Mødedato: 14.12.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Høring om Københavns Kommunes Handicappolitik 2023-2026

Se alle bilag

Københavns Kommunes Handicappolitik udløber i 2022. Børne- og Ungdomsudvalget skal derfor tage stilling til Socialudvalgets udkast til ny handicappolitik for Københavns Kommune for perioden 2023-2026, som er sendt i høring i kommunens øvrige udvalg samt i offentlig høring.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender vedlagte forslag til høringssvar (bilag 4) til Socialudvalgets udkast til Københavns Kommunes Handicappolitik for perioden 2023-2026

Problemstilling

Københavns Kommunes Handicappolitik udløber i 2022 og der skal derfor vedtages en ny handicappolitik. Formålet med kommunens handicappolitik er at være retningsgivende for politiske prioriteringer på handicapområdet i de kommende år og på den måde også være et redskab til dialog mellem borgere, politikere, kommunens medarbejdere, civilsamfundet og erhvervslivet om handicappolitik i Københavns Kommune. 

Socialudvalget har drøftet en ny handicappolitik for 2023-2026 på udvalgets møde den 21. september 2022 og har sendt vedlagte udkast i høring i BUU og de øvrige udvalg, jf. bilag 1 og 2. Udkastet er udarbejdet af Socialforvaltningen med bidrag og input fra de øvrige forvaltninger. Undervejs i arbejdet har en række råd og organisationer tillige været inviteret til at give bemærkninger, jf. bilag 3.

Det er de enkelte forvaltninger, der er ansvarlige for at følge op på handicappolitikkens målsætninger indenfor hver deres område.

Løsning

Københavns Kommune har allerede mange gode initiativer og tilbud til borgere med handicap, som det er vigtigt, at kommunen fortsætter med og videreudvikler. Den nye handicappolitik bygger ovenpå dette arbejde og skal sætte rammen for det videre arbejde med handicappolitikkens overordnede vision om fortsat at sikre, at borgere med handicap har mulighed for at leve et selvstændigt liv med høj livskvalitet.

Handicappolitikkens temaer og målsætninger

Udkastet til den ny handicappolitik rummer seks overordnede målsætninger, der går på tværs af flere forvaltningsområder. Under hver målsætning er det mere konkret beskrevet, hvad der vil være særligt fokus på, og hvilke forvaltninger der er ansvarlige for de nævnte fokusområder. De seks målsætninger er opsummeret nedenfor:

  1. Mere tillid mellem borgere med handicap og medarbejdere i Københavns Kommune
    Målsætningen handler om, at godt samarbejde kræver gensidig tillid, fx til at blive hørt, at medarbejdernes faglighed er høj, og at borgerne selv har stor indsigt i, hvad de har brug for. Retssikkerhed og dialog er grundlaget for den tillid.
     
  2. Lettere adgang til hjælp
    Borgere med handicap skal have lettere adgang til den hjælp, de har behov for, og derfor vil der blive taget fat på afbureaukratiseringstiltag - til gavn for både borgere og kommunen.
     
  3. Københavns Kommune vil arbejde med universelt design, så byen bliver mere tilgængelig for flere
    Universelt design og tilgængelighed skal tænkes ind i de løsninger, vi laver i byen, både når det kommer til det fysiske rum, kommunens hjemmesider og i servicedesign.
     
  4. Børn og unge med handicap trives og lærer bedre i dagtilbud, fritidstilbud og skole
    Dagtilbud og skoler - både de almene og specialtilbuddene – skal understøtte børn og unges trivsel, udvikling og mulighed for at lære. Københavns Kommune skal også blive bedre til at sikre, at flere unge med handicap får en afgangseksamen og mulighed for at komme videre i uddannelsessystemet. Børn og unge med handicap skal også have mulighed for at indgå i fritidstilbud, hvor venskaber og interesser kan etableres og udvikles.
     
  5. Flere skal have adgang til beskæftigelse og uddannelse – Københavns Kommune vil føre an som det gode eksempel
    Mange mennesker med handicap både kan og vil gerne have et arbejde og uddannelse, men oplever en række barrierer, som gør det svært. Det er vigtigt, at de barrierer løbende nedbrydes, så flere har mulighed for at deltage, bidrage og udvide handlerummet for at træffe beslutninger i deres egne liv.
     
  6. Hverdagsliv med livskvalitet
    Borgere med handicap skal ligesom de øvrige københavnere have mulighed for et godt hverdagsliv, og borgerne skal have den nødvendige støtte til at opnå dette. Det handler både om botilbud med kvalitet, tilbud om fritidsaktiviteter samt om sundhed og forebyggelse af sygdom.

Under målsætning fire indgår følgende fokusområder, som er særligt relevante for BUU’s område:

  • Flere børn skal trives og lære i kommunens almene dagtilbud, skoler og fritidstilbud (Børne- og Ungdomsforvaltningen).
  • Øge andelen af børn i specialtilbud, der tager afgangseksamen og/eller består dansk og matematik (Børne- og Ungdomsforvaltningen)
  • Nedbringe skolefravær for børn og unge i specialtilbud (Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen)

Forslag til høringssvar fra Børne- og Ungdomsudvalget

Med vedlagte forslag til høringssvar, jf. bilag 4, tilslutter Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) sig handicappolitikkens målsætninger.

I svaret bemærkes det, at udkastet til en ny handicappolitik spiller godt sammen med BUU’s strategi for børne- og ungdomsområdet for 2022-25, og at handicappolitikkens målsætninger på BUU’s område grundlæggende kan understøttes af arbejdet med strategiens temaer.

Det bemærkes samtidig, at børn og unges trivsel, samt vigtigheden for alle børn og unge i at indgå i sociale og faglige fællesskaber med fordel kan skrives tydeligere frem i handicappolitikkens målsætninger.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af høringssvarene behandles handicappolitikken i Socialudvalget primo 2023 og oversendes efterfølgende til behandling og godkendelse i Borgerrepræsentationen.

BUU vil i løbet af 2023 få forelagt et oplæg til handleplan med indsatser for de fokusområder, der ligger under udvalgets ressort.

 

Tobias Børner Stax                                              Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 14. december 2022:

Emil Sloth (B) stillede ændringsforslag om at følgende indgår i BUU’s høringssvar:

”at der skal sikres øget plads til børn med funktionsnedsættelser i kategori 4, og i særlig grad solist-elever med behov for solo-rum.”

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 1 medlem: B.

Imod stemte 8 medlemmer: A, C, V og Ø.

2 medlemmer undlod at stemme: F.

Katrine Hassenkam (Ø) stillede ændringsforslag om følgende ændring i BUU’s høringssvar:

At denne sætning:

”Det første punkt om, at flere børn skal trives og lære i kommunens almene dagtilbud, skoler og fritidstilbud bør præciseret til, at flere børn og unge trives og lærer i kommunes almene dagtilbud, skoler og fritidstilbud og ikke henvises til segrerede specialtilbud.”

Ændres til følgende sætning:

”Det første punkt om, at flere børn skal trives og lære i kommunens almene dagtilbud, skoler og fritidstilbud bør præciseres til, at flere børn og unge trives og lærer i kommunes almene dagtilbud, skoler og fritidstilbud, så færre har brug for henvisning til segrerede specialtilbud.”

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Med denne ændring blev indstillingen godkendt uden afstemning.

Til top