Mødedato: 10.08.2022, kl. 13:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

2. regnskabsprognose 2022

Se alle bilag

2. regnskabsprognose viser forventningen til årets resultat fordelt på bevillingsområder efter 2. kvartal i 2022. Prognosen viser et forventet regnskab i balance ekskl. COVID-19-udgifter. Der er efter aftale med Økonomiforvaltningen indregnet en pris- og lønregulering for indeværende år på 103,7 mio. kr. i prognosen. Prisstigningernes fortsatte betydning for forvaltningens økonomi følges tæt resten af året. Samtidigt orienteres udvalget om status på specialområdet. På den baggrund fremlægges 2. regnskabsprognose til godkendelse.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at 2. regnskabsprognose for 2022 godkendes.

Problemstilling

BUU skal med denne sag godkende 2. regnskabsprognose med forventningen til regnskabsresultatet for 2022. Forventningen forelægges efterfølgende til Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR).

Samlet set viser 2. regnskabsprognose et budget i balance med et mindreforbrug på 28,3 mio. kr. i 2022 ekskl. COVID-19. Det skyldes bl.a., at den nuværende forventede pris- og løn-regulering (PL-regulering) er indregnet. Den fortsatte udvikling i de ekstraordinære prisstigninger er dog behæftet med usikkerhed.

På den ordinære drift forventes et merforbrug på 44,2 mio. kr. ekskl. COVID-19, som skyldes en stigning i de forventede udgifter på dagtilbud og specialområdet. Der forventes endvidere et fald i den decentrale opsparing i forhold til sidste år.

Der er ikke på nuværende tidspunkt indregnet merudgifter som følge af krigen i Ukraine.

Løsning

I tabel 1 ses forventningen til det samlede resultat ved 2. prognose. Samlet set forventes et mindreforbrug på 28,3 mio. kr. i 2022 ekskl. COVID-19 (tabellens kolonne 8) og dermed et budget i balance. Det er dermed forudsat, at der som tidligere kompenseres for COVID-19 udgifter på 48,0 mio. kr. (kolonne 7). Det forventes at ske i forbindelse med ØUs behandling af 2. prognose d. 24. august.

Det forventede regnskab er i balance pga. den forventede PL-regulering på 103,7 mio. kr. PL-reguleringen indarbejdes i forvaltningens rammer med 2. sag om bevillingsmæssige ændringer, som behandles på samme møde som denne indstilling. En del af de 103,7 mio. kr. vil blive udmeldt til skoler og institutioner, mens en del fastholdes centralt til håndtering af stigninger i energiudgifter, husleje mv.  Den fortsatte udvikling i de ekstraordinære prisstigninger er behæftet med usikkerhed, og forvaltningen følger udviklingen frem mod 3. prognose.

Der forventes en decentral opsparing på 55,8 mio. kr. ved udgangen af 2022 og et mindreforbrug på 16,7 mio. kr. vedr. eksterne midler (kolonne 4 og 5). Den decentrale opsparing uddybes nedenfor.

Der er et samlet merforbrug på den ordinære drift ekskl. COVID-19 på 44,2 mio. kr. (kolonne 9). Merforbruget er mindre end ved 1. prognose, hvor det var estimeret til 82,6 mio. kr. Det kan forklares med PL-reguleringen, som bl.a. afhjælper de forventede merudgifter til energi mv. Det fortsatte merforbrug skyldes forventede udgifter på dagtilbud og specialområdet. Besparelsen som følge af merudgifter på specialområdet, som udvalget besluttede med 1. regnskabsprognose, er indarbejdet, men der er fortsat en forventning om merudgifter, som uddybes nedenfor. (BUU 04.05.22)

Tabel 1: Forventet regnskabsresultat 2022

Note til tabel 1: Der kan være rækker eller kolonner, der ikke summer præcist, da tallene er afrundede. 

I bilag 1 er der mere detaljerede regnskabsforklaringer på bevillingsniveau, mens bilag 2 er en del af afleveringskravet til Økonomiforvaltningen (ØKF).

Forudsætninger og usikkerheder

I det forventede korrigerede budget er der taget højde for alle kendte ændringer herunder den demografiske efterregulering, midler fra overførselssagen 2021-2022 samt den førnævnte PL-regulering.

Det blev i overførselssagen 2021-2022 besluttet, at der i forlængelse af augustprognosen vil ske en bevillingsmæssig dækning af forvaltningernes udgifter til COVID-19. Indstillingen om en kompensation af forvaltningernes COVID-19 nettoudgifter for første halvdel af 2022 vil blive forelagt Økonomiudvalget som en selvstændig indstilling efter augustindstillingen.

Der er en række usikkerhedsfaktorer, som fortsat kan påvirke det endelige regnskabsresultat. Det bemærkes for det første, at der i resten af 2022 er en forventning om ekstraordinære prisstigninger særligt på energi, fødevarer og byggematerialer. Derudover er størstedelen af budgettet aktivitetsafhængigt, og derfor udgør ændringer i antal børn og pris pr. barn også en væsentlig usikkerhed. Forvaltningen følger udviklingen tæt frem mod 3. regnskabsprognose i november 2022.

Endelig, er der ikke på nuværende tidspunkt indregnet merudgifter som følge af krigen i Ukraine, men det er forventningen, at BUF bliver kompenseret for disse merudgifter.

Ordinær drift

Ordinær drift er et udtryk for forventningen til forbrug og aktiviteter fratrukket den decentrale opsparing. Der er et forventet merforbrug på den ordinære drift ekskl. COVID-19 på 44,2 mio. kr. Dette dækker primært et merforbrug på dagtilbud og specialområdet.

På dagtilbud skal årsagerne til merforbruget bl.a. findes i en stigende aktivitet på klubområdet, hvor forventningen til antallet af 10-13-årige er steget mere end forudsat i demografitildelingen. Der er således tale om en stigende dækningsgrad på området. Dertil kommer, at der er færre børn på 0-5 årsområdet siden starten af COVID-19 pandemien i 2020. Det har resulteret i en lavere kapacitetsudnyttelse, da der ikke lukkes institutioner i samme takt som børnene forlader institutionerne. De høje pladspriser på vuggestue- og børnehaver gør, at relativt små udsving i demografien på området medfører forholdsmæssige store ændringer til det forventede forbrug. Udviklingen i ordinær drift er uddybet i bilag 1. Specialområdet uddybes nedenfor.

Specialområdet

I forbindelse med 1. regnskabsprognose vedtog udvalget en kompenserende besparelse vedr. specialområdet på 32,6 mio. kr. i indeværende budgetår 2022(BUU 04.05.22). Besparelsen er indarbejdet i denne prognose, og derfor ses et fald i de forventede merudgifter vedr. både specialdagtilbud og specialundervisning siden 1. prognose. Der ses dog samtidig et fald i den decentrale opsparing som følge heraf - jf. næste afsnit.

På trods af den indhentede besparelse og nedbringelse af befordringsudgifter er der fortsat en forventning om merudgifter på specialområdet. Det skyldes en fortsættelse af tendensen fremlagt ved regnskab 2021, som handler om, at der er flere elever i dyre specialtilbud end budgetteret. Forvaltningen følger udviklingen frem mod 3. prognose og vil ved 3. prognose give en vurdering af, om der er behov for yderligere kompenserende besparelser i indeværende budgetår. Udviklingen indenfor kategorierne af specialelever uddybes i bilag 1 og 3.

Decentral opsparing

Den decentrale opsparing dækker over skoler og institutioners samlede opsparing og gæld. Forventningen ved 2. prognose er, at den decentrale opsparing udgør 55,8 mio. kr. ved udgangen af 2022. Det fremgår af tabel 2, at der samlet set forventes et fald i den decentrale opsparing ift. regnskab 2021 og 1. prognose 2022. Det kan forklares med, at den nævnte besparelse fra 1. prognose på 32,6 mio. kr., har sat sig i opsparingen. Det kan forventes, at besparelsen senere på året vil vise sig som et lavere forbrug. Forvaltningen følger udviklingen.

Tabel 2: Decentral opsparing 2021 og 2022

Økonomiske konsekvenser som følge af COVID-19

I 2022 vurderes der samlet set at være COVID-19 relaterede merudgifter på 48,0 mio.kr. Det er forventningen, at forvaltningernes merudgifter på området i lighed med tidligere år vil blive udmøntet i forbindelse med 2. regnskabsprognose. Dette er bl.a. udgifter til test, rengøring og hygiejne. Udgifterne er uddybet i bilag 1. Forvaltningen vil følge udviklingen på de enkelte områder i forbindelse med de kommende regnskabsprognoser.

Økonomi

Sagen om bevillingsmæssige ændringer som følge af 2. regnskabsprognose behandles også på dette møde. 

Videre proces

Det forventede regnskab pr. august 2022 for hele kommunen fremlægges for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Tobias Børner Stax                                                       Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 10. august 2022:

Indstillingen blev godkendt.

Til top