Mødedato: 03.10.2007, kl. 15:00

Forslag fra Ungdomspolitikerdagen

Se alle bilag

Forslag fra Ungdomspolitikerdagen

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. oktober 2007

 

 

5.      Forslag fra Ungdomspolitikerdagen  J.nr. 2007-11678

 

 

 

 

Udvalget skal drøfte de forslag, der blev behandlet på Ungdomspolitikerdagen den 26. marts 2007 og som vedrører Børne- og Ungdomsudvalgets fagområde.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1.   at udvalget godkender forslag til oprettelse af Københavns Fælleselevråd

2.   at udvalget tager forvaltningens kommentarer til efterretning

 

PROBLEMSTILLING

På Ungdomspolitikerdagen 26. marts 2007 behandlede de unge i alt 19 forslag. Forvaltningen gennemgår nedenfor de forslag, der vedrører udvalgets fagområde. Forslag og forvaltningens kommentarer i sin fulde ordlyd fremgår af bilag 1. Alle de fremsatte forslag fremgår af bilag 2.

 

LØSNING

1. Unges sprogbrug.

"Tidens kulturelle udtryk blandt os unge er stærkt præget af et negativt ladet sprog. Vi ønsker, at der bliver ansat en coach til afhjælpning af dette". Forslaget blev godkendt.

Forvaltningens kommentarer: Udover de tiltag der er igangsat i forbindelse med Faglighed for alle "Trygge Børn", foreslår forvaltningen, at emnet om unges sprogbrug tages op på en af de temadage, som forvaltningen to gange årligt arrangerer for elevrepræsentanter for elevråd og KESO samt deres kontaktlærere med henblik på lokale løsninger.

 

2. Københavns Kommunes Fælleselevråd (KFE).

"For at kunne skabe en reel grobund for elevdemokrati, skal der også være et forum, hvor dette kan udvikles. Vi foreslår derfor, at kommunen skal gøre en aktiv indsats for at få KFE genindført". Indstillingen blev godkendt.

Forvaltningens kommentarer: Forvaltningen har tidligere støttet KFE, og der er afsat 50.055 kr. på budgettet til fortsat støtte. Forvaltningen vil aktivt arbejde for, at der skabes interesse blandt elevrådsrepræsentanterne for at få KFE i gang igen, så KFE vil kunne indgå i samarbejde med forvaltningen og udvalget og deltage som høringspart i sager vedrørende børn og unge. 

 

3. Rengøring og toiletter på skolerne.

"Bedre rengøringsstandard og toiletstandard på skolerne. Punktet har været oppe gennem hele skoleåret – også i det lille elevråd". Indstillingen blev godkendt.

Forvaltningens kommentarer: Et nyt rengøringskoncept blev indført på alle skoler og fritidsinstitutioner i 2005/2006. Rengøringsassistenter møder ofte ikke opryddede/opstolede klasselokaler og unødigt beskidte toiletter, hvilket resulterer i unødig spild af tid. Forvaltningen vil foreslå de lokale medlemmer af KESO sammen med deres kontaktlærere, at tage disse problematikker op til debat med henblik på lokale løsningsmodeller.  

 

4. Lockers i udskolingen

 "Lockers skal anvendes i udskolingen (7. 8. og 9. klasse) på alle folkeskoler i udskolingen". Indstillingen blev forkastet.

Forvaltningens kommentarer: Forslaget blev forkastet, hvorfor forvaltningen ikke vil foretage sig mere i sagen.

 

5. Fri på helligdage (behandlet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)

" Vi foreslår at de københavnske folkeskoler får fri på de vigtigste helligdage i andre religioner end kristendommen". Flg. ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen blev genfremsat: "at skolernes sommerferie eller andre ferier kan give plads til ekstra feriedage"

Ændringsforslaget blev forkastet. Indstillingen bortfaldt på grund af stemmelighed.

Kompetencen til at fastsætte den enkelte skoles ferieplan ligger hos skolebestyrelsen inden for de lovgivningsmæssige rammer samt politisk beslutning i Borgerrepræsentationen om 199 skoledage pr. skoleår. Enkelte skolebestyrelser har valgt at placere skolefridage på muslimske helligdage. Der er efter forvaltningens opfattelse ikke behov for tiltag på området.

 

6. Kreative fag i folkeskolen (behandlet i Kultur- og Fritidsudvalget)

"Københavns Kommune skal sætte 1½ mio. kr. af, som skolerne kan søge om til at lave projekter, temadage inden for det kunstneriske område". Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Forvaltningens kommentarer: Forvaltningen har ikke inden for den eksisterende økonomiske ramme mulighed for yderligere tiltag inden for området. Det er forvaltningens vurdering, at Billedskolens tilbud i vidt omfang dækker det fremsatte forslag.

 

7. Førstehjælp i folkeskolen (behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget)

"Undervisning i førstehjælp i skolerne til alle elever fra 3. klasse samt alle lærere og andet pædagogisk personale". Indstillingen blev godkendt.

Forvaltningens kommentarer: Førstehjælp indgår allerede i folkeskolen via det obligatoriske emne "Færdselslære". Forvaltningen foreslår, at der fra og med skoleåret 2008/2009 udbydes særlige kurser til lærere i førstehjælp. Kurserne finansieres inden for rammen.

 

8. Skolemad (behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget)

"Vi foreslår, at der skal være mulighed for god, sund og næringsrig skolemad." Indstillingen blev godkendt.

Forvaltningens kommentarer: På næsten alle skoler er der i dag mulighed for at købe skolemad og der er med budgetaftalen for 2008 vedtaget forslag om en ny skolemadsordning fra skoleåret 2009/10.

 

9. Ekstremsport i idræt

"Idrætsundervisningen skal være fleksibel, så der er mulighed for at gøre det om eftermiddagen eller om weekenderne. Ekstremsport skal man først have i 7. klasse, for det er for farligt for små børn. Ekstremsport er godt, psykisk og fysisk". Forslaget blev behandlet i Kultur - og Fritidsudvalget.  

Indstillingen blev forkastet med 28 stemmer imod 15. 1 Undlod. 

Da forslaget blev forkastet, vil forvaltningen ikke foretage sig mere i sagen.

 

10. Udbredelse af stoffer på skolerne 

Sagen blev ikke behandlet i Borgerrepræsentationen grundet det sene tidspunkt. Det var ved mødets begyndelse tilkendegivet, at mødet sluttede kl. 21.00.

Da forslaget ikke blev behandlet, vil forvaltningen ikke foretage sig mere i sagen.

 

 

ØKONOMI

Såfremt udvalget godkender forslag til oprettelse af Københavns Fælleselevråd, er der afsat 50.055 kr. på budget 2007 til støtte.

 

VIDERE PROCES

-

 

BILAG

1. Forslag fra Ungdomspolitikerdagen i deres fulde ordlyd

2. Samtlige forslag der blev behandlet på Ungdomspolitikerdagen

 

 

 

                                 Else Sommer                Jan Dehn

                                                                 

 

 

 

 



 

Til top