Mødedato: 13.06.2012, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Klubfællesskaber

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til processen omkring etablering af en ny ungestruktur for de 14-17 årige med klubfællesskaber.

 

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

1. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender forslag til principper, forudsætninger og proces for en ny ungestruktur med klubfællesskaber

Problemstilling

På 14-17 års området i København er der en række udfordringer med organiseringen af klubberne. Årsagen til dette er primært, at en stor del af klubbernes arbejde foregår uden for de fysiske klubbers rammer samt, at der er en forskel på klubbernes arbejdsopgaver og muligheder for at yde en hensigtsmæssig indsats afhængigt af, hvilke demografiske forhold, der gør sig gældende i deres område.

 

Der er meget få klubber – og dermed fysiske pladser - til byens unge i aldersgruppen, således er der i nogle områder en dækningsgrad ned til 2%, mens den højeste dækningsgrad i et område er 37%. Desuden har flere klubber svære økonomiske vilkår på grund af deres størrelse eller ungegruppe.

 

Der er på denne baggrund igangsat en proces med henblik på at skabe en ny ungestruktur, hvor arbejdet med byens 14-17 årige unge gennemføres med udgangspunkt i en række klubfællesskaber, der afspejler byens lokalområder. En ny klubmodel skal blandt andet åbne op for et øget arbejde med kommunens øvrige udvalg og forvaltninger omkring en indsats med udgangspunkt i de unge, jf. også arbejdet med en ungestrategi iværksat med Budget 12, som der snarligt fremlægges forslag om. I denne indstilling fremlægges forslag til de principper og forudsætninger, som anbefales lagt til grund for arbejdet med en ny klubstruktur.

Løsning

Der arbejdes på en model, hvor der etableres ca. 12 klubfællesskaber, som hver især skal dække et geografisk område og være ansvarlig for at gøre en indsats over for de unge i det pågældende område. Der udarbejdes årligt oversigter over antallet af unge i de pågældende områder og de unges socio-økonomiske forhold.

 

Der er udarbejdet et forslag til ledelsesstruktur og styringsmodel (bilag 1) samt et udkast til kontrakt mellem de involverede klubenheder (bilag 2). Desuden arbejder forvaltningen med et forslag til principper for en budgetmodel.

 

Principperne for den foreslåede ledelsesstruktur er:


1.     
Klubstrukturen skal såvidt muligt være ensartet, men tage højde for lokale særforhold (blandt andet ved differentieret pladspris og opgaveportefølje)

2.      Klubstrukturen skal ikke medføre, at eksisterende klynger eller netværk mister økonomisk strukturel bæredygtighed

3.      Klubstrukturen skal fungere på tværs af klynger og på tværs af selvejende/kommunale enheder

4.      Der skal være en entydig ledelsesstreng

5.      Klubstrukturen skal være ensartet selv om nogle klubfællesskaber kan være defineret ved at have fysiske rammer, der kun rummer klubtilbud, mens andre klubfællesskaber indgår som del af større sammenhæng.

6.      Klubfællesskaber kan være kommunale eller selvejende.

Klubfællesskabets opgaver

Intentionen med de nye klubfællesskaber er, at klubberne i det enkelte lokalområde udarbejder en klubbydelsplan, der tager udgangspunkt i en ungebydelsplans analyse af bydelens større børn og unge og deres behov. Klubbydelsplanen omfatter fritids- junior og ungdomsklubber.

 

Lederen af klubfællesskabet forestår arbejdet med klubbydelsplanen i et samarbejde med områdeforvaltningen og de lokale klubber med henblik på at redegøre for, hvilke aktiviteter der er relevante specifikt for ungdomsklubberne (14-17 år).  Lederen af klubfællesskabet har ikke ansvaret for aktiviteter, der er knyttet til fritids- og juniorklubber, men det forudsættes, at der er en tæt dialog mellem  klubfællesskaberne og de enheder/klynger/institutioner, der har 10-13 års børn.

 

Klubbydelsplanen skal godkendes af Børne- og Ungdomsudvalget, og den skal indeholde: 

Beskrivelse af målgrupperne og deres behov samt problemfelter.

  • Fastsættelse af opgaver/aktiviteter med tilhørende handleplan omfattende gadeplansarbejde, kulturaktiviteter, sportsaktiviteter, fritidsaktiviteter, ture mv.
  • Aftale(r) med aktuelle samarbejdspartnere.
  • Fordeling af midler i fællesbudget (jf. økonomi nedenfor).
  • Handleplan for evaluering, herunder dokumentation for aktivitetsniveau i de enkelte klubber.
  • Samarbejde med skoler, ungdomsskole, SSP og andre
  • Klubbydelsplanen gælder for en 2 års periode for at sikre en kontinuitet i arbejdet. Efter periodens udløb udarbejdes og forelægges en ny klubbydelsplan for Børne- og Ungdomsudvalget.

Økonomi

I dag modtager klubberne et budget, der består af en grundbevilling og en pladsafhængig bevilling. Denne tildeling tager ikke højde for:


·
At mange klubber har aktiviteter, der rækker langt ud over de indmeldte unge

·At mange klubber har vanskeligheder med at få de unge til at registrere sig som klubmedlemmer

·At der er forskel på aktivitet og indsats i forhold til forskellige ungeprofiler over byen

·At klubberne forventes at gennemføre forskellige indsatser målrettet en specifik ungegruppe i deres geografiske område.

 

Budgettildelingen til klubberne i dag tager således ikke udgangspunkt i den ønskede indsats over for de enkelte unge i de enkelte områder, men i klubbens fysiske normering, og det antal unge, som det kan lykkes klubben at få registreret som medlemmer i løbet af et år.

 

Det foreslås derfor i stedet for at udforme en budgettildeling efter nedenstående model: 

 


1. Grundbeløb

 

 

2. Normering med pladspris

Det der skal til for at drive et almindeligt klubtilbud

3. Sociale normeringer

En ekstra tildeling, når der er yderligere sociale udfordringer ved at have unge fra ressourcesvage hjem. Tildeles fra centralt hold

4. Fællesbudget

Skal dække aktiviteter besluttet i klubbydelsplanen, og bliver tildelt efter denne

Videre proces

Med tiltrædelse af denne indstilling fremsendes forslag til konkrete klubfællesskaber i de 12 lokalområder til kommentering blandt klubberne (i klynger og institutioner).

 

Efter kommenteringsfasen udarbejdes forslag til ny klubstruktur til forelæggelse for Børne- og Ungdomsudvalget i august 2012, hvorefter det sendes i høring blandt klubber og andre berørte parter, herunder lokaludvalgene.

 

Sideløbende hermed udarbejdes budgetforslag til Budget 2013 omkring yderligere driftsmidler og anlægsønsker til ungeområdet.

 

Efter budgettets vedtagelse udarbejdes forslag til ny budgetmodel til forelæggelse for Børne- og Ungdomsudvalget, hvorefter det sendes i høring blandt klubberne.

 

Den nye klubstruktur kan herefter være implementeret i løbet af 2013.

                        Else Sommer                           /Henriette Bjørn Nielsen 

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, F og Ø.

Imod stemte ét medlem: V.

Ét medlem undlod at stemme: O.
Til top