Mødedato: 06.11.2019, kl. 13:00
Mødested: Grøndalsvængets Skole, Rørsangervej 29, 2400 Kbh NV

3. regnskabsprognose

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til 3. regnskabsprognose og håndtering af forventet merforbrug på den ordinære drift.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget godkender 3. regnskabsprognose for 2019

2. at udvalget godkender, at det forventede merforbrug på den ordinære drift - som forventes overført til 2020 - håndteres i forbindelse med udmøntningen af budget 2020

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget skal melde forventninger til det samlede regnskabsresultat til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i tre kvartalsvise regnskabsprognoser i henholdsvis maj, august og november. Nu fremlægges den 3. regnskabsprognose med forventningen til regnskabsresultatet for 2019. Forventningen er baseret på forbrug og aktiviteter i de første 9 måneder af året. I indstillingen kommenteres de væsentligste afvigelser, mens mere detaljerede regnskabsforklaringer på bevillingsniveau fremgår af bilag 1. Bilag 2 er en del af afleveringskravet til Økonomiforvaltningen.

Der har været en positiv udvikling i forventningen til resultatet fra 2. til 3. prognose. Forvaltningen forventer nu et samlet mindreforbrug på 5,8 mio. kr. samt et merforbrug på den ordinære drift på 17,2 mio. kr. Merforbruget på den ordinære drift forventes at blive overført til budget 2020. Udvalget må ikke budgettere med et samlet merforbrug i 2020, og derfor skal det senest håndteres i forbindelse med udmøntningen af budget 2020.

Løsning

Af tabel 1 nedenfor fremgår forventningen til det samlede resultat ved 3. prognose. Samlet set forventes et mindreforbrug på 5,8 mio. kr. Når der korrigeres for decentral opsparing og eksterne midler forventes et merforbrug på 17,2 mio. kr. på den ordinære drift i 2019.  

Tabel 1: Forventet regnskabsresultat 2019

Ved 3. prognose opgøres de eksterne midler i form af bevillinger fra fonde mv. som ikke forventes forbrugt i året. De uforbrugte eksterne midler vil blive søgt overført til 2020 i forbindelse med Overførselssagen 2019-20 til en fortsættelse af projekterne i 2020. En annullering af projekterne vil betyde, at midlerne helt eller delvist vil skulle tilbagebetales til fonde og ministerier mv. herunder midler, som allerede er afholdt. Den decentrale opsparing og merforbruget på den ordinære drift forventes ligeledes at blive overført til 2020.

Ændring i ordinær drift fra 2. til 3. prognose

Som det fremgår af tabel 2, har der været en positiv udvikling i forventningen til resultatet fra 2. til 3. prognose. Der forventes nu et samlet mindreforbrug på 5,8 mio. kr. og et fald i merforbruget på den ordinære drift til 17,2 mio. kr. i 3. prognose.  

Tabel 2: Ændring fra 2. til 3. prognose 2019

Hovedforklaringen på den positive udvikling er dels et resultat af den ekstraordinære besparelse på 8,8 mio. kr. - som udvalget besluttede i forbindelse med 2. prognose (BUU 14.8.2019) - dels en justering af forventningerne på hhv. dagtilbuds- og specialrammen.

Der forventes en forbedring på dagområdet primært som følge af en faldende forventning til antal børn i vuggestuer og fritidshjem i forhold til 2. prognose.

På specialområdet forventes en forbedring som følge af en ændret periodisering af udgifterne i forhold til 2. prognose. Forvaltningen forventer samme høje aktivitet på specialområdet, og der visiteres fortsat i 2019. Men der er en forskydning i, hvornår børnene forventes at starte i et specialtilbud og dermed, hvornår udgiften rammer regnskabet. Forvaltningen forventer, at aktiviteten og dermed udgiften først slår fuldt igennem i 2020.

I modsat retninger trækker undervisningsrammen, hvor der i forhold til 2. prognose forventes en forværring primært fordi forvaltningen her i 3. prognose ikke forventer at blive fritaget for kommunalt bidrag til privatskoleelever for de elever fra den lukkede Iqra privatskole, der nu går i kommunens folkeskoler. I foråret ansøgte forvaltningen Børne- og Undervisningsministeriet om fritagelse af kommunalt bidrag for eleverne. Der er endnu ikke en afgørelse i sagen, og forvaltningen er i løbende kontakt med ministeriet.

Det forventede resultat af den ordinære drift skal ses i sammenhæng med de to ekstraordinære besparelser for at sikre et budget i balance på hhv. 66,9 mio. kr. i forbindelse med budgetudmeldingen (BUU 14.11.2018) og 8,8 mio. kr. i forbindelse med 2. prognose (BUU 14.8.2019) samt tildelingerne på hhv. 35 mio. kr. med budget 2019 og 21,8 mio. kr. med OFS 2018-19. Uden disse tiltag og tildelinger ville resultatet således have været tilsvarende dårligere.

Det forventede merforbrug på den ordinære drift kan i store træk forklares med flere børn end budgetteret i særligt de almene skoler og specialtilbud. Som det fremgår af tabel 3, forventes der 18,3 pct. flere børn i specialundervisningstilbud og 3,0 pct. flere i almen undervisning end budgetteret.

Tabel 3: Forventet aktivitetsafvigelse 2019

Decentral opsparing

Det er sket et fald i forventningen til den decentrale opsparing fra 39,1 mio. kr. i 2. prognose til 5,0 mio. kr. i 3. prognose, jf. tabel 2. Dette skyldes især et fald i forventningen til opsparingen på specialinstitutionerne og de almene folkeskoler. Specialinstitutionerne forventer samlet set en gæld på 1,8 mio. kr. mens de almene folkeskoler samlet set forventer en gæld på 4,2 mio. kr., jf. tabel 1. 

Den faldende forventning til opsparingen kan dels tilskrives effekten af den ekstraordinære besparelse dels regulering som følge af nye skøn for pris- og lønfremskrivning. KL udsendte nye skøn i begyndelsen af september, hvilket er senere end normalt pga. den forsinkede kommuneaftale for 2020. Børne- og Ungdomsudvalgets budget er nedskrevet med 21,9 mio. kr. i 2019, hvoraf de 16,9 mio. kr. vedrører de decentrale budgetter.

Frem mod regnskabsafslutningen følger forvaltningen udviklingen i den decentrale opsparing tæt. Baseret på tidligere års erfaring vil der ske en stigning i opsparingen fra forventningen i 3. prognose til det endelige regnskabsresultat. 

Håndtering af udfordring i 2019

Forvaltningen har på baggrund af resultatet af 3. prognose opdateret udfordringen på specialområdet for 2019 på kommunens risikoliste. Det fremgår nu med 21,3 mio. kr., der udgør det forventede merforbrug på ordinær drift på specialområdet i 3. prognose jf. tabel 1. Ved sagen om udmøntning af budget 2020 den 18. december vil det være afklaret, om noget af udfordringen vil finansieres af puljen til uforudsete udgifter fra Økonomiforvaltningen.

Forvaltningen mener ikke, at resultatet af 3. prognose giver anledning til yderligere besparelser og budgetreduktioner i 2019. Forvaltningen anbefaler, at det forventede merforbrug på den ordinære drift overføres til 2020 og håndteres i forbindelse med udmøntningen af budget 2020. Her vil forvaltningen fremlægge et samlet overblik over udvalgets økonomi i 2020 og anbefale tiltag, der sikrer, at udvalget ikke budgetterer med et merforbrug.

De sidste tre måneder af året frem til regnskabsafslutningen vil udfaldet af en række forhold som især afregningen med andre kommuner for køb/salg af pladser og de decentrale enheders samlede forbrug påvirke forventningen til det endelige regnskabsresultat.

Sagen om bevillingsmæssige ændringer som følge af 3. regnskabsprognose behandles også på dette møde.

Økonomi

Intet yderligere.

Videre proces

Det forventede regnskab pr. oktober 2019 for hele kommunen fremlægges for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Regnskabet for 2019 forelægges udvalget forventeligt i marts 2020. I forbindelse med regnskabet vil forvaltningen fremlægge en analyse af udviklingen i den decentrale opsparing.

Udvalget tager stilling til udmøntning af budget 2020 på mødet den 18. december 2019.

Tobias Børner Stax                                                        /Sti Andreas Garde

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 6. november 2019:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Til top