Mødedato: 04.05.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Opfølgning på BR's behandling af Ungeråd KBH's forslag om øget fokus på trivsel for børn og unge i folkeskolen

Se alle bilag

I forbindelse med BR's behandling af "Ungeråd KBH's forslag om øget fokus på trivsel for børn og unge i folkeskolen" den 14. oktober 2021 godkendte BR et ændringsforslag fra Venstre om, ”at forvaltningen vender tilbage til Børne- og Ungdomsudvalget med forslag til model for garanti for igangsættelse af PPV indenfor 14 dage for så vidt angår alvorlig mistrivsel og psykiske problemer”. Børne- og Ungdomsforvaltningen har siden 2010 haft en politisk vedtaget sagsbehandlingsgaranti på 10 dage for opstart af Pædagogisk Psykologisk Vurdering (PPV) og 4 måneder for udarbejdelse af PPV. Indstillingen fremlægges til efterretning om den gældende garanti på 10 dage.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at den gældende garanti for opstart af PPV på 10 dage tages til efterretning.

Problemstilling

I forbindelse med BR's behandling af "Ungeråd KBH's forslag om øget fokus på trivsel for børn og unge i folkeskolen" den 14. oktober 2021 godkendte BR et ændringsforslag fra Venstre om, ”at forvaltningen vender tilbage til Børne- og Ungdomsudvalget med forslag til model for garanti for igangsættelse af PPV indenfor 14 dage for så vidt angår alvorlig mistrivsel og psykiske problemer”.

En PPV er en vurdering af barnets behov for specialpædagogisk bistand i institutions- eller skoleregi. Det er medarbejderen i pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR), der udarbejder PPV'en, og den kan iværksættes ved, at der fremsendes en indstilling om det pågældende barns behov for specialpædagogisk bistand. På skoleområdet kan indstillingen afgives af klasselæreren/lærerteamet gennem skolens leder, skolens leder selv, den kommunale sundhedstjeneste, forældrene til eleven og eleven selv. 

Der har siden 2010 været en politisk vedtaget sagsbehandlingsgaranti ifm. udarbejdelse af PPV. Sagsbehandlingsgarantien betyder, at der maksimalt må gå 10 dage fra PPR modtager en henvendelse / indstilling om opstart af PPV, til arbejdet sættes i gang, og at der maksimalt må gå 4 måneder, fra opstart af en PPV i PPR, til den overleveres på et møde med skole / institution og forældre.

Forvaltningen redegør i denne sag for baggrunden og lovgrundlaget og foreslår, at der ikke ændres på den gældende garanti om, at der maksimalt må gå 10 dage for opstart af PPV. Hvis der skal ændres i garantien, kan det indebære behov for finansiering.

Løsning

De gældende 10 dage før opstart af PPV og den 4 måneders sagsbehandlingsgaranti er baseret på en arbejdsgangsanalyse, som BUU igangsatte i 2009.   

Forvaltningens analyse af sagsbehandlingstiden, og vurdering af sagsbehandlingsgarantien, byggede på en kortlægning af alle delelementer ifm. udarbejdelse af en PPV, herunder arbejdstid til de forskellige processer. Formålet var at balancere ønskerne om effektive minimumsprocesser, kvalitet i udarbejdelse samt tid til inddragelse (af professionelle, forældre og barnet/den unge) op imod hinanden. Analysen viste, at den optimale sagsbehandlingstid for gennemførelse af en PPV er på 4 måneder, hvis der skal være tid til at observere, teste, være i dialog med barnet, forældre og de professionelle omkring barnet undervejs. Når det handler om anbefalinger ift. den specialpædagogiske indsats, så er der behov for en ordentlig afdækning af barnets behov, rammerne omkring barnet, og hvad der har været afprøvet, og herunder dialog med de voksne omkring barnet.

Det er væsentligt for både forældrenes tilfredshed med visitationsproces og for elevernes trivsel og læring, at sagsbehandlingstiden er kortest mulig. Sagsbehandlingsprocessen skal dog samtidig sikre tid til ordentlig udredning, observation og test (hvor nødvendigt), til løbende dialog mellem familien, daginstitutionen / skolen og PPR, til tilrettelæggelse af barnets tilbud i perioden, hvori PPV’en udarbejdes og til afslutning og overdragelse på et netværksmøde med institution/skole og familie. PPV’en er med andre ord et centralt beslutningsgrundlag for iværksættelse af specialpædagogisk bistand over 9 timer, og det er essentielt, at beslutningen træffes på et ordentligt oplyst grundlag.

Hvem har ansvaret for sagsbehandlingsgarantien?

Der foretages ikke registreringer eller central ledelsesinformation vedr. garantien. Det er områdeledelsen, der har ansvaret for, at alle forvaltningens PPR-medarbejdere er bekendte med sagsbehandlingsgarantien for PPV’er i BUF. Vurderingen fra områderne er, at medarbejderne er bekendt med garantien (se eksempler på visitationer i bilag 2).

Der kan dog være tilfælde, hvor institutioner/skoler og forældre fx melder afbud til overleveringsmødet med PPR, hvilket kan forsinke processen. Her er det kutyme, at den ansvarlige psykolog (eller tale- og hørelærere) noterer i journalen, at PPV’en er afsluttet, og at der er inviteret til overleveringsmøde med institution, skole og forældre. Dermed fremgår det af journalen, at sagsbehandlingsgarantien er overholdt, og hvorfor processen er forsinket.

Som baggrund for sagen har hvert område gennemført en stikprøve af de seneste 10 sager i hvert område. Gennemgangen viser, at i de seneste 50 sager om PPV, har der i gennemsnit været opstart af PPV 1 dag efter anmodning og i gennemsnit er der 45 dage mellem opstart af PPV og afsluttet PPV. I 6 sager ud af de 50 sager er der mere end 3 måneder fra anmodning til afslutning, og i et enkelte tilfælde har det ikke været muligt at overholde sagsbehandlingsgarantien på 4 mdr. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Ingen bemærkninger.

 

Tobias Børner Stax                                              Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 4. maj 2022:

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top