Mødedato: 14.05.2025, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

BUF trivselsundersøgelse 2025

Se alle bilag

Trivselsundersøgelsen 2025 er gennemført, og Børne- og Ungdomsudvalget orienteres om resultaterne for trivslen blandt alle ansatte i Børne- og Ungdomsforvaltningen, samt hvordan der følges op på trivselsundersøgelsen. På mødet præsenterer forvaltningen yderligere resultater og analyser.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at orientering om resultater af Trivselsundersøgelsen 2025 tages til efterretning og
  2. at orientering om opfølgningsproces på Trivselsundersøgelsen 2025 tages til efterretning.

Problemstilling

Svarprocenten i BUF er 86 %, 14.723 ud af i alt 17.101 medarbejdere har svaret på undersøgelsen (den samlede rapport er vedlagt i bilag 1). Alle ansatte med min. 3 måneders ansættelse er inviteret til at svare på trivselsundersøgelsen. Nogle grupper af ansatte som fx timelønnede og ungarbejdere indgår ikke i undersøgelsen og nogle selvejende dagtilbud har valgt ikke at deltage.

Medarbejdernes trivsel i BUF er generelt høj. Vores store faggrupper, der hver dag møder byens børn, er motiverede. De oplever, at opgaverne er meningsfulde, og der er et tillidsfuldt samarbejde mellem kollegaer. Der ses også en stigning i andelen, der kan se sig selv på samme arbejdsplads om to år (se bilag 2 for resultaterne på faggrupper).

På tværs af de forskellige spørgsmål ligger BUF i store træk på niveau med hele Københavns Kommune, og der er med få undtagelser ikke markante tilbagegange, men svage positive tendenser på flere af spørgsmålene i undersøgelsen.

Medarbejdernes oplevelse af at blive udsat for krænkende adfærd og oplevelsen af vold er steget. Undersøgelsen viser også, at medarbejderne i BUF scorer lavere på spørgsmålet om håndteringen af krav i arbejdet.

Rambølls analyser indikerer, at rammerne for at håndtere krav i arbejdet samlet har stor betydning for trivsel- og motivation. Meningsfulde arbejdsopgaver og autonomi i udførelsen har ligeledes stor betydning. Gode relationer til den nærmeste leder, tillid til ledelsen, samt gode arbejdsfællesskaber er ligeledes parametre, som har betydning for den enkeltes trivsel og motivation.

Krænkende adfærd
Fysisk vold
Undersøgelsen viser, at omfanget af oplevet vold er steget i 2025. 19 % af medarbejderne i BUF svarer, at de har oplevet fysisk vold, i 2023 var det 17 %.

93 % af dem, der har oplevet vold, angiver, at det er fra ”borgere/brugere” dvs. børn og unge, 5 % ønsker ikke at uddybe, og 1-2 % er fra pårørende eller underordnede.

Trusler om vold
Medarbejdernes oplevelse af trusler om vold viser også en stigning fra 2023 til 2025 fra 9 % til 10 %.

Mobning eller chikane, diskrimination og forskelsbehandling og sexistisk adfærd
På spørgsmålet om oplevelse af mobning og chikane svarer 7 % i BUF ja. Det er samme niveau som i 2023. De fleste hændelser (96 %) sker på arbejdspladsen, og det angives, at det oftest er kollegaer eller brugere, der chikanerer eller mobber.

På spørgsmålet om oplevelse af diskrimination og forskelsbehandling svarer 6 % i BUF ja. De fleste hændelser (98 %) sker på arbejdspladsen, og det angives, at det oftest er kollegaer eller ledere, der diskriminerer eller forskelsbehandler. (Spørgsmålet er omformuleret i 2025, så der kan ikke sammenlignes med resultatet fra 2023.)

Der er sket en stigning i andelen af medarbejdere, der har oplevet seksuel chikane fra 2 % i 2023 til 3 % i 2025.

Håndtering af krav i arbejdet
BUF ligger lavere end hele København indenfor temaet om håndtering af krav i arbejdet. Den lavere score skyldes blandt andet, at medarbejderne oplever en dårligere balance mellem arbejdsopgaver og tid til at løse dem og i mindre grad oplever, at de har mulighed for at udføre deres arbejde i en tilfredsstillende kvalitet.

Arbejdsrelateret sygefravær
I 2025 er der et nyt spørgsmål om sygefravær: Har du inden for de seneste 12 måneder haft sygefravær, der kan skyldes forhold på arbejdspladsen eller forhold i arbejdsmiljøet?

I BUF svarer 29,4 % ja, hvor andelen for alle ansatte i Københavns Kommune er 21,9 %. I BUF angiver 59 % som årsag, at sygefraværet skyldes ”Smitte på arbejdet” og 38 % ”Opgavebelastning eller andre krav til arbejdet”.

Flere spørgsmål kan ikke sammenlignes med foregående år
Større ændringer i Trivselsundersøgelsens spørgeramme i 2025 betyder, at det ikke er muligt at sammenligne resultater i 2025 på flere trivselstemaer med Trivselsundersøgelsen 2023.

Løsning

Undersøgelsen viser, at der er stor spredning i trivslen mellem arbejdspladser. Den lokale opfølgning på den enkelte arbejdsplads er derfor meget vigtig (se videre proces). 

Københavns Kommune accepterer ikke nogen form for krænkende adfærd. Det skal være trygt at gå på arbejde. Omfanget af krænkende adfærd på arbejdspladserne i BUF kalder på, at der stadig arbejdes mere systematisk med at forebygge og håndtere krænkende adfærd. Det er derfor afgørende i opfølgningen, at der er en tydelige kommunikation igennem ledelsesstrengen og MED-organisationen omkring dette, så ingen ansat i BUF er i tvivl om, hvor de skal henvende sig, hvis de oplever krænkende adfærd, og hvad den enkelte arbejdsplads retningslinjer er.

Der er afsat ressourcer hos Arbejdsmiljø København til at bistå arbejdspladser med opfølgning på TU25, herunder krænkende adfærd.

I Københavns kommune har alle medarbejdere mulighed for at kontakte en anonym klageadgang, som er placeret i Arbejdsmiljø København. Formålet er at varetage henvendelser om seksuel chikane og sexisme.

Politisk handlerum
Det kan besluttes at iværksætte yderligere supplerende analyser mellem medarbejdertrivsel og andre parametre.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Den enkelte arbejdsplads (MED og TRIO-udvalg) skal tage hånd om og følge op på egne resultater og udarbejde en Arbejdspladsvurdering (APV) med handlingsplan med udgangen af juni 2025. 

Udover den lokale og generelle opfølgning på alle arbejdspladser, følger forvaltningen / ledelsen op på de arbejdspladser, hvor der er kritiske resultater, og det vurderes, hvor der er behov for at skærpe fokus og opfølgning.

HovedMED er orienteret om hovedresultaterne i trivselsundersøgelsen den 7. maj 2025, og resultaterne indgår også i HovedMED's arbejdsmiljødrøftelse i juni 2025.

Trivselsundersøgelsen for alle medarbejdere i Københavns Kommune gennemføres fremover hver 3. år og ikke hver 2. år. Arbejdspladser kan gennemføre supplerende lokale og mindre omfattende undersøgelser i den mellemliggende periode med færre spørgsmål, hvis det vurderes nødvendigt.

 

Tobias Børner Stax                                 Nina Hemmersam

Til top