Mødedato: 06.06.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Mulighed for at indføre pasning af eget barn

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal drøfte modeller for genindførelse af pasning af eget barn.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller overfor Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at Børne- og Ungdomsudvalget drøfter modellerne for en genindførelse af pasning af eget barn

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har den 4. april 2018 behandlet et medlemsforslag og pålagt forvaltningen at udarbejde et forslag til følgende:

"

  1. Modeller om hvordan et tilskud til pasning af eget barn kan se ud, a) én model, hvor tilskuddet er lavere end den tidligere forelagte model og b) én model, hvor tilskuddet er så lavt, at hele forslaget om hjemmepasning bliver udgiftsneutralt.    
  2. At Børne- og Ungdomsforvaltningen undersøger mulighederne for - og konsekvenserne af - at tildele tilskuddet til forældre under uddannelse, forældre med bibeskæftigelse samt forældre, der ønsker at dele pasningen af deres eget barn imellem sig, hvis de begge er på deltid.    
  3. At forvaltningen præsenterer tidligere erfaringer med ordningen "pasning i eget hjem", herunder a) hvem der anvendte ordningen med udgangspunkt i fx socioøkonomi, b) årsagen til den tidligere ophævelse af ordningen og c) den eventuelt efterfølgende vækst i pladsbehovet som følge af ordningens ophævelse.    
  4. At forvaltningen undersøger, hvorvidt det er muligt at tilknytte tilskuddet en økonomisk ligestillingsbonus eller en anden form for gulerod, i fald begge forældre deler hjemmepasningsperioden imellem sig 50/50 eller med en overvægt af tid fra faderen    
  5. At der i beslutningsgrundlaget bør indgå en vurdering af de mulige negative konsekvenser ved at indføre muligheden for pasning af eget barn, herunder hvor stor den såkaldte substitutionsgrad er (dvs. hvor mange ekstra pladser tilbuddet reelt giver), samt hvordan pasning af eget barn modarbejder målsætningen om at få langt flere udsatte grupper ind i vores dagtilbud. Derudover skal det beskrives, hvilke muligheder der er for udelukkende at tilbyde muligheden i de byområder, hvor presset på pladser er allerstørst        
  6. I forbindelse med redegørelsen bør det også fremlægges, hvordan udviklingen har været i omfanget af privat dagpleje, flerbørnsdagpleje og øvrige former for dagpleje før, under og efter at tilskud til hjemmepasning var en mulighed i København"

Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet denne indstilling. Hvis udvalgets medlemmer ønsker at gå videre med pasning af eget barn, har de enkelte partier og medlemmer af Borgerrepræsentationen mulighed for i forbindelse med processen vedr. budget 2019 at bede om udarbejdelse af et budgetnotat om indførsel af pasning af eget barn, som kan inddrages i budgetforhandlingerne.

Løsning

Tidligere ordning med pasning af eget barn fra 2009-2014

Pasning af eget barn blev indført i april 2009 som en midlertidig ordning på grund af presset på pasningsgarantien.

I 2010 blev der gennemført en evaluering af ordningen (jf. bilag 2), herunder hvem der gjorde brug af pasning af eget barn. Konklusionerne fra evalueringen var, at det var et bredt udsnit af Københavns Kommunes befolkning, der gjorde brug ordningen. Desuden blev det konkluderet, at en stor andel af de familier, der valgte ordningen, havde et økonomisk råderum til at kunne prioritere ordningen. I forbindelse med evalueringen blev det desuden vurderet, at gruppen af studerende var pænt repræsentere. Derimod var der kun få enlige forsørgere eller modtagere af sociale ydelser, der benyttede sig af pasning af eget barn.  Det skal bemærkes, at forvaltningen desværre ikke længere har adgang til baggrundsdata for undersøgelsen.

I budget 2015 blev det besluttet at afskaffe ordningen ”Pasning af eget barn”. Udfasningen af ordningen ”Pasning af eget barn” forventedes at bidrage med en nettoeffektivisering på 10 mio. kr. i 2016, jf. bilag 3 om BUU's behandling af effektiviseringer til budget 2015 den 27. august 2014.

 

Beregning af tilskuddet til eget barn, niveauet for en ordning og forventninger til effekten på kapaciteten

BUU har bedt forvaltningen om at udarbejde modeller for tilskud til pasning af eget barn. En væsentlig forudsætning for beregningen af udgiften ved forskellige tilskud er effekten for behovet for vuggestuepladser.

Da ordningen blev afskaffet pr. 1.1.2015 benyttede 400 familier ordningen. Forvaltningen har ikke mulighed for at vurdere om efterspørgslen i dag vil være anderledes, og antager i udgangspunktet samme efterspørgsel, hvis tilskuddet er det samme som den tidligere ordning.

I nedenstående ses, hvornår tilskuddet vil være udgiftsneutral ved en takst på 90.000 kr. samt hvor stor en andel af børnene, der søger ordningen fremfor vuggestuepladser.

Det fremgår, at hvis der er 200 børn i ordningen, så vil ordningen være udgiftsneutral, hvis 72 pct. af børnene i ordningen ellers ville have optaget en vuggestueplads. Hvis færre end 72 pct. af børnene i ordningen ellers ville have optaget en vuggestueplads, så vil der være merudgifter i forbindelse med ordningen. Hvis flere end 72 pct. af børnene benytter tilbuddet i stedet for vuggestue, så vil der være mindreudgifter forbundet med ordningen. Samtidig fremgår det, at hvis der er 600 børn i ordningen, så vil ordningen allerede være udgiftsneutral, hvis 67 pct. af børnene i ordningen ellers ville have optaget en vuggestueplads.

Det vurderes, at den administrative driftsudgift til ordningen udgør 2 mio. kr. til henholdsvis tilsyn, administration mm. Denne udgift er indregnet omkostninger til de forskellige tilskud.

I bilag 1 ses desuden de samme beregninger for et tilskud på henholdsvis 103.000 kr. (svarende til SU-forsøger), 90.000 kr. (niveau for tidligere ordninger), 78.000 kr. (niveau i omegnskommuner) og 65.000 kr. (svarende til SU-takst, som enlig udeboende).

Det skal til sammenligning bemærkes, at Frederiksberg Kommune i dag tilbyder pasning af eget barn. Tilskuddet i 2018 udgør i 88.188 kr. pr. år til 0--2 årige og 45.684 til 3-5 årige. I 2017 blev 62, 3 0-2 årige i gennemsnit passet i ordningen og 3,8 3-5 årige i gennemsnit passet i ordningen.

 

Lovgivning og rammer for pasning af eget barn

Den enkelte kommune fastsætter tilskuddets størrelse og hvilken aldersgruppe, der kan modtage tilskud. Kommunen kan give forældre et tilskud til at passe deres egne børn mellem 24 uger og op til skolestart i stedet for at få en plads i et dagtilbud. Det er kommunalbestyrelsen, der afgør, om de vil give et tilskud til pasning af egne børn. I henhold til lovgivningen er det ikke muligt at begrænse pasning til eget barn til udvalgte områder i byen.

Den forælder, der får tilskud til pasning af eget barn, kan ikke samtidigt modtage offentlig overførselsindkomst eller have en arbejdsindtægt. Det er samtidig en betingelse, at ansøgeren har opholdt sig i landet i 7 ud af de seneste 8 år. Det er ikke muligt for to forældre at dele tilskuddet til pasning af eget barn, da tilskuddet kun kan tildeles den ene forælder, så pasning af eget barn kan ikke tildeles som en deltidsordning. Samtidig er der krav om et tilstrækkeligt danskniveau svarende til 9. klasse med karakteren 2 eller danskprøve 2.

 

Udviklingen i private ordninger

Københavns Kommune har i gennem en årrække tilbudt følgende typer private ordninger: ”Dagpleje – privat” (pasning af eget barn sammen med et andet barn), ”Privat pasning” (privat børnepasser til pasning af et barn) og E-barn (Pasning af eget barn) - afskaffet i 2015.  Der blev i 2014 blev brugt ca. 130,3 mio. kr. om året på de private ordninger og ca. 100,2 mio. kr. i 2017. I bilag 1 fremgår det gennemsnitlige antal børn i private ordninger fra 2012-2017.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

De enkelte partier og medlemmer af Borgerrepræsentationen har mulighed for i forbindelse med budget 2019 at bede om udarbejdelse om et budgetnotat omkring indførsel af pasning af eget barn, som kan inddrages i forhandlinger til budget 2019.

 

Tobias Børner Stax                                        /                  Sti Andreas Garde

Beslutning

Modellerne blev drøftet, herunder muligheden for etablering af et pilotprojekt.
Til top