaltningen er ansvarlig for arbejdet med Københavnermålene for uddannelse og vil også fremover samarbejde med Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen om opfyldelsen af målene.

Som det fremgår af bilag 1, er målene i direkte forlængelse af ungestrategien, men indikatorerne er tilpasset de nye rammer for kommunernes arbejde, som staten har besluttet. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil afrapportere status for uddannelsesmålene i forbindelse med kvalitetsrapporten for folkeskolerne, herunder fremlægge nødvendige forslag til sikring af, at målene kan nås.

Derfor foreslås det indstillet til Borgerrepræsentationen, at afrapportering af ungestrategien afvikles, og at vedlagte afrapportering af ungestrategiens mål bliver den sidste til Økonomiudvalget indenfor den nuværende ungestrategis rammer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Denne afrapportering på ungestrategien i sin nuværende form forelægges for Økonomiudvalget og forslag til afvikling forelægges for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

        
            Else Sommer      /Camilla Niebuhr  

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top