Mødedato: 02.04.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Fælles Mål - skoleåret 2014/2015

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til tidspunktet for indførelse af nye Fælles Mål i folkeskolen. 

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at Fælles Mål gøres obligatoriske for kommunes skoler fra august 2014

Problemstilling

Som led i reformen af folkeskolen har Undervisningsministeriet udarbejdet udkast til nye Fælles Mål for undervisningen i de enkelte fag. Undervisningsministeriet har i forbindelse med offentliggørelsen af udkast til de nye mål oplyst, at de nye mål for fagene først bliver obligatoriske fra august 2015, men at kommunerne kan opnå tilladelse til at anvende de nye mål fra august 2014. De nye mål forventes fastsat i løbet af juni 2014. De nye mål for dansk og matematik foreligger allerede nu i udkast offentliggjort på www.uvm.dk.

Der er efter forvatningens vurdering behov for, at udvalget træffer beslutning om, hvorvidt kommunens skoler skal følge de nye Fælles Mål allerede fra det kommende skoleår eller først fra skoleåret 2015/2016, idet forvaltningen hidtil har tilrettelagt en række aktiviterer med baggrund i, at de nye Fælles Mål trådte i kraft den 1. august 2014.

De nye mål ændrer ifølge Undervisningsministeriet ikke ved indholdet af fagene, men sætter fokus på elevernes læring. De nye mål skal være en hjælp til lærerne i deres arbejde med læringsmål og skabe større klarhed for skolens interessenter over, hvad eleverne skal tilegne sig inden for rammerne af folkeskolens formål og målene i de enkelte fag.

Kommuner, som vælger at benytte de nye mål fra august 2014, kan få støtte og vejledning af Undervisningsministeriets læringskonsulenter til implementeringen i skoleåret 2014/2015. Kommuner, som venter med implementeringen, kan først opnå denne bistand fra skoleåret 2015/2016.

Løsning

Forvaltningen fremlægger nedenfor fordele og ulemper, som bør tages i betragtning i forbindelse med beslutningen om tidspunktet for indførelse af Fælles Mål.
 
Fordele ved at indføre nye Fælles Mål pr. 1. august 2014

  • De nye mål forventes at kunne understøtte lærerne bedre i deres arbejde med individuelle læringsmål for den enkelte elev. Ligeledes er det forventningen, at de nye mål vil bidrage til at give skolens interessenter, herunder forældrene, større klarhed over, hvad eleverne skal lære i skolen, hvilket fremmer dialogen om læringsmålene og indsatser knyttet hertil. Et af fokuspunkterne i Ontarios skolereform har været en styrket indsats i forhold til individuelle læringsmål. Ontarios positive erfaringer hermed giver også grundlag for at tillægge det betydning, at de nye Fælles Mål tages i brug pr. 1. august 2014.
  • De nye mål ændrer ifølge Undervisningsministeriet ikke ved indholdet af fagene, men sætter fokus på elevernes læring. Der stilles dermed ikke krav om, at lærerne skal undervise i andet fagligt indhold end hidtil. Ligeledes er de nye mål ligesom Fælles Mål 2009 normalmål, hvilket betyder, at målene bygger på det gennemsnitlige forventningsniveau for et klassetrin. Kommuner, hvor man vælger at benytte de nye mål fra august 2014, kan få hjælp af Undervisningsministeriets læringskonsulenter til implementeringen af de nye mål ved deltagelse i et program, som ministeriet udsender i foråret.
  • Sommeruniversitetet 2014 har som samlende ramme implementering af folkeskolereformen. Temaet fra "Undervisningsmål til læringsmål" er blevet valgt af tæt på halvdelen af kommunens lærere. Temaet er planlagt til at basere sig på de nye Fælles Mål, og det vil ikke være hensigtsmæssigt at lade underviserne arbejde efter Fælles Mål 2009, idet lærerne herved påbegynder arbejdet med læringsmål på grundlag af et mindre velegnet redskab, og fordi underviserne i forhold til deres øvrige virke vil være orienteret mod de nye Fælles Mål. Orienteringen mod de nye mål vil også være gældende på en række andre temaer på Sommeruniversitetet, så også her vil en eventuel udskydelse have negativ betydning. Også andre implementeringsaktiviteter vil profitere af at kunne tage afsæt i de nye Fælles Mål.
  • Udskydelse af Fælles Mål ændrer ikke på det helt centrale krav om, at lærerne skal arbejde med læringsmål for eleverne. Det er forvaltningens bekymring, at en udskydelse af indførelsen af Fælles Mål vil kunne blive opfattet som en udskydelse af kravet om læringsmål. Da det er forvaltningens vurdering, at lærernes arbejde med læringsmål lettes, når det tager sit afsæt i de nye Fælles Mål, må en udskydelse forventes at være kontraproduktiv i forhold til ønsket om øget fokus på læringsmål.
  • Det vil af mange af kommunens lærere kunne opfattes som demotiverende at skulle vente på de nye Fælles Mål i forhold til den enkelte lærers daglige arbejde og faglige udvikling.
  • KK har afsat 5 mio. kr. til et folkeskolereformimplementeringsteam. Det vil ikke være optimal ressourceudnyttelse, hvis teamet ikke i dets første af sine samlede to år, kan arbejde med afsæt i de ny Fælles Mål.
  • Det er forvaltningens vurdering, at indførelse af de nye Fælles Mål fra august 2014 vil udgøre en væsentlig positiv faktor, når kommunens ansøgninger til fonde og udviklingspuljer skal vurderes. Ligeledes vil indførelse af de nye Fælles Mål også kunne få betydning for kommunens muligheder for at indgå partnerskaber om udvikling af folkeskolen og i forbindelse med rekruttering af personale, såvel på skoleniveau som på forvaltningsniveau.

Ulemper ved at indføre nye Fælles Mål pr. 1. august 2014

  • Forvaltningen vurderer, at mange lærere gerne havde set, at de nye Fælles Mål var blevet besluttet tidligere end juni, hvor de forventes vedtaget. Lærere, som ønsker at benytte de nye Fælles Mål i deres årsplanlægning, kan gøre dette, når målene sendes i høring, hvilket forventes at ske medio maj 2014. Det bemærkes, at målene for skolens to største fag, dansk og matematik, allerede foreligger i udkast. Disse fremgår af bilag 1 og 2.
  • Forvaltningen vurderer, at de nye Fælles Mål, omend i et meget begrænset omfang, vil omfatte ændret fagligt indhold, som kræver øget opmærksomhed af lærerne.  

Håndtering af eventuelle udfordringer forbundet med indførelse af nye Fælles Mål fra den 1. august 2014

Det er forvaltningens vurdering, at lærere, som udarbejder deres årsplan i løbet af foråret, vil kunne gøre det på grundlag af Fælles Mål 2009, da sådanne planer almindeligvis primært omhandler mål for undervisningen, og idet læringsmålene for eleverne fastsættes i forbindelse med den nærmere tilrettelæggelse af undervisningens enkelte forløb.

Det vil være hensigtsmæssigt i forbindelse med beslutning om indførelse af de nye Fælles Mål at gøre opmærksom på, at en eventuel udskydelse ikke ville ændre på lærernes forpligtelse til at udarbejde læringsmål for den enkelte elev, og at en udskydelse dermed ikke på dette punkt letter lærernes arbejde.
At forvaltningen tydeligt kommunikerer, at udviklingen af styrket fokus på læringsmål er en længerevarende udviklingsproces, og at forvaltningen vil støtte op skolernes arbejde hermed i årene fremover.

Det vil også være hensigtsmæssigt, hvis udvalgets beslutning giver forvaltningen mulighed for i særlige tilfælde at lade enkelte skoler eller dele heraf, fx en afdeling, benytte Fælles Mål 2009 i skoleåret 2014/2015. En sådan mulighed skal tilgodese, at beslutningen om indførelse af de nye Fælles Mål i skoleåret 2014/2015 ikke får væsentlig negativ betydning for en skoles virksomhed. Det kan fx være på en skole, hvor der i forvejen er iværksat så mange udviklingsprocesser, så yderligere udviklingskrav må forventes at have væsentlig negativ effekt, eller på skoler, som fx af ledelses- og personalemæssige årsager ikke forventes at kunne håndtere dette krav hensigtsmæssigt.

Det er forvaltningens vurdering, at SKK (Københavns Skolelederforening) er positivt stemt for at benytte de nye Fælles Mål allerede fra det kommende skoleår, men at KLF (Københavns Lærerforening) ønsker at vente til skoleåret 2015/2016.

Økonomi

Beslutning om tidspunkt for indførelse af de nye Fælles Mål har ingen økonomisk betydning.

Videre proces

Den videre proces vil afhænge af Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning om, hvornår Fælles Mål skal indføres. 

Hvis udvalget beslutter at lade de nye Fælles Mål gælde pr. 1. august 2014, vil forvaltningen søge Undervisningsministeriet herom og tilrettelæggelsen af udrulning af folkeskolereformen vil fortsætte som planlagt.

Hvis udvalget beslutter, at de nye Fælles Mål skal træde i kraft fra skoleåret 2015/2016, vil forvaltningen justere reformaktiviteterne, hvor det er påkrævet.


                       Else Sommer                /Camilla Niebuhr

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Gorm Gunnarsen (Ø) ønskede følgende tilført beslutningsprotkollen: "At de fælles mål allerede indfases per 1. august 2014, bør opfattes i sammenhæng med forvaltningens overordnede betoning af, at tempoet i reformens samlede udmøntning ikke forceres".

Jan Andreasen (A) og Henrik Svendsen (O) tilsluttede sig protokolbemærkningen.
   
Til top