Mødedato: 26.10.2017, kl. 18:30
Mødested: Landsbyskolen, Engvej 135, 2300 København S

Høring: Københavns Kommunes handicappolitik

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller

1. At Amager Øst Lokaludvalg drøfter sagen

2. At Amager Øst Lokaludvalg godkender det bilagte udkast til høringssvar

Problemstilling

Københavns Kommunes Handicappolitik udløber ved udgangen af 2017. Udkast til en ny handicappolitik 2018-22 er derfor i offentlig høring fra 27. september til 10. november 2017.

Den nye handicappolitik skal bygge videre på den forrige og sætte rammen for den faglige udvikling på handicapområdet. Målet med politikken skal samtidig være at sikre borgernes livskvalitet og inklusion, og at borgerne er tilfredse med samarbejdet med kommunen. Handicappolitikken bygger på sektoransvarlighedsprincippet, og går dermed på tværs af alle kommunens forvaltninger.

Hovedtrækkene i den nye handicappolitik
Handicappolitikken indeholder fire temaer, som alle handler om at give borgere med handicap de samme muligheder som andre københavnere og gøre dem i stand til at gribe mulighederne. 

Det gode liv handler om friheden til selv at vælge, hvad man synes, der gør livet godt at leve. Borgerne skal støttes i at blive så selvhjulpne som muligt – og gerne ved hjælp af velfærdsteknologi. Borgerne skal opleve, at der bliver taget hånd om dem – særligt i forbindelse med forandringer i deres liv. Det gode liv er også forbundet med sundhed, og derfor skal et sundt liv være tilgængeligt for alle.

Deltagelse handler om at kunne tage del i det, man ønsker, at bruge sin indflydelse og om tilgængelighed. Borgerne skal have indflydelse på deres egen sag og den hjælp, de modtager. De skal kunne øve indflydelse på den førte politik f.eks. til valg eller gennem pårørende og interesseorganisationer. Der skal være mulighed for at deltage i aktiviteter og for at blive ledsaget – gerne i samarbejde med f.eks. frivillige og foreninger. Der skal være ordentlige adgangsforhold i byens rum og bedre digital tilgængelighed.

Skole, uddannelse og beskæftigelse handler om, at alle har noget at bidrage med. Borgerne skal have de samme muligheder for skolegang og uddannelse gennem tilgængelighed, særligt tilrettelagt undervisning og flere praktikpladser. Der skal skabes et rummeligt arbejdsmarked, et styrket samarbejde med virksomheder og nye former for ansættelse. Borgerne skal have hjælpemidler mm. til at kompensere for deres handicap. 

Netværk handler om at høre til og være en del af et fællesskab. Dem, der har brug for hjælp til at blive en del af et fællesskab, skal hjælpes. De pårørende skal støttes, og der skal gøres brug af dem. Frivillige, foreninger og lokalsamfundet skal inddrages i aktiviteter for borgerne. Der skal laves nye boligformer, som forebygger ensomhed. 

Løsning

SOSU arbejdsgruppen har drøftet høringen på sit møde den 9. oktober 2017 og har på den baggrund udarbejdet det bilagte udkast til høringssvar.

Beslutning

Høringssvaret blev godkendt uden afstemning
Til top