Mødedato: 29.01.2015, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Borgerinddragelse: Fremtidens Sundbyøster Plads

Indstilling og beslutning

Miljø og Planarbejdsgruppen indstiller,

1. At Amager Øst Lokaludvalg tager oplægget til borgerinddragelsesprocessen til efterretning

2. At Amager Øst Lokaludvalg tager til efterretning at formandskabet har bevilliget kr. 17.800 til borgerinddragende aktiviteter i forbindelse med projektet jvf. vedlagte budget

3. At Amager Øst Lokaludvalg afsætter kr. 5.000 til forplejning i forbindelse med afholdelse af workshops

Problemstilling

I forbindelse med sagen omkring tillæg til lokalplan for Sundby Øster Plads har der den 6. januar været afholdt dialogmøde mellem Amager Øst Lokaludvalg, Københavns Kommune og repræsentanter for bygherre. I forlængelse heraf blev det aftalt, at parterne i løbet af februar 2015 skal afholde et borgerinddragelsesforløb med henblik på at få input til den fremtidige pladsdannelse.  

I februar 2015 afholdes således en særskilt borgerdialog omkring ønsker til den fremtidige udvikling af selve pladsen. Årsagen hertil er, at den fremtidige pladsdannelse delvist finansieres af bygherre såfremt tillæg til lokalplanforslag vedtages. Der skal i den forbindelse laves en udbygningsaftale, hvori der skal aftales, hvad det er bygherre forpligter sig til at etablere. For at borgerne kan få indflydelse på den fremtidige pladsdannelse, er det derfor nødvendigt at inddrage dem allerede nu, før lokalplantillægget kommer i politisk behandling i løbet af foråret – forventeligt sker dette i maj-juni 2015. I forbindelse med offentlighedsfasen omkring selve lokalplantillæget afholdes en borgerdialog om det samlede forslag. I denne forbindelse afholdes et borgermøde samt eventuelt øvrige aktiviteter.

Løsning

Da udviklingen af Sundbyøster Plads vedrører mange borgere i området, er det vigtigt med en bred inddragelse. Derfor foreslår Miljø og Plan-arbejdsgruppen følgende inddragelsesproces.

Formål med inddragelsen
-          At skabe en fælles platform: et fælles sprog, nogle fælles referencer, en fælles forståelse – et fælles projekt.
-          At dele viden og input: borgerne er eksperter på stedet, dets karakter og funktioner (og har nogle ideer til områdets fremtid). Vi er eksperter på udvikling af processer, koncepter og arkitektur (og har nogle ideer til områdets fremtid).
-          Med borgerinddragelsen ønsker vi konkret at få input til udviklingen af pladsen og lokalplanen: hvad er det for en type plads, der skal være, og hvilke funktioner/inventar skal der være?

Inddragelse af børn 
Børn fra de omkringliggende skoler og fritidshjem samt brugere af legepladsen er en del af pladsens brugergruppe, og det er derfor vigtigt, at de også får en stemme i udviklingen af projektet.
Derfor inddrages lokale børn af ByX, der udarbejder små videointerview, der fremvises til workshop 1.  Formålet er at sikre, at børnene får en stemme i forbindelse med de to workshops og dermed bliver hørt/inddraget.

Observation og interview
Forud for workshop 1 udføres observation og stedsspecifikke interview på pladsen på forskellige tidspunkter og dage. Erfaringer herfra bruges som input i udformningen af de to workshops i forhold til indhold, opbygning og rekvisitter (ord + billeder til workshopopgaver).

To workshops
Workshops afholdes hhv. d. 4.feb. og d. 18. feb. kl. 17-19 i pigegymnastiksalen på Sundbyøster Skole.
Inddragelsen er bygget op om to workshops med hvert deres fokus.

Workshop 1 sætter fokus på byliv og byrum: hvad er det for en plads, borgerne ønsker og hvad skal den indeholde? Workshop 1 søger en afklaring af pladsens værdier, type, funktion og indretning.
Workshoppen introduceres med et oplæg om byliv, et om stedets historie og en række videointerview med børn fra området.
Workshopdelen tager udgangspunkt i et prioriteringsspil (hvad er vigtigt og hvad er mindre vigtigt?), dels over type af plads og dels over inventar/funktioner.

-          Prioriteringsspil: i forhold til pladsens karakter. Stikord placeres på pilen alt efter vigtighed.
-          Kort med indplacering af funktioner/inventar + prioriteringsspil med funktioner/inventar: grupperne giver et bud på indplacering af funktioner/inventar på kortet + laver prioriteringsspil med funktioner/inventar.

Workshop 2 sætter fokus på tre scenarier udformet af Dorte Mandrup Arkitekter.
På baggrund af inputtene fra workshop 1 udformer Dorte Mandrup tre scenarier, der diskuteres i grupper. Deltagerne har mulighed for at komme med deres endelige input/anbefalinger til udviklingen.
Som udgangspunkt deltager samme deltagere på workshop 1 og 2.

Økonomi

Formandskabet har af borgerinddragelsespuljen bevilliget kr. 17.800 til borgerinddragende aktiviteter i forbindelse med projektet jvf. nedenstående budget.

Videointerview                                         9.000 kr.

Annonce                                                   8.000 kr.

Plakater (5)                                                 500 kr.

Ophæng af flyers/plakater                           300 kr.

I alt                                                           17.800 kr.


Arbejdsgruppen indstiller, at Amager Øst Lokaludvalg afsætter yderligere kr. 5.000 til forplejning i forbindelse med afholdelse af de to workshops.

Videre proces

Det endelige forslag til lokalplantillæg for Sundbyøster Plads forventes i offentlig høring i løbet af foråret. Input fra borgerdialog og forslag til pladsens fremtidige udvikling vil blive indarbejdet i materialet.

På lokaludvalgets møde den 26.02 drøftes og evalueres inddragelsesprocessen.

Beslutning

Amager Øst Lokaludvalg tog plan for borgerinddragelsesprocessen til efterretning.

Amager Øst Lokaludvalg så en kort film hvor 2 elever i 5. klasse på Sundby Øster Skole fortæller om deres syn på og brug af pladsen.

Amager Øst Lokaludvalg tog til efterretning af formandsskabet har bevilliget 17.800 kr af borgerinddragelsespuljen til projektet.

Amager Øst Lokaludvalg afsatte kr 5000 til forplejning i forbindelse med de 2 workshops

Jan Kyrsting forslog at igangsætte en proces hvor børn udarbejder modeller der viser deres ønsker til pladsens fremtidige brug. forslaget blev drøftet og tages op igen hvis det viser sig relevant på et senere tidspunkt i processen.
Til top