Organisering af ny daginstitution på Margretheholmsvej 1
Den kommende daginstitution på Margretheholmsvej 1 skal forventeligt ibrugtages i foråret 2026, og tre administrationsselskaber har ansøgt om selvejende drift af institutionen. Der skal tages stilling til, hvilket af de tre selskaber, der skal stå for driften. Hvis ingen af selskaberne vælges, vil det blive en kommunal institution. Der er ikke modtaget ansøgninger fra lokale aktører i området.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at udvalget træffer beslutning om organiseringen af den kommende daginstitution på Margretheholmsvej 1.
Problemstilling
Udvalget besluttede den 24. november 2021, at alle kommende daginstitutioner skal i høring om selvejende drift. Det skal medvirke til, at interesserede aktører får mulighed for at ansøge om at varetage driften af kommende institutioner. Beslutningen er en opfølgning på BUU's målsætning om at øge andelen af selvejende daginstitutioner i København.
På den baggrund har den kommende daginstitution på Margretheholmsvej 1 været i høring, og der er modtaget 3 ansøgninger om selvejende drift.
Den kommende institution på Margretheholmsvej 1 er planlagt som en 7 gruppers integreret daginstitution, jf. bilag 1. Institutionen bliver i to etager med tilhørende legeplads på henholdsvis terræn og på tag med plads til i alt 114 børn fordelt på 4 vuggestuegrupper og 3 børnehavegrupper. Institutionen har forventet ibrugtagning i foråret 2026.
Løsning
Der er modtaget tre ansøgninger fra administrationsselskaber for selvejende og private daginstitutioner. Der er ikke modtaget ansøgninger fra lokale aktører i området. I nedenstående afsnit gennemgås de vigtigste elementer i hver ansøgning, som også kan læses i deres fulde længde i bilag 2.
I alle ansøgninger er det administrationsselskaberne, som opstarter daginstitutionen på Margretheholmsvej 1, hvorefter forældre på institutionen overtager bestyrelsesansvaret, når institutionen er i drift med børn og forældre. I praksis betyder det, at Københavns Kommune indgår en driftsoverenskomst med administrationsselskabet, som vil agere bestyrelse for institutionen, indtil forældre på institutionen kan overtage bestyrelsesansvaret.
Ansøgning fra Børneringen
Børneringen er et administrationsselskab med ca. 100 daginstitutioner tilknyttet. I København administrerer Børneringen 26 selvejende dagtilbud.
Pædagogisk vision
Børneringens overordnede pædagogiske vision for Margretheholmsvej 1 er at skabe en daginstitution med fokus på miljø, klima, genbrug og bæredygtighed, der er stærkt forankret i lokalsamfundet. Institutionen skal derudover bygge på 4 kerneværdier: Respekt, ligeværd, dialog og tillid med fokus på inkluderende fællesskaber, demokrati og chancelighed.
Organisering
Det er intentionen, at Margretheholmsvej 1 bliver tilknyttet det geografisk nærmeste netværk. Hensigten er at bidrage aktivt ind i netværket, at være en attraktiv partner i netværket samt at være med til at udvikle netværket.
Bestyrelseskonstruktion
Institutionen opstartes med en tostrenget bestyrelsesmodel, hvor der vil være en institutionsbestyrelse og dernæst en forældrebestyrelse, når institutionen er i drift. I den tostrengede bestyrelsesmodel er det overordnede bestyrelsesansvar for drift og økonomi placeret hos institutionsbestyrelsen, hvor der ikke er krav om forældreflertal. Herunder er der en forældrebestyrelse, der som minimum skal have samme kompetence som forældrebestyrelser i kommunale institutioner. Det kan ændres til en enstrenget model efter opstart, hvis det ønskes.
Ansøgning fra FOBU
Foreningen til gavn for børn og unge (FOBU) er et administrationsselskab med ca. 130 selvejende institutioner tilknyttet. I København administrerer FOBU 55 selvejende institutioner.
Pædagogisk vision
FOBU's overordnede pædagogiske vision for Margretheholmsvej 1 er at skabe en institution med vægt på høj faglighed, stort nærvær og stærke kerneværdier. Pædagogikken vil være inspireret af NEST og Marte Meo-metoderne, der understøtter en inkluderende praksis og anerkendende tilgang til barnets udvikling. Institutionen vil tage udgangspunkt i nærmiljøet og have fokus på kombinere natur, byliv, fællesskab og historie i det pædagogiske arbejde.
Organisering
Det er intentionen, at Margretheholmen 1 bliver en del af samme netværk som Ministeriernes Børnehus. I netværket vil lederne fungerer aktivt som sparringspartnere for hinanden.
Bestyrelseskonstruktion
I opstartsperioden etableres en interimbestyrelse med erfarne kræfter, der vil være med til at sikre en god og sikker opstart. Når institutionen er veletableret, vil FOBU etablere en enstrenget bestyrelse, der skal være stærk og handlekraftig.
Ansøgning fra Landsforeningen Danske Daginstitutioner
Landsforeningen Danske Daginstitutioner (LDD) er et administrationsselskab, som administrerer ca. 240 selvejende institutioner. I København administrerer LDD 11 selvejende institutioner.
Pædagogisk vision
I LDD's overordnede pædagogiske vision for Margretheholmsvej 1 er der fokus på leg og læring. Legen er grundlæggende for børns sociale og personlige udvikling og skal være en gennemgående del af institutionens pædagogiske læringsmiljø. Læring skal forstås bredt og ske gennem leg, relationer, inddragelse af børnenes perspektiver, planlagte vokseninitierede aktiviteter med fokus på børnenes skabende læreprocesser samt ved at udfordre børnene. Institutionen vil derudover også have fokus på, at der er en del flerkulturelle, og heraf flersprogede familier i området, hvorfor der vil være fokus på fællesskab, æstetik, sproglig udvikling og kultur.
Organisering
LDD vil prioritere deltagelse i lokalt selvejernetværk, men er også åben for en tættere samlet facilitering af ledelse og bestyrelser i Børnehuset Margretheholm i samarbejde med Børnehuset Columbus og Børnehuset Sjællandsbroen.
Bestyrelseskonstruktion
LDD ønsker en enstrenget bestyrelsesmodel med forældreflertal.
Historik med ansøgere
Forvaltningen har undersøgt relevant historik med ansøgerne, som i forvejen administrerer selvejende institutioner i København. Her fremgår det, at Børneringen har en enkelt institution med en toårig ’Særlig indsats til udvikling af kvalitet’, mens FOBU har fem institutioner med samme toårige indsats. LDD har ingen institutioner, der er på den særlige indsats.
Politisk handlerum
Hvis udvalget beslutter, at den kommende daginstitution ikke skal tilknyttes én af ovenstående ansøgere, bliver institutionen i stedet kommunalt organiseret og tilknyttet en klynge under Område Indre By/Østerbro, jf. BR's beslutning om klyngestruktur fra juni 2022.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Intet yderligere.
Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde