Mødedato: 11.06.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Privatskoleelever og Folkeskolereform

Se alle bilag
Indstillingen præsenterer modeller til håndtering af de eventuelle forskelle på folkeskolernes og de frie grundskolers implementering af Folkeskolereformen.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,  

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget drøfter de skitserede løsninger ift. håndteringen af de ændrede vilkår for elever i de frie grundskoler, der benytter sig af et fritidstilbud under Københavns Kommune
  2. at Børne- og Ungdomsudvalget beslutter model 1 og 4, hvor ansvaret for en længere skoledag og morgenåbning lægges hos de frie grundskoler
  3. at Børne- og Ungdomsudvalget tager til efterretning, at model 1 og 4 kan give udfordringer for nogle fritidstilbud med mange privatskoleelever, hvor forvaltningen vil drøfte eventuelt konkrete løsninger med disse fritidstilbud

Problemstilling

I forvaltningens forarbejde til implementeringen af Folkeskolereformen er der taget udgangspunkt i, at:  

  • Åbningstiden i fritidshjem og klub er den, som kommunens elever i folkeskolen har behov for. Længere skoledag for folkeskoleelever betyder således en reduktion i fritidshjem og klubbers åbningstider. Der er ikke noget krav om, at de frie grundskoler skal udvide åbningstiden, men der er heller ikke et krav om, at kommunen skal tilbyde pasningsløsninger for de frie grundskoler, der vælger at fastholde den nuværende skoletid
  • Morgenåbent samles på et fritidshjem/KKFO i tilknytning med den enkelte folkeskole, og eleverne fra de frie grundskoler har ikke mulighed for at anvende morgenåbent fritidshjem under Københavns Kommune fremover, da tilbuddet er en del af folkeskoletilbuddet
  • Midler til lektiehjælp/faglig fordybelse tildeles folkeskolerne og dækker således ikke elever i de fri grundskoler

Baggrund
Folkeskolereformen betyder en længere skoledag for elever i folkeskolen, hvilket har betydning for åbningstiden i de tilknyttede fritidstilbud. I henhold til Regeringens lovforslag om Folkeskolereformen vil der ikke blive stillet krav til, at frie grund- og efterskoler ligesom folkeskolen skal levere en længere sammenhængende skoledag. Endvidere fremgår det af lovforslaget ”… at kommunalbestyrelsens pligt til at sørge for det nødvendige antal pladser i fritids- og klubtilbud anses for opfyldt, når pladserne stilles til rådighed i det tidsrum, hvor kommunens elever i folkeskolen har behov herfor.” Driftstilskuddet til de frie grundskoler forhøjes med 23,5 mio. kr. i 2014 og med 47,0 mio. kr. i 2015 og frem, hvilket skal finansiere flere timer i de frie grundskoler og løfte kvaliteten tilsvarende folkeskolen, hvor driftstilskuddet forhøjes fra 2014. Ydermere har de frie grundskoler samme mulighed som folkeskolerne for at udnytte potentialet i de nye arbejdstidsregler.

Jf. tabel 1 er der 2.608 elever i de frie grundskoler, som i dag benytter et kommunalt eller selvejende fritidstilbud beliggende i Københavns Kommune. Midlerne til lektiehjælp/faglig fordybelse samt morgenåbning dækker dog ikke elever i de frie grundskoler, som er indmeldt i Københavnske institutioner.  
 
Tabel 1. Elever i grundskoler der benytter et kommunalt eller selvejende fritidstilbud under Københavns Kommune   

Klassetrin

Antal elever i frie grundskoler

0

188

1

207

2

216

3

348

4

508

5

417

6

276

7

184

8

110

9

117

10

37

I alt

2.608


Der er i dag 17 fritidshjem, som har 10 eller flere 0.-3. klasses elever fra frie grundskoler, jf. bilag 1.  

Lektiehjælp og faglig fordybelse
Lektiehjælpen/faglig fordybelse vil de første to år være frivillig, og i Københavns Kommune er det derfor besluttet, at budgettet til lektiehjælp/faglig fordybelse udmeldes til skolerne, som efterfølgende fordeler midlerne til 0.-3. klasseelever til de tilknyttede fritidshjem, som varetager opgaven. Midler til lektiehjælp/faglig fordybelse dækker således kun folkeskoleelever.

Morgenåbning
Alle børn mellem 0. og 3. klasse indmeldes automatisk på et særligt morgenmodul enten på en KKFO eller et fritidshjem. De midler, der afsættes til morgenmodul ved den enkelte folkeskole, placeres på det fritidshjem eller den KKFO, der varetager pasningen af børnene i morgenmodulet enten i egne fysiske lokaliteter liggende ved eller på skolen eller i skolens lokaliteter. Morgenpasning varetages af pædagogisk personale i fritidshjem eller KKFO. Af bilag 2 er en liste over de fritidshjem/KKFO'ere, der fremover skal varetage morgenåbent for folkeskoleelever, samt en angivelse af hvormange elever fra de frie grundskoler som i dag er indmeldt på disse tilbud.

Opsamling på spørgeskema til de frie grundskoler
Forvaltningen har udsendt et spørgeskema til alle frie grundskoler beliggende i Københavns Kommune i januar måned, hvori skolerne bliver bedt om at redegøre for længden på skoledagen fra august 2014 samt håndteringen af morgenåbent og lektiehjælp/faglig fordybelse. Ingen af de frie grundskoler havde på daværende tidspunkt taget stilling til håndteringen af morgenåbent og meget få havde besluttet at tilbyde lektiehjælp til deres elever og udvide skoledagen, så det passer med den åbningstid, der fremadrettet vil være i de københavnske fritidshjem og klubber om eftermiddagen. Dette betyder, at det må forventes, at nogle af eleverne i de frie grundskoler vil blive påvirket af de nye rammer for fritidstilbud under Københavns Kommune. Der er en vis sandsynlighed for, at nogle elever i de frie grundskoler fremover vil stå uden morgenåbent, lektiehjælp og faglig fordybelse, og at de ikke vil have eftermiddagstilbud i perioden frem til de københavnske fritidshjem og klubber åbner, når dagen i folkeskolen slutter. 

Løsning

Skoledagens afslutning vil variere fra skole til skole og fra klasse til klasse, idet skemaplanlægningen fastsættes individuelt for den enkelte skole. Derudover vil der være frie grundskoler, som vil have en kortere skoledag end folkeskoler, idet de ikke er forpligtiget til at implementere helhedsskole.

Københavns Kommune er derimod ikke forpligtiget til at tilpasse fritidstilbuddenes åbningstider til elever i de frie grundskoler, da taksten til de frie grundskoler er øget i forbindelse med Folkeskolereformen. Derfor må de frie grundskoler fremover tilbyde morgenåbning, lektiehjælp/faglig fordybelse samt tilpasse skoledagen, således at åbningstider for de frie grundskoler og fritidstilbuddene hænger sammen. 

Nedenfor præsenteres mulige løsninger, der kan løse udfordringer som følge af et udækket pasningsbehov for elever i de frie grundskoler, jf. tabel 2.   

Tabel 2: Løsningsmodeller i forhold til morgenåbning og eftermiddagsslip for frie grundskole  

Model for morgenåbning til frie grundskoleelever

Model for eftermiddagsslip frie grundskoleelever

1. Privatskolerne varetager morgenåbning

4. Privatskolerne har ansvaret for deres elever indtil Københavns Kommunes fritidshjem eller klub åbner

2. De frie grundskoler har mulighed for at ansætte og finansiere pædagogisk personale fra fritidshjemmene til at varetage morgenåbningen på skolen

5. De frie grundskoler har mulighed for at ansætte og finansiere pædagogisk personale fra fritidshjemmene til at varetage pasning i det eftermiddagsslip, der kan være for visse elever fra de frie grundskoler 

3. Der findes kommunal finansiering til dækning af morgenåbning på de fritidshjem, der har en stor andel af frie grundskoleelever. Finansiering findes midlertidigt via struktur-puljen og skal løftes i budget 2015

6. Der findes kommunal finansiering til dækning af eftermiddagsslip ved at give budget til, at nogle institutioner kan åbne tidligere om eftermiddagen. Finansiering findes midlertidigt via strukturpuljen og løftes i budget 2015


På baggrund af indhentede oplysninger fra de frie grundskoler i København og de tilknyttede fritidshjem har forvaltningen opstillet 6 mulige modeller omkring morgen- og eftermiddagsåbent for frie grundskoleelever. Model 1 og 4 anbefales, idet de frie grundskoler har fået budget til at udvide skoledagen. Ydermere har de frie grundskoler samme mulighed som folkeskolerne for at udnytte potentialet i de nye arbejdstidsregler. Det vurderes derfor at ligge indenfor deres rammer at løfte opgaven. De øvrige modeller vil medføre et uensartet serviceniveau for institutioner med og uden elever fra de frie grundskoler. Modellerne er nærmere beskrevet i bilag 3.

Uddybende beskrivelse ansættelse af pædagogisk personale

Der er ingen hindringer i KL-aftalen for, at de frie grundskoler ligesom folkeskoler kan ansætte pædagoger fra fritidshjem til at varetage opgaver som fx morgenåbning, eftermiddagspasning, understøttende undervisning etc. via delt ansættelse. Dette vil samtidig give bedre betingelser for samarbejdet om børnene på tværs af dagen. Denne løsning er særlig interessant for de frie grundskoler, hvis eleverne anvender et kommunalt eller selvejende fritidshjem under Københavns Kommune tilknyttet. Københavns Kommune kan ikke bestemme over de frie grundskoler, men blot videre formidle denne mulighed til skolerne. 

Økonomi

Det har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, at de frie grundskoler ansætter fritidshjemspædagoger i delt ansættelse.

Finansiering af morgenåbning for privatskoleelever og af eftermiddagsslip for privatskoleelever skal i 2014 finansieres via strukturpuljen i en overgangsperiode og fremmes i budget 2015.

Videre proces

Afhængig af BUU's beslutning orienteres institutionerne og de frie grundskoler om BUU’s beslutning (juni 2014). Forvaltningen vil desuden løbende søge afklaring med de fritidstilbud, der har mange privatskoleelever.

 

                  Else Sommer                 /Henriette Bjørn Nielsen

Beslutning

Udvalget ønskede at også model 2 og 5 kan finde anvendelse.

Den således ændrede indstilling blev herefter i sin helhed godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 10 medlemmer: A, B, F, O, V og Ø.
Imod stemte 1 medlem: C.
Ingen medlemmer undlod at stemme.

Udvalget ønskede et notat med status på samarbejdet med privatskolerne efter sommerferien. 
Til top