Mødedato: 04.11.2020, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, Udv. vær. D - 1.sal, vær. 103

Temadrøftelse om ungdomsuddannelsesområdet

Se alle bilag

 

Udvalget bad i forbindelse med Kvalitetsrapport 2020 for folkeskoler om, at der blev fulgt op på BUU-strategiens målsætning om, at flere unge skal i ungdomsuddannelse, samt at flere unge skal vælge erhvervsuddannelse.

Af kvalitetsrapporten fremgik det, at andelen af unge i ungdomsuddannelse i 2018 lå på 86,5 % 15 måneder efter folkeskolen. Ligeledes fremgik det, at 10,3 % af unge er i gang med en erhvervsuddannelse (EUD) 15 måneder efter folkeskolen. BUU-strategiens mål er 90 % for ungdomsuddannelserne generelt og 20 % for EUD.

Drøftelsen indeholder desuden en opfølgning på erfaringer med KUI og FGU som bestilt af udvalget på baggrund af medlemsforslag fra SF på BUU-mødet den 11. marts 2020. Her er målsætningen, at 90 % af de 25-årige skal have gennemført en ungdomsuddannelse. Status er, at 77 % af de unge, der er opvokset i København, har færdiggjort en ungdomsuddannelse, når de fylder 25 år, mens 91 % af alle unge i København har færdiggjort en ungdomsuddannelse, når de fylder 25 år.

77 % af de unge opvokset i København bliver klar til - og gennemfører - en ungdomsuddannelse. Der er dog knap en fjerdedel af de unge (23 %), der af forskellige årsager ikke formår at gennemføre en ungdomsuddannelse. Folkeskolen og forvaltningens tilbud efter folkeskolen skal sikre, at mange flere af disse unge bliver klar til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse.

En analyse fra Den Tværgående Analyseenhed (2018) peger på, at den primære årsag til, at unge københavnere ml. 15-24 år ikke har taget eller er i gang med en ungdomsuddannelse, er, at de ikke består grundskolen. Temadrøftelsen fokuserer derfor på de kommunale tiltag, der kan styrke de københavnske unges faglige kompetencer samt de indsatser, der understøtter de unges valg af ungdomsuddannelse, herunder sociale og personlige kompetencer, samt tiltag der bygger bro mellem folkeskolen og ungdomsuddannelse og fastholder de unge i ungdomsuddannelse.

Som optakt til temadrøftelsen holder forvaltningen et kort oplæg om:

  • udviklingen i unges valg og gennemførsel af ungdomsuddannelse
  • indsatser målrettet elever i folkeskolen, og
  • indsatser målrettet unge efter folkeskolen.

Derudover holder Ungdommens Uddannelsesvejledning et oplæg om vejledningens rolle i overgangen til ungdomsuddannelserne.

Der er vedlagt en række baggrundsnotater.

På ovenstående grundlag drøftes status samt aktuelle og mulige øvrige initiativer ift. BUU-strategiens målsætning om at flere unge skal i ungdomsuddannelse samt af flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse.

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 4. november 2020:
 
Drøftet.
Til top