Mødedato: 09.05.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Rammeaftale på det sociale område 2013 - Udviklingsstrategi - FÆLLESINDSTILLING ØKF, SOF, BUF

Se alle bilag
Rammeaftalens udviklingsstrategi for 2013 er udarbejdet i regi af KKR. Den skal godkendes af Borgerrepræsentationen senest 1. juni 2012.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

1.      at udviklingsstrategien for Rammeaftale 2013 for social- og specialundervisningsområdet godkendes.

 

Problemstilling

Rammeaftalen for social- og specialundervisningsområdet er et planlægnings- og udviklingsværktøj, som bliver udarbejdet i regi af kommunernes regionale samarbejdsorgan, Kommunekontaktrådet (KKR). Formålet er at sikre et samlet overblik over tilbuddene på det specialiserede socialområde og dele af specialundervisningsområdet, uanset om det enkelte tilbud drives af regionen eller af en kommune. Rammeaftalen skal således skabe sammenhæng mellem efterspørgsel og udbud af tilbud og ydelser og sikre en balanceret udvikling på området.


Rammeaftalen består af to tidsmæssigt forskudte aftaler:      

·         Udviklingsstrategi, der vedtages senest 1. juni og

·         Styringsaftale, der vedtages senest 15. oktober.

Udviklingsstrategien for 2013 skal godkendes af Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen senest 1. juni 2012.

Løsning

Udgangspunktet for udviklingsstrategien er, at kommunalbestyrelserne i høj grad selv bestemmer, hvilke tilbudstyper, temaer og målgrupper, som skal være i fokus for den årlige drøftelse. Udviklingsstrategien skal have fokus på den faglige udvikling i eksisterende tilbud samt behovet for nye tilbud. Styringsaftalen skal være et redskab til på tværs at styre kapacitet og økonomi, herunder takstudviklingen.

Et formål med udviklingsstrategien er at fastsætte, hvilke udviklingstendenser og -perspektiver, kommunerne oplever i forhold til tilbudstyper, målgrupper mv., og således også hvilke temaer, KKR Hovedstaden beslutter, der skal være i fokus i det pågældende år. Derudover har Social- og Integrationsministeren mulighed for at udmelde centrale temaer, som skal indgå i strategien.  For Rammeaftale 2013 har Social- og Integrationsministeren udmeldt det særlige tema ”Udvikling i brugen af de forskellige former for familieplejeanbringelser”, og KKR Hovedstaden har valgt to udviklingstemaer henholdsvis ”Sammenhængende forløb mellem social- og behandlingspsykiatrisk område” og ”Ny specialisering”. Processerne for behandlingen af de 3 fokusområder for 2013 forventes at køre parallelt, således at behandlingen påbegyndes i 4. kvartal 2012 og forventes afrapporteret i 3. kvartal 2013.

Socialforvaltningens bemærkninger
På området for udsatte børn og unge er København på linje med de andre kommuner i forhold til, at der opleves et uændret antal sager, men sagernes kompleksitet er blevet større. Udviklingsstrategien peger således også på, at København og flere andre kommuner oplever et stigende antal børn og unge med sindslidelse indenfor depression, angst, OCD, anoreksi og selvskadende adfærd. Der er især flere unge med svære psykiske lidelser, hvor problemstillingerne er meget komplekse, hvilket også gør sig gældende i København. Derfor har Socialforvaltningen særligt fokus på at udvikle Ertodeto, som er en døgninstitution med flere afdelinger til psykisk syge unge. Senest har Socialudvalget således godkendt, at Skodsborgs bygninger omstilles til en ny afdeling af Ertodeto, så der er mulighed for at skærme og opdele de unge efter deres konkrete behov, så deres vanskeligheder håndteres bedst muligt.  

På voksenområdet peger udviklingsstrategien på et stigende antal voksne med dobbeltdiagnose. Socialforvaltningen har i samarbejde med regionen peget på behovet for et tættere samarbejde omkring regionens opgaver omkring udredning og diagnosticering – særligt i forhold personer med omfattende problemer fx sindslidende med dobbeltdiagnoser og voksne med spiseforstyrrelser. Socialforvaltningens fokus på flow sammenholdt med indholdet i boligplanen, der bl.a. har fokus på disse målgrupper, vil også betyde et væsentligt løft overfor personer med sindslidelser. Dette vil også gælde for voksne med spiseforstyrrelser, som i øvrigt ikke er i kontakt med Socialforvaltningens tilbud, idet der er lagt op til en behandlingsmæssig styrkelse af indsatsen fra regionens side, hvilket vil kunne bidrage til at fjerne en barriere for den enkelte ift. arbejdsmarkedet.

Udviklingsstrategien peger også behovet for tilbud til udviklingshæmmede. Forvaltningen har fokus på sammenhængende forløb for udviklingshæmmede borgere. Dels er der i forhold til overgangen fra at være hjemmeboende med skolegang til at overgå til relevant dagtilbud etableret særlige forløb med udgangspunkt i den udviklingshæmmedes egen situation. De første af en række nye botræningstilbud er netop taget i brug. Hensigten med botræningstilbuddene er at skabe flow, således at udviklingshæmmede får mulighed for en selvstændig tilværelse i en mere selvstændig bolig eller i egen bolig. Denne udvikling vil samtidig åbne mulighed for, at flere kan gives et sammenhængende tilbud, der indebærer, at den udviklingshæmmede kan tilbydes et botræningstilbud i forlængelse af afsluttet skolegang.

Børne- og Ungdomsforvaltningens bemærkninger
Udviklingen af køb og salg af pladser mellem kommuner på dagtilbuds-, fritids- og skoleområdet samt på området for den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) følges løbende som en del af forvaltningens økonomi- og kapacitetsplanlægning. Men i og med at Københavns Kommune i stort omfang er selvforsynende, hvad angår pladser inden for Børne- og Ungdomsforvaltningens område, har udviklingsstrategien for Rammeaftale 2013 kun i begrænset omfang betydning for økonomi- og kapacitetsplanlægningen i Børne- og Ungdomsforvaltningen. BUF sælger pladser til andre kommuner i det omfang, BUF ikke selv udnytter pladserne.
 

Børne- og Ungdomsforvaltningen forventer uændret behov for specialundervisning for voksne for københavnske borgere. Efter strukturreformen i 2007 har Center for Specialundervisning for Voksne (CSV) overtaget opgaveløsning for Tårnby/Dragør/Frederiksberg Kommuner, ligesom CSV efter rammeaftalen løser opgaver for flere omegnskommuner. BUF forventer en stigning i efterspørgslen fra andre kommuner, som forventes at kunne håndteres personalemæssigt. Lokalemæssigt ses desuden på løsningsmuligheder i omegnskommunernes egne lokaler.

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen behandles af Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget 9. maj, Økonomiudvalget 22. maj og Borgerrepræsentationen 31. maj.

 

Anette Laigaard                                             Else Sommer                                         Claus Juhl

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top